ČUDOM PREŽIVIO

Djed Pave, sin Darko i unuk Bajo osuđeni jer su premlatili muškarca na Krbavskom polju: ‘Ubijte ga!‘

Sukob dvije obitelji izbio je zbog korištenja zemlje na Krbavskom polju čiji vlasnici nisu tamo, pa poljoprivrednici posjede svojataju tko kako stigne
Arhiva
 Ronald Gorsic/cropix

Tri člana obitelji Amić iz Perušića, najstariji Pave zvan Bajo (73), sin mu Darko zvan Dragi (48) te unuk Bajo (30) zvan Bajica na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Gospiću nepravomoćno su proglašeni krivima i osuđeni jer su sudjelovali u teškom premlaćivanju poljoprivrednika Mile Jelinići na Krbavskom polju u lipnju 2012. godine. Prvookrivljeni Darko i njegov sin Bajo dobili su bezuvjetne zatvorske kazne u trajanju od osam, odnosno sedam mjeseci zatvora, dok je djed Bajo prošao s uvjetnom kaznom od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Sukob dvije obitelji izbio je zbog korištenja zemlje na Krbavskom polju čiji vlasnici nisu tamo, pa poljoprivrednici posjede svojataju tko kako stigne, Amići su na taj način u to doba ostvarivali značajna sredstva preko državnih poticaja.

Kobnoga dana je Darko Amić staroga Milu udario željeznim dijelom vila po glavi, jer je ovaj pokosio polje koje mu je Amić zabranio kositi, iako je Mile to radio prethodnih 15 godina. Nakon što se starac srušio nastavio ga je udarati zajedno sa sinom Bajicom. Čitavo vrijeme najstariji od njih, Pave držao je pištolj uperen u Milu i ostatak njegove obitelji koji su u šoku sve promatrali i vikao: Ubijte ga, ubit ću vas sve!

Milina žena to više nije mogla gledati pa se bacila na njega da ga zaštiti, a tek tada ovi su prestali. Ozljede Miline glave s višestrukim frakturama lubanje su bile tako teške da je završio u komi na Odjelu intenzivne njege u zadarskoj bolnici, je te čudom preživio.

Trojica Amića, koji su prijavili vrlo skromna primanja (sva trojica ukupno 4500 kuna mjesečno), iako posjeduju velike količine stoke i hektare pašnjaka širom Like uspjeli su si nekako priuštiti poznate i skupe odvjetnike, Dragija je branila Sanja Ormuž iz odvjetničkog ureda Nobilo, Bajicu Ana Bobinac, a staroga Baju Ljubo Pavasović-Visković.

Zanimljivo je i da je Dragi do sada čak 11 puta pravomoćno osuđivan za razna kaznena djela, ali nije odležao ni dana u zatvoru, već su mu sve kazne bile novčane, rad za opće dobro ili bi bile uvjetne. Zajedno s ocem Bajom bio je kazneno prijavljivan i da je sedam godina izgladnjivao i tukao čovjeka kojega su držali kao roba.

Na odluku suda o sankciji utjecale su olakotne okolnosti, kod Darka to što je otac šestero djece, od kojih je dvoje maloljetno, kod Baje da ima troje malodobne djece, a kod Pave Amića njegova životna dob, loše zdravstveno stanje, sudioništvo u Domovinskom ratu, kao i činjenica da "nije bio supočinitelj već pomagatelj, slijedom čega se cijeni da je njegovo sudioništvo u počinjenju djela manje izraženo". Darkova otegotna okolnosta bila je višestruka osuđivanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:38