ZLOČIN U PETROVCIMA

Dobio 34 godine zatvora zbog brutalnog ubojstva supruge: Tijelo je bacio u septičku jamu

U svojoj obrani naveo je da je imala ljubavnike, da nije brinula o kući i da mu je došla ‘žuta minuta‘
Zoran Buila, očevid nakon pronalaska tijela i Anica Buila
 Vlado Kos/Facebook/Hanza Media

Zoran Buila (52) iz Petrovaca nedaleko od Vukovara nepravomoćno je na Županijskom sudu u Vukovaru osuđen na 34 godine zatvora za brutalno ubojstvo svoje supruge Anice (46), čije je tijelo potom bacio u septičku jamu i mjesecima poslije glumio da mu je žena nestala te da je traži.

Ubojstvo se dogodilo 24.7.2019. u njihovoj obiteljskoj kući nakon kraće verbalne i fizičke prepirke sa suprugom pri kojoj mu je rekla da više neće da ima s njim spolne odnose, u cilju da je usmrti lovačkim nožem duljine oštrice 14 cm zadao joj probojnu ubodnu ranu desne strane trbušne stijenke te dvije ubodne rane lijeve strane prsa na mjestu je usmrtivši. Nakon toga njeno je tijelo zamotao u dvije deke oblijepljene selotejp trakom, a oko vrata zavezao električni kabel i za čiji kraj je zavezao komad betona te ju bacio u septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće.

Podsjetimo, tijelo nesretne Anice pronađeno je tek tri i pol mjeseca kasnije, u septičkoj jami njihove obiteljske kuće, gdje ga je Zoran bacio nakon što je usmrtio suprugu.

Kako se Zoran branio

Buila je na suđenju izjavio da se ne smatra krivim. Sa suprugom je, kazao je, unazad dvije i pol godine od inkriminiranog događaja bio u stalnim sukobima i svađama. Rekao je da je ona često izbivala iz kuće, da se nekada nije vraćala po 2-3 dana i da nisu imali ni približno normalan obiteljski život. Inkriminiranog dana, kazao je, supruga se probudila negdje oko 10-10,30 sati te ga je verbalno napala zašto je nije ranije probudio. Potom je otišla u kupatilo, a nakon što se vratila fizički su se sukobili. Tvrdi da ga je ona nekoliko puta udarila i da je krenula na njega sa žaračem, nakon čega ju je on pljusnu po licu od čega je ona pala na pod. Potom je dohvatio nož i tri puta je ubo te je ostavio da leži u hodniku.

Na sudu je rekao da nije znao što učiniti, da je razmišljao hoće li zvati policiju, hitnu... Potom si je skuhao još jednu kavu i pušio jednu cigaretu za drugom. Trajalo je do sigurno 10-ak minuta, a onda je izvadio nož iz suprugina tijela te krenuo brisati krv sa ručnicima koje je potom bacio u vreće za smeće. Nesretnu je ženu nakon toga umotao u dvije deke, a nakon toga je preko deka njezino tijelo prelijepio selotejpom. Tijelo joj je stavio u kolica i odvezao u garažu, a onda se vratio u kuću počistiti krv koja je ostala, oprati nož... U smeće je bacio i njezine mobitele i tablet, ali je prije toga jednu SIM karticu izvadio i stavio u džep. Nakon toga odlučio se riješiti tijela i svoju je suprugu bacio u septičku jamu. Nakon toga se vratio u kuću i oprao još tragove krvi koje je vidio, a na kraju je, kazao je, sjeo u plakao kao kišna godina.

Sjedio je u kući kuhao si kave i pušio cigarete, razmišljao o tome što je napravio djeci. Sa Anicom je imao dvoje djece, a ona je imala i dva sina iz prvoga braka koji su s njima živjeli dok se nisu osamostalili. Sva su im djeca već bila odrasla. Tu je smislio plan da će svima reći kako ga je ostavila. Ubacivao je njene kartice u svoj mobitel, slao poruke. Nakon toga je odlazio motorom u Jankovce i Vukovar i sam je sebi slao poruke umjesto nje, jer su djeca tražila, a nije znao što im reći, zašto se javlja njemu, a ne javlja njima tako da je znao ponekad u kafiću sjediti i slati poruku kao da ih je ona poslala, a o tome nije nikome ništa govorio, pa ni svojim sinovima. Priznao je da je „ubio oštećenu, kazavši da mu je došla žuta minuta, više nije mogao izdržati, ali ju nije maltretirao, nije joj prijetio da će je ubiti, niti ju je tukao, niti ju je zlostavljao ranije psihički i fizički.”

"Zapravo priznao"

Pri izricanju presude, predsjednik sudskog vijeća Dinko Kruneš rekao je kako je „optuženik zapravo priznao počinjenje kaznenog djela, a kao razloge zašto je to učinio naveo je da mu je supruga uskraćivala seksualne odnose, odnosno otvoreno mu je rekla da s njim ne želi imati seksualne odnose, nije obavljala kućanske poslove kako je on smatrao da bi ona trebala obavljati, već je bila samo na internetu ili bi izbivala iz kuće. S vremenom se to nakupljalo, da bi kritične zgode prema njegovim riječima supruga ga napala žaračem koji je on njoj istrgao iz ruke, a potom je tri puta ubo nožem u tijelo, od kojih uboda je ona umrla.”

Kao olakotne okolnosti kod određivanja kazne sud mu je uzeo dosadašnju neosuđivanost te da je bio bitno smanjeno ubrojiv, a što je ustvrdio vještak psihijatrijske struke. Otegotna okolnost mu je to što je pokušao prikriti počinjenje kaznenog djela, bacio je mrtvo tijelo svoje supruge u septičku jamu i svima koji su pitali gdje je ona odgovarao je da ne zna, a vrlo dobro je znao.

„Iako je optuženik u svojoj obrani rekao da se kaje zbog učinjenog njegovo kajanje sud nije uzeo kao olakotnu okolnost jer je on u svojoj obrani u dijelu u kojem je govorio o razlozima zašto je ubio svoju suprugu zapravo loše govorio o njoj pokušavajući uvjeriti sud da je ona kriva zbog tog što ju je on ubio, primjerice naveo je da ona tog trenutka nije bila u kući do svega toga ne bi došlo, da je imala ljubavnike, da nije brinula o kući i da je zbog svega toga kako je on to naveo, došla mu je "žuta minuta" pa ju je zbog toga ubio. Imajući u vidu navedeno sud smatra da će izrečenom kaznom biti ostvarena svrha generalne i specijalne prevencije,” naveo je sudac Kruneš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:46