OBITELJSKA TRAGEDIJA

Djeci policajca koji je ubio suprugu pa sebe novčana pomoć MUP-a i Sindikata

Budući da se radi o samoubojstvu, upitno je hoće li HOK osiguranje isplatiti odštetu djeci
 Davor Pongračić/Cropix

Četiri sestrice, koje su ostale same nakon što im je otac, policajac, prije četiri tjedna u zapadnom dijelu Zagreba ubio majku pa presudio sebi, Ministarstvo unutarnjih poslova neće zaboraviti u najtežim trenucima njihova života. Neutješna djeca i dalje su, kako doznajemo, kod rodbine i pruža im se sva potrebna pomoć, a u tijeku je postupak dodjele skrbnika koji će u njihovo ime dalje poduzimati sve potrebne korake.

Na upit hoće li MUP i na koji način pomoći djeci svojeg bivšeg djelatnika, počinitelja kaznenog djela, koji je u trenutku smrti bio i kreditno zadužen, iz MUP-a su nam rekli da dječica imaju pravo na pomoć u visini dviju proračunskih osnovica, a odluku o pravu na novčanu pomoć za smrt djelatnika prema kolektivnom ugovoru donijet će PU zagrebačka. Djevojčice imaju pravo i na pomoć Zaklade policijske solidarnosti te na novčanu pomoć Sindikata, a polažu i pravo na obiteljsku mirovinu, što je u nadležnosti HZMO-a.

Potpora MUP-a

- MUP će, nakon što se djeci odredi skrbnik, s njime sklopiti ugovor o potpori za djecu koja se redovito školuju i odnosi se na stipendiju. Radi se o mjesečnom iznosu u visini od 24 posto prosječne isplaćene bruto plaće u gospodarstvu RH u prethodnoj godini, a sukladno odredbi članka 51. st. 5. Pravilnika o policijskom obrazovanju. Donošenje rješenja o skrbništvu u nadležnosti je Centra za socijalnu skrb. Također, nakon što se odredi skrbnik, Zaklada policijske solidarnosti s njim će razmotriti određeni oblik financijske pomoći - odgovorili su nam iz MUP-a.

Budući da u slučaju suicida osiguravajuće kuće isključuju iz osiguranja rizik samoubojstva jer je to kategorija namjerno uzrokovanih događaja pa odštete nema, iz MUP-a nam objašnjavaju da su "svi korisnici "državnog proračuna, pa tako i državni službenici i namještenici MUP-a RH, osigurani kod HOK-a, sukladno polici kolektivnog osiguranja, pa je time priznavanje prava na isplatu novčane naknade, a tako i za slučaj smrti kao posljedice suicida u nadležnosti HOK-a".

Iz Sindikata policije Hrvatske također su nam odgovorili da djeca njihova pokojnog kolege, unatoč načinu na koji je skončao, imaju pravo na novčanu pomoć.

- U slučaju smrti člana obitelji, bez obzira na uzrok, djeca će ostvariti pravo na novčanu pomoć Sindikata policije Hrvatske. Osim toga, uputit ćemo inicijativu MUP-u da se djeci, odnosno osobama koje će preuzeti skrb nad njima pruži dodatna pomoć kako bi se djeci osiguralo normalno odrastanje u mjeri u kojoj će to biti moguće nakon ove teške tragedije - kažu za Jutarnji iz Sindikata policije Hrvatske, pritom najoštrije osuđujući čin koji je potresao Hrvatsku.

Također se, kao sindikat, ograđuju od obiteljskih nasilnika bez obzira iz čijih redova dolaze, naglašavajući da je u ovom trenutku ključno prepustiti nadležnim službama da djeci pokojnog bračnog para pruže odgovarajuću skrb.

Kobna večer

Podsjetimo, tragedija koja je šokirala Hrvatsku dogodila se u večernjim satima 21. listopada u stanu u kojem je živio policajac sa suprugom i četvero djece. Supruga mu je priopćila da traži razvod i da djecu vodi sa sobom, na što je on planuo i počeo vikati da joj razvod ne da.

Teške riječi pale su pred dvoje djece, koja su tog trenutka bila u stanu, te je u jednom trenutku posegnuo za pištoljem, iz kojeg je s više hitaca ubio suprugu, a nakon nekoliko trenutaka presudio je i sebi. Neposredno prije stravičnog čina potrgao je ključ u bravi ulaznih vrata, pa kad je policija stigla na mjesto užasa, nije mogla odmah ući.

MUP: "Policajci štite i spašavaju i izvan službe"

Nakon svega javnost se pita bi li takav zločin možda izostao da policijski službenici oružje nakon završetka smjene ostavljaju na radnome mjestu.

No, policajac je "ovlašten primijeniti policijske ovlasti bez obzira na to nalazi li se u službi ili ne, pa je Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima propisano i da službeno oružje može nositi i kada ne radi".

- Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika, kao i Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, propisano je nošenje oružja i streljiva. Između ostalog, propisano je i da policijski službenik može službeno oružje nositi i izvan službe.

Budući da će i izvan službe poduzeti radnju spašavanja života i zaštite osobne sigurnosti ljudi i imovine, najčešće se i odlučuju nositi oružje izvan službe - zaključuju iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:10