DJED NA TJERALICI

Djevojčica nestala iz Doma, nekoliko sati poslije stigao je poziv: ‘Nećete ju vidjeti, mi smo u Srbiji‘

Osmogodišnja djevojčica bila je smještena u domu temeljem sudske odluke, a djed je svake nedjelje dva sata provodio s njom
 Vlado Kos/Cropix

- Dijete više vidjeti nećete. Mi smo otišli u Srbiju (...) Nazvao sam vas samo da se ne brinete - rekao je u telefonskom razgovoru 65-godišnji muškarac, hrvatski državljanin rođen u Srbiji, odgajateljici jednog Doma u Hrvatskoj.

Bilo je to 19. lipnja ove godine točno u 12 sati, kada je osmogodišnju unučicu, nakon dvosatnog druženja na koje je imao pravo svake nedjelje, 65-godišnjak trebao vratiti u Dom u kojem je ona bila smještena temeljem rješenja CSS-a nakon što je roditeljima odlukom suda u jesen 2021. oduzeto pravo na roditeljsku skrb. Ali nije ju vratio, nego je krenuo vozilom putem Šida, gdje je granicu sa Srbijom prešao u 11.37 sati.

Potraga

Na noge su se odmah nakon tog poziva digle nadležne institucije, kao i policija te je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljen da je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelj i djece - oduzimanje djeteta. Sudac istrage Županijskog suda mu je odmah odredio istražni zatvor, međutim, hrvatska policija mu još uvijek nije ušla u trag, tako da je već puna dva mjeseca za djedom "otmičarom" na snazi tjeralica.

Kroz međunarodnu policijsku suradnju doznalo se od Interpola Beograd na kojoj se adresi točno dijete nalazi, odnosno da je s majkom, ali i njezinim roditeljima te da je pritom poručila da nema namjeru dijete vratiti u Hrvatsku jer mu je mjesto s njom. Odbjegli djed koji u Srbiji trenutačno radi kao vozač kamiona i koji je unučicu odveo bez znanja i dopuštenja ustanove kojoj je bila povjerena, također je poručio da nema namjeru dolaziti u RH, gdje živi njegov sin, otac djeteta, sve dok ne nastupi zastara kaznenog progona.

- Taj dan radila sam prvu smjenu i predala sam mu dijete u 10 sati. Rekao je da idu u grad na druženje i da se vidimo u 12 sati. No, tada me nazvao na telefon rekavši da djevojčicu više nećemo vidjeti jer su oni otišli u Srbiju. Spomenuo je i njezinu majku. Rekla sam mu da nije dobro postupio, na što mi je kazao da me nazvao samo da se ne brinemo i prekinuo. Do tada su se njihovi susreti odvijali korektno. O svemu sam odmah izvijestila institucije i policiju - ispričala je odgajateljica, navodeći da djetetova majka živi u Srbiji, a otac u Hrvatskoj.

Dugotrajan postupak

Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika, kazala nam je da su sudske odluke o viđanju i susretima djece koja su izuzeta iz obitelji s bliskim srodnicima uobičajena praksa.

- To je uobičajeno, ali takve odluka se donose u skladu s dobrobiti djeteta. Sud u svakom slučaju može, prema procjeni stručnog tima, donijeti odluku da netko od bliskih srodnika s kime je dijete razvilo emotivan odnos ima pravo viđati dijete i održavati kontakte s njim, naravno, pod uvjetima koje sud odredi. Očito je i ovdje to bilo u interesu djeteta. Nažalost, ovakvi slučajevi se događaju, a sada slijedi dugotrajan postupak, sukladno konvenciji o otmici djece, u kojem će se morati procjenjivati puno elemenata, ali za sve postoji procedura. Teško je predvidjeti što će se dogoditi - kazala je Karačić.

U interesu zaštite prava djece bez komentara

Protiv 65-godišnjeg djeda ovih je dana podignuta optužnica, a sudeći prema svemu, izgledno je da će mu se suditi u odsutnosti. Kako bi doznali daljnje pojedinosti ovoga slučaja, obratili smo se i ravnatelju Doma. No, on slučaj nije želio komentirati. "Poštovani, u interesu zaštite prava djece možemo Vam reći da Centar ... uvijek postupa sukladno odlukama nadležnih institucija", kratko je odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:55