NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Dobio osam godina zatvora za jezivo ubojstvo nesretne Katarine: ‘Nisam si mogao pomoći‘

Utvrđivanje identiteta ubojice bila je posebna priča s kojom se kriminalisti nikada prije nisu susreli

Mile Milinković

 Davor Pongracic/Cropix

Na osam godina zatvora nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu 70-godišnji Mile Milinković jer je lanjskog siječnja u Gornjoj Plemenšćini na smrt zatukao Katarinu Š.F. (72). U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Kao olakotne okolnosti sudsko vijeće ocijenilo je njegovo priznanje djela, korektno držanje pred sudom, izraženo kajanje i žaljenje te njegovu raniju neosuđivanost, ali i smanjenu ubrojivost i činjenicu da je osoba starije životne dobi. Dok mu je otegotan način na koji je jezivo djelo počinio.

Milinkovića, inače postolara bez službene adrese stanovanja, tužiteljstvo tereti da je 22. siječnja 2021. u ranim jutarnjim satima nesretnu ženu koja mu je pružila krov nad glavom, umlatio cjepanicom. Ujedno ju je tukao i šakom zadavši joj ukupno desetak udaraca po glavi i po tijelu, pa je umirovljenica preminula na mjestu događaja od stravičnih višestrukih ozljeda.

image

Pravosudni policajac i Mile Milinković

Davor Pongracic/Cropix

Na početku suđenja Milinković je priznao djelo te iskazao žaljenje i kajanje.

- Znam da je ružno to što sam počinio. Ja si u tom trenutku nisam mogao pomoći. Nisam bio svjestan. Ubio sam ju. Počinio sam ubojstvo. Kajem se zbog djela. Nesvjesno je bilo. Ni sam ne znam zašto sam to počinio. Od prvog dana sam priznao da sam djelo počinio - rekao je skrušeno Milinković koji je u vrijeme zločina, kako je utvrdio vještak psihijatar, bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.

Podsjetimo, nakon što je otkriven zločin, kriminalisti su pred sobom imali osumnjičenika, no utvrđivanje njegova identiteta bila je posebna priča s kojom se nikada prije nisu susreli.

Naime, utvrđeno je da je Milinković bio osoba bez prijavljenog prebivališta i boravišta te osobne iskaznice. Kako bi rekonstruirali njegov identitet, posegnuli su za podacima starim više od pola stoljeća jer novije u svojim evidencijama nisu imali. Njegove otiske prstiju pronašli su u zahtjevu za osobnu iskaznicu koju je tadašnjem SUP-u podnio još u srpnju 1970. godine. Od tada je Milinković boravio na više zagrebačkih adresa, a sa zadnje se odjavio 2014.

Mile, inače podrijetlom iz okolice Duge Rese, do prije nekoliko godina živio je u kontejneru u dvorištu jednog susjeda, i to u istoj zagrebačkoj ulici kao i nesretna Katarina. Ubrzo se preselio k njoj, ali razorni potres pretprošle godine teško je oštetio njezinu kuću u Ulici Čret, pa su se oboje preselili u njezinu vikendicu u Zagorje u kojoj je naprasno, iz i dalje nepoznatog razloga, ugasio njezin život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2022 11:37