TELEFONSKA PRIJETNJA

Dječak zaprijetio da će doći s pištoljem u zagrebačku školu, policija odmah intervenirala

Stanovnici zagrebačkog kvarta pritom su se uznemirili, ravnateljica pretpostavlja zbog upaljenih ‘rotirki‘ na policijskom vozilu koje se našlo pred školom

Policija, ilustracija

 Cropix/

U jednoj od osnovnih škola u zapadnom dijelu Zagreba u jutarnjim satima u četvrtak intervenirala je policija nakon preventivne prijave ravnateljice.

Malodobni učenik, nakon svađe s prijateljima, navodno im je telefonskim putem priprijetio kako će doći u školu s pištoljem. Uprava škole djelovala je preventivno te je pozvana policija, no razloga za paniku nije bilo, tvrdi ravnateljica.

- Nikome nije ništa, sve je u redu, morali smo postupiti po protokolu i prijaviti slučaj. Razloga za paniku nema, rekla nam je ravnateljica škole, dodajući kako je policija stigla vrlo brzo po dojavi.

Stanovnici zagrebačkog kvarta pritom su se uznemirili, ravnateljica pretpostavlja zbog upaljenih ‘rotirki‘ na policijskom vozilu koje se našlo pred školom.

Kako doznajemo, riječ je o jednoj u nizu prijava koje stižu hrvatskoj policiji nakon beogradske tragedije: prije nekoliko dana na drugom kraju grada također je intervenirala policija zbog prijave da je jedno dijete u višim razredima napravilo popis žrtava. Škole svaku sličnu prijavu shvaćaju krajnje ozbiljno i odmah alarmiraju policiju, koja je pak donijela posebni protokol o postupanju u slučaju sumnji na mogućnost planiranja ili izvedbe napada.

Prema tom protokolu, kako doznajemo, policija u najkraćem mogućem roku, najčešće od nekoliko minuta, dolazi u školu izvidjeti situaciju, odmah obavještava centar za socijalnu skrb i kontaktira roditelje djeteta. Odmah pristupaju pretresu stana u kojem dijete živi kako bi utvrdili posjeduju li roditelji oružje, a dijete se odvozi na hitnu psihijatrijsko-psihološku obradu.

Nakon beogradskog masakra, upozoravaju stručnjaci, svaka se sumnja shvaća krajnje ozbiljno i nema govora da bi se bilo koje ponašanje u tom smjeru zanemarilo ili proglasilo bezazlenom dječjom zafrkancijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:30