POLICIJSKA BRUTALNOST

Dobio sam i otkaz jer sam cijeli dan bio na ispitivanju

Policajci tvrde da su opravdano prebili par Štajduhar i njihova psa. Obje su kuće na istoj adresi, jednoj stambenoj jedinici, tvrde u policiji
 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - Nisam svetac, priznajem, prije sam imao problema s policijom, ali ne znam tko je razbojnik koji se skrivao u susjednoj kući. Nisam niti znao da se tamo netko skriva, niti imam bilo kakve veze s njim.

Nisu reagirali na upozorenje

Zato što sam nekada ukrao salamu i sir iz trgovine, ne znači da me policija može maltretirati cijeli život - ogorčen je Tomislav Štajduhar nakon što je zagrebačka policija objašnjavala zašto su u srijedu rano ujutro upali krivom čovjeku u stan.

Štajduhar se, naime, požalio Jutarnjem listu kako mu je interventna policija, tražeći razbojnika, “ovnom” razvalila vrata, ubacila suzavac u stan te tukla njega, njegovu suprugu i psa.

Ispostavilo se da se 44-godišnji razbojnik skrivao u drugom prostoru, koji dijeli zid sa Štajduharovim dijelom kuće, gdje su i uhvatili.

No, riječ je o dvojnom objektu, a svaki dio ima poseban ulaz. U policiji, pak, tvrde da nisu pogriješili.

- Imali smo saznanja da 44-godišnjak kojega tražimo zbog razbojstava boravi neprijavljen na toj adresi te indicije da je bračni par povezan s njim.

Znali smo da je razbojnik sklon pružanju otpora, da može biti naoružan te da je višestruki počinitelj kaznenih djela i prema indicijama smo napravili plan akcije.

Riječ je o istoj adresi, jednoj stambenoj jedinici, a s ulice se taj drugi ulaz ne vidi. Pokucali smo, ali nitko nije reagirao, vikali ‘Otvori, policija’, ali opet nitko nije reagirao, i onda smo ušli nasilno - objasnila je policijsku akciju glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba.

Štajduhar tvrdi da mu je policija tijekom pretresa oduzela 1350 kuna i mobitel, a u policiji, pak, tvrde da je to laž, odnosno da mu nikakav novac i mobitel nisu oduzeli.

Odbili su pomoć liječnika

- Nakon što su dovedeni u policiju, ponuđena im je liječnička pomoć koju su odbili i nisu imali nikakvih primjedbi - dodala je Aleksandra Ljuba.

Štajduhar u policijskoj evidenciji ima tridesetak kaznenih djela, a riječ je o većinom krađama i zloporabi droga.

- Zbog problema koje sam prije radio i dandanas me stalno zaustavljaju i pretresaju. Povremeno radim na ‘baušteli’, a sad sam dobio otkaz jer sam cijeli dan proveo na policijskom ispitivanju - dodao je Štajduhar.

Tražili okorjelog razbojnika

Serijski razbojnik kojega su uhvatili u Živogoškoj počinio je 22 razbojstva prijeteći pištoljem, od čega je 18 “odradio” potpuno sam, a za četiri je imao dvojicu pomagača koji su također uhvaćeni.

Sva razbojništva, osim jednog, odnose se na pljačke kladionica na području Črnomerca, Peščenice i Novog Zagreba.

Na ime odštete zbog straha bi od države mogli tražiti do 100.000 kn

- Oštećeni u ovom slučaju, ako je sve onako kako je opisano u medijima, imaju pravo tražiti naknadu štete. Budući da je riječ o djelatnicima MUP-a, u tom slučaju naknadu traže od Republike Hrvatske.

Najprije im se mora ponuditi mogućnost nagodbe, a nakon toga mogu ići i u parnični postupak.

Na kraju, ovisno o tome što se utvrdi, onaj tko je naložio akciju ili sami djelatnici na terenu mogli bi kazneno odgovarati. Teško je govoriti o konkretnim iznosima koje bi mogli tražiti, potrebne su procjene vještaka - objasnio je odvjetnik Branko Šerić.

Kako smo doznali u odvjetničkim krugovima, Štajduhar i njegova supruga mogli bi tražiti odštetu za pretrpljeni strah i duševne boli u rasponu od 50 do 100 tisuća kuna.

Tomislav Štajduhar još uvijek ne zna hoće li angažirati odvjetnika i tužiti za naknadu štete, jer mu financijska situacija trenutno to ne omogućava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:55