TRAGIČAN KRAJ

Doktorica koja je primila nesretnu curicu: ‘Učinili smo sve... Sad će spasiti druge živote‘

Ravnatelj Goran Roić i liječnica Karmen Kondža obratili su se jutros novinarima ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb
 Bruno Konjevic/Cropix

Ravnatelj Goran Roić i liječnica Karmen Kondža obratili su se jutros novinarima ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb u povodu smrti teško pretučene djevojčice iz okolice Nove Gradiške.

- Tužan epilog koji je duboko potresao cijelu Hrvatsku. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija. Uz mene su intenzivisti koji su danonoćno od primitka pacijentice brinuli o njoj, no priroda ozljeda je bila preteška i unatoč svim mjerama, nije se moglo više učiniti, kazao je ravnatelj Klaićeve bolnice.

O donaciji organa je dodao:

- Prije transplantacije je trebalo provesti pravnu proceduru koja je bila kompleksna, no to je jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima kako bi organi spasili neke druge živote.

Dr. Kondža je pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja i upravo je ona kobnog dana primila dvoipolgodišnju djevojčicu.

- Proveli smo sve mjere intenzivističkog liječenja... No, rezultat je tragičan, rekla je dr. Kondža.

- Djevojčica je imala tragičan život, a njezin slučaj učinit će nešto da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi. Ona će donirati organe i spasiti neke druge živote, kaže pedijatrica.

- Učinili smo sve..., rekla je na kraju.

Podsjetimo, teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu dovezla majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak ravnatelj OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice, koji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Nakon što je u nedjelju umrla teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti. Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen, a Marija Jugović imenovana je za v.d. ravnateljicu. Jugović je u subotu navečer najavila otkaze i sankcije ako izvid Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško ozlijeđene djevojčice.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić navela je u subotu kako Centar nije dobio prijavu na sumnje na nasilje iz sustava, već je baka prijavila da se s djetetom nešto događa u trenutku kada je dijete vraćeno u obitelj. Također je navela kako je vraćanje stradale djevojčice njezinim biološkim roditeljima bila pogreška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 07:14