HALUCINACIJE I TRNCI

Djevojka (15) iz Splita probala joint pa završila na Hitnoj, mladiću koji joj je dao drogu prijeti zatvor

Osumnjičen je za kazneno djelo omogućavanja trošenja droge i to na štetu djeteta za što može dobiti od jedne do deset godina zatvor
Ilustracija
 Jack Carey/Alamy/Profimedia

Nad mladićem iz Splita otvorena je istraga jer je 15-godišnjakinji dao da puši joint nakon čega je ona završila na Hitnoj pomoći. Osumnjičen je za kazneno djelo omogućavanja trošenja droge i to na štetu djeteta za što može dobiti od jedne do deset godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

U svojoj obrani mladić je kazao kako se ne smatra krivim.

- Djevojku sam upoznao preko svog prijatelja s kojim je ona bila u ljubavnoj vezi. Te večeri krajem ožujka smo nas dvoje bili u otvorenoj garaži s parkiralištem u društvu sa trojicom poznanika koji idu u srednju školu kao i ona.

Pričala je kako je nekoliko puta ranije konzumirala marihuanu. Sama je izrazila želju da konzumira marihuanu i na to je nitko nije nagovarao. Kad sam primijetio da se ne osjeća dobro krenuo je za njom jer se udaljila.

Počela je nekontrolirano vikati, a ja sam je pokušao smiriti te sam je pitao jesu li joj se ovakve stvari događale i ranije na što je ona potvrdno odgovorila. Vikala je i grebala me i tražila da je pustim. Ova dvojica poznanika su čula vikanje te su došli do njih.

Molio sam je da prestane i da se napije vode i da će joj biti bolje te sam je pokušao otpratiti kući i cijelo vrijeme sam je smirivao. Smatram da nisam počinio kazneno djelo za koje se teretim i predlažem obustaviti postupak - izjavio je.

Državno odvjetništvo i Županijski sud u Splitu nisu njegovu obranu smatrali dovoljnom za obustavu istrage. Spisu je priložena dokumentacija o tome da je 15-godišnjakinja zatražila hitnu liječniku pomoć u KBC Split gdje je konstatirano da je imala halucinacije, smetenost i trnce u tijelu.

U svom iskazu tijekom postupka je potvrdila da je upravo osumnjičeni mladić sa sobom donio marihuanu i ponudio joj je konzumirati.

- Njega sam upoznala prošlo ljeto u kafiću pa smo izašli par puta i tako postali prijatelji. Nikad ranije nisam imala iskustva s marihuanom, niti sam znala kakve će biti posljedice konzumacije. Mislila sam da ću se osjećati sretno pa sam zapalila pola jointa, a on drugu polovicu te smo se smjenjivali.

On me uvjeravao kako ću se od toga dobro osjećati. Sjećam se da sam povukla možda šest puta te sam se počela smijati. Onda je sve krenulo naopako u mojoj glavi i počela sam doživljavati nenormalne halucinacije. Imala sam trnce u svim dijelovima tijela, tijelo nisam ni osjećala i mislila sam da letim - kazala je maloljetnica.

U rješenju o otvaranju istrage navedeno je kao je mlađi punoljetnik, znajući da je dijete i ima tek 15 godina, dao maloljetnici joint uslijed čega je dobila halucinacije, smetenost i trnce u tijelu zbog čega je morala potražiti hitnu liječniku pomoć. Nakon prikupljanja svih relevantnih dokaze i utvrđivanja svih bitnih okolnosti odlučit će se o eventualnom podizanju optužnog akta ili obustavi postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:16