NE MISLE JE VRAĆATI

Djed koji je oteo unuku iz doma u Osijeku i odveo je u Srbiju: ‘Morao sam, plakala je i molila da ju ne ostavljam‘

Unuka je pored majke, gdje joj je i mjesto. Ovdje je postala drugo dijete, konačno je sretna, rekao je Miroslav Veršegi

Ilustrativna fotografija

 Suzanne Plunkett/Alamy/Alamy/Profimedia/Suzanne Plunkett/alamy/alamy/profimedia

- Moj sin zbog posla je platio prijateljici da kćer pričuva nekoliko dana. To je netko prijavio i Centar za socijalni rad u Osijeku ju je oduzeo. Imali su namjeru dati je na usvajanje. Morao sam to spriječiti - kaže za Kurir Miroslav Veršegi.

- Gledao sam u njezino lice puno suza. Pokušao sam joj objasniti da ju ne mogu voditi. Plakala je i molila: ‘Deda, deda, molim te, ne ostavljaj me‘. Tad sam prelomio i odlučio odvesti je u Srbiju - ovako svoju ispovijest za Kurir počinje Miroslav Veršegi (65), za kojega mediji pišu da je oteo kćer svoga sina 19. srpnja. On ima dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, rođen je u Srbiji, a osmogodišnju unuku, koja također ima dvojno državljanstvo, odveo je iz Doma za djecu u Osijeku, u koji je bila smještena rješenjem Centra za socijalni rad nakon što je njezinim roditeljima odlukom suda, prije 19 mjeseci, oduzeto pravo na roditeljsku skrb.

- Otišao sam kod unuke u posjet i prvi put su mi nakon godinu dana dopustili da je izvedem iz doma. Bila je vesela što smo izašli, odveo sam je u McDonald‘s, u igraonicu. Pitala me hoćemo li poslije toga ići kući. Pokušavao sam joj objasniti da ne možemo. Ona je toliko plakala, molila me da je ne vraćam tamo. Ja sam sebe doveo u nezavidnu situaciju - prisjeća se Veršegi.

- Učinio sam što sam učinio, ostavio sam u Hrvatskoj i kuću i posao, samo kako bi unuka bila sretna. Dijete me tijekom svake posjete pitalo: ‘Deda, kad idemo kući?‘. Stalno sam govorio: ‘Drugi put‘. Nisam više mogao gledati u nesretno dijete, odlučio sam odvesti je kako bih zaštitio njezine interese. Kad sam prešao granicu Srbije, javio sam domu da je dijete sa mnom, da ne brinu i da se više neće vraćati za Hrvatsku. Nazivaju me otmičarem.

Nakon tog poziva, Veršegi je prijavljen za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece. Županijski sud mu je odredio istražni zatvor, no hrvatska policija još mu nije ušla u trag. Kroz međunarodnu policijsku suradnju saznalo se od Interpola u Beogradu na kojoj se adresi dijete nalazi, odnosno da je s majkom, koja je poručila kako nema namjeru dijete vraćati u Hrvatsku.

- Unuka je pored majke, gdje joj je i mjesto. Viđam je svakoga vikenda i uživamo, šetamo se, kupio sam joj i telefon. Ovdje je postala drugo dijete, konačno je sretna. Upisali smo je i u školu, malo ima problema s ćirilicom, ali i to će naučiti - priča djed.

Objašnjava kako se djevojčica rodila u Srbiji, ali je nakon razvoda njezinih roditelja starateljstvo pripalo njezinu ocu, odnosno sinu sugovornika Kurira, koji ju je prije četiri godine odveo u Hrvatsku, gdje se zaposlio.

- Sin je zbog posla nju na čuvanje ostavio prijateljici za 2500 kuna, odnosno 330 eura, koja ju je čuvala šest dana i sve je bilo u redu. Međutim, to je netko prijavio i Centar za socijalni rad mom sinu oduzeo je dijete i smjestili su je u dom. Dijete je godinu i pol dana provelo u domu i odlučili su je dati na usvajanje. Sin je zbog toga prijetio socijalnoj radnici, zbog čega je odležao sedam mjeseci u zatvoru i ne može napustiti zemlju - kaže Miroslav.

On dodaje kako mu ne pada na pamet dopustiti da dijete bude dano na usvajanje. Institucije u Hrvatskoj tražile su da se u skladu s Haškom konvencijom o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece djevojčica vrati.

- Dijete se ne može vratiti, ona nije osuđenica da mora odslužiti kaznu. Ona ne želi tamo, već svojoj kući! Hrvati hoće naše državne organe natjerati da izvrše silu nad djetetom - rekao je djed.

Odgovor Centra za socijalni rad u Osijeku još se čeka.

Djedu nisu dali da usvoji djevojčicu

Miroslav Veršegi pisao je i srpskom ministarstvu pravde te predsjedniku da zaštite dijete. Kaže i da ga je posjetila policija u Srbiji te da je inspektor nakon što je razgovarao s njim i vidio dijete zaključio da "tu za njega nema posla".

- CZR u Osijeku podnio je zahtjev da se dijete vrati. Obraćao sam se i konzulu RH dok je bila u domu da se dijete vrati u Srbiju. Predao sam zahtjev i da se dijete meni da na usvajanje kao najbližem srodniku, čemu se socijalna radnica usprotivila, jer tobože kod mene postoje potencijalni rizici. Vjerujem da su je već namijenili nekoj obitelji u zamjenu za novac. Rečeno mi je i da je unuka dvojni državljanin i da se, dok je u Hvatskoj, na nju odnose hrvatski zakoni. Pisao sam prije 15 dana srpskom ministarstvu pravde da zaštite dijete i da ostane ovdje. Pisao sam i predsjedniku Aleksandru Vučiću, objasnio sam o čemu se radi i zamolio ga da zaštiti nedužno dijete, koje je i srpski državljanin - rekao je djed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:19