RABIJATNI LIBIJAC

‘Dobro večer, zovemo iz zatvora Zagreb‘; Kod uhićenika pronašli hrpu stvari i povezali ga s poznatom pljačkom

Odbjegli Bahdaouija je protuzakonito ušao u Hrvatsku krajem 2021. te je Služba za nezakonite migracije u prosincu donijela rješenje o njegovu protjerivanju

Zatvor Remetinec

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

"Dobro večer, zovem iz Zatvora Zagreb. (...) Kod istražnog uhićenika Mostafe Bahdaouija smo prilikom pretrage njegovih osobnih stvari pronašli osobnu iskaznicu na ime K.K., a tu su još i zdravstvena iskaznica, knjižica dobrovoljnog darivanja krvi, bankovne kartice na to isto ime, te mobitel Samsung", sadržaj je poziva koji je zaprimio policijski službenik I. Policijske postaje Zagreb 18. lipnja 2021. u 18.35 sati.

Policajcu s druge strane žice odmah se upalila lampica jer su upravo od K.K. dan ranije zaprimili prijavu da je tu noć orobljen na klupici tramvajskog stajališta na Tomislavovom trgu u Zagrebu. Tako da su 26-godišnjeg Bahdaouija iz Libije, inače starog policijskog znanca koji se trenutno nalazi u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, lako povezali s još jednim kaznenim djelom dok je bio pritvoren radi drugog (ne)djela od te iste noći.

Riječ je o događaju od 17. lipnja 2021. oko 3.20 sati kada je Bahdaouija s nepoznatom muškom osobom došao na Tomislavov trg. Kod kućnog broja 12 ugledao je na klupici na tramvajskom stajalištu nepoznatog muškarca koji je u tom trenutku spavao snom pravednika. Prišao mu je i udario ga šakom u glavu te mu iz džepova hlača uzeo novčanik sa osobnom i zdravstvenom iskaznicom, bankovnim karticama, krinjižicom dobrovoljnog darivatelja krvi ali i novac te mobitel. Ukupna vijednost? Oko 2800 kuna. Za policiju, kojoj se orobljeni muškarac odmah i obratio, državljanin Libije je odradio razbojništvo.

- Bio sam na klupici na travmajskoj stanici kod Glavnog kolodvora gdje sam zadrijemao. Napala su me dvojica muškaraca, zadobio sam udarac u glavu a jedan od njih mi je iz džepa hlača uzeo novčanik. Isti mi je kasnije policija vratila za razliku od sunčanih naočala, novca te slušalica koje nisam nikad više vidio – opisao je pokradeni K.K. u istrazi.

Inače, odbjegli Bahdaouija je protuzakonito ušao u Hrvatsku krajem 2021. te je Služba za nezakonite migracije u prosincu donijela rješenje o njegovu protjerivanju uz popratnu mjeru zabrane ulaska i boravka u europskom gospodarskom tlu sve do 17. prosinca 2026. godine.

Zanimljivo je da ga osim Hrvatske, trenutno traži i Italija jer se iz Schengenskog informacijskog sustava iščitava napomena "da je isti važan za kazneni postupak u tijeku".

S obzirom da je optuženi libijski državljanin, pravosudna tijela ukazuju da u odnosu na tu činjenicu nije moguće njegovo izručenje Hrvatskoj pa stoga predlažu, osim produljivanja istražnog zatvora, da mu se sudi u odsutnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:45