NAVALA PESTICIDA

Djelatnici Carine ispisali paprene kazne u čak 388 slučaja: ‘Najčešće ih skrivaju iza sjedala‘

Nezakoniti pesticidi u RH ulaze iz Srbije, BiH te Crne Gore, a kršitelji su najviše državljani Srbije, Njemačke, Hrvatske i Bosne

Ilustracija

 Ante Cizmic/Cropix

Provodeći propisane službene kontrole na vanjskoj granici Hrvatske odnosno Europske unije, čak u 388 pojedinačnih slučajeva Carinska je uprava prošle godine otkrila i spriječila pokušaje nezakonitog unosa više od 530 litara i 332 kilograma pesticida.

Iz Carinske uprave kažu da u proljetno vrijeme kad su pojačani poljoprivredni radovi uobičajeno otkrivaju pokušaje nezakonitih unosa iz susjednih trećih zemalja sredstava za zaštitu bilja unatoč svjesnosti kako je unos, ali i uporaba u Lijepoj našoj takvih proizvoda izričito zabranjena te su ista, radi mogućeg štetnog utjecaja na bioraznolikost (između ostaloga i na životinjski svijet), nekontroliranom uporabom iznimno opasna.

image

Testiranje na pesticide i fungicide u Nastavnom zavodu Andrija Štampar

Darko Tomas/Cropix

Statistički podaci za 2023. godinu su poražavajući.

- U sveukupno 388 slučajeva zapljenjeno je 530,23 litara i 332,88 kilograma različitih vrsta pesticida (114,17 kilograma i 479,85 litara herbicida, 199,37 kg i 36,68 lit. insekticida te 19,34 kg i 13,70 lit. fungicida) na vanjskoj granici RH/EU, a čiji su unos i uporaba u EU/RH zabranjeni, te je za sve otkrivene slučajeve nezakonitog unosa, primijenjena stroga kaznena politika u okviru zakonskog raspona propisanih kazni - kažu iz Carinske uprave napominjući da su u tih 388 slučajeva ispisane kazne teške preko milijun eura, točnije 1.035.311,25 eura.

Prema statistikama nezakoniti pesticidi ulaze u Republiku Hrvatsku dominantno iz Republike Srbije te Bosne i Hercegovine ali manjim dijelom iz Republike Crne Gore. Pesticidi su najčešće pronađeni u prtljažnom prostoru i iza vozačeva i suvozačeva sjedala. Od prekršitelja su najčešće evidentirani državljani Republike Srbije, SR Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine a manjim dijelom državljani Turske, Slovenije, Austrije i Crne Gore.

image

Kemijska analiza uzoraka na pesticide i fungicide u Nastavnom zavodu Andrija Štampar

Darko Tomas/Cropix

Najveći broj zapljena ostvaren je u nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek dok se veći broj slučajeva nezakonitog prijenosa pesticida primjećuje u mjesecima od travnja do rujna.

- U ovakvim slučajevima, Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije („Narodne novine“ br. 40/16), članak 63. stavak 1. točka 3. propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko područje Unije ili iznošenja robe iz carinskog područja Unije, pravna ili fizička osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u rasponu od 1.327 do 132.723 eura za pravnu osobu, a za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi novčana kazna je u rasponu od 398 do 13.273 eura. Carinska uprava i nadalje, apelira na građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u RH te ponovno naglašava kako će svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, insekticida i fungicida biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena - zaključuju iz Carinske uprave. Za kraj napominju da nastavljaju primjenjivati pojačane mjere nadzora ali će nastaviti usmjeravati aktivnosti i na otkivanje između ostalih i ovih nezakonitih radnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:49