HOROR KOD SV. HELENE

Doktorima je podmetnuo vodu umjesto urina, a odrekao ga se i otac: ‘Otkantao ga je samo tako‘

Na naplatnoj postaji Sveta Helena prije dvije godine dana BMW-om je bez kočenja brzinom od 125 km/h naletio na tročlanu obitelj
Suđenje Ozrenu Mlinariću
 Cropix, Screenshot

Taj sam dan radio popodne i došao sam s kolegom na zamjenu jutarnjoj smjeni na očevid prometne nesreće. Na naplatnim kućicama Sv. Helena preuzeli smo nadzor nad vozačem počiniteljem kojeg smo zatim, po nalogu vođe ekipe za očevid, odveli na liječnički pregled na Hitnu medicinu rada. Nismo ga ispuštali iz vida. Dežurni liječnik tamo je vozaču uzeo dva uzorka - na alkohol i na opojne droge. Nakon što su mu izvadili krv, išao je dati mokraću. Vozač se uzmuvao i izmotavao. Vrata toaleta bila su pritvorena, bilo nam je važno da se ne ozlijedi. Nakon toga liječnik je ubrzo vidio da je u posudi za urin prozirna tekućina, pa ga je upitao: 'Je li to vaš urin ili ste mi vodu natočili?' Odgovorio je da ne može mokriti, pa mu je liječnik rekao da popije vodu. Brzo se ipak pomokrio, a mi smo stajali na otvorenim vratima odmah uz njega. Tekućina je tada bila žuta, a valjda je prvi put uzeo vodu iz školjke. Poslije, kad smo stigli na parkiralište Heinzelove, dobili smo nalog da ga pustimo na slobodu, ispričao je policijski službenik prometne policije PUZ-a na suđenju Ozrenu Mlinariću (37), optuženom da je u srpnju 2019. pod utjecajem opijata na naplatnoj postaji Sveta Helena skrivio prometnu nesreću zabivši se velikom brzinom u auto u kojem se nalazila tročlana obitelj Dobrenov. Nakon što je Mlinarić pušten na slobodu, dožio je novu blamažu.

Vidljivo slomljen i prestrašen zbog svega što će uslijediti, kao i zato što tada još nije znao težinu ozljeda Dobrenovih, pred policajcima je nazvao oca i zamolio ga da dođe po njega na parkiralište ispred policije.

- Otac mu se javio i rekao: 'Pobrini se sam'. Otkantao ga je samo tako jer bio je ljut na njega - pojasnio je policajac. Na upit sutkinje kakav je vozač bio psihički tijekom cijelog njihova nadzora, policajac je odgovorio da je Mlinarić bio u totalnom šoku, da je nekoliko puta briznuo u plač i da je bio svjestan svega. Tijekom vožnje autom prema Hitnoj pitao ih je hoće li u zatvor, a i zapitkivao je što je to napravio.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice i Mlinarićeva odvjetnika Janjka Grlića koliko je vremena prošlo između vađenja krvi i finalnog uzorka urina te je li vozač na mjestu očevida konzumirao kakvu tekućinu i je li s ikim još razgovarao, policajac je dodao da je vrijeme boravka na Hitnoj bilo otprilike 20-ak minuta.

- Vozač je na mjestu nesreće hodao po kolniku autoceste. Prišla mu je osoba starije dobi, predstavio nam se kao otac. Nisu razmjenjivali nikakve predmete, razgovarali su kojih 20 minuta do pola sata. Vozačev otac bio je jako ljut i otišao je iz našeg vidokruga - zaključio je policajac. Drugi njegov kolega, koji je nakon dolaska na očevid na naplatnim kućicama kao zamjena regulirao promet, prisjetio se da je vozač bio komunikativan i svjestan situacije te da mu je bilo malo čudno kada je na Hitnoj odložio čašu s urinom, a umjesto da bude žuta, tekućina je bila prozirna.

- Zbog čaše s prozirnom tekućinom pozvali smo liječnika, koji ga je pitao što je u čaši. Rekao mu je da ne može mokriti, pa je popio vodu. Dao je stvarni uzorak urina nakon toga, a boja je tada naočigled bila drugačija. Prema mojem mišljenju, vozač je bio svjestan situacije i toga što je napravio. Bio je šutljiv i dok je sjedio sa mnom na stražnjem sjedalu u autu, pitao me: 'Hoćete li me strpati u zatvor?' Još se dva, tri puta, gledajući u pod, zapitao se: 'Što sam napravio?' - zaključio je drugi policajac.

U sudnici su saslušani i djelatnici HAC-a koji su bili na mjestu užasa.

Mislav J. (29) i Danijel K. (46) bili su u ophodnji kod Novaka kad su dobili dojavu o nesreći.

- Mislili smo da se netko samo krvrcnuo autom. Ali onda su nam javili da stižu Hitna i vatrogasci. Tamo smo zatekli užas. Hitna je već bila tamo te smo se uključili u pomaganje, ali ništa nismo mogli bez vatrogasaca. Pomagali smo djetetu koje je bilo u stražnjem dijelu, u sjedalici, ali metal nismo mogli prerezati. Tata je pokušavao podignuti glavu, a tada nismo bili svjesni da je u autu i ženska osoba. A kako je ta zelena zgužvana Škoda imala mađarske tablice, iznenadili smo se kada je dijete progovorilo hrvatski rekavši da ga sve boli. U drugom, crnom autu, pak, nije bilo nikoga, a gospodin za kojeg smo doznali tek poslije da je vozač govorio je: 'O bože što sam napravio?' - prisjetio se Mislav J.

Njegov kolega Danijel K. prizor koji je zatekao došavši na naplatne kućice nazvao je havarijom.

- Mjesto smo osigurali čunjevima, da netko drugi ne naleti. Zatekli smo auto na boku, a u njemu zarobljenu tročlanu obitelj - mamu, tatu i dijete. Budući da je neka tekućina kapala iz vozila, prioritet je bio što prije ih osloboditi. Tamo je bila masa ljudi i svi su bili uznemireni - opisao je Danijel K. Njihova kolegica Kristina K., koja je u kobnim trenucima bila u samoj naplatnoj kućici, otkrila je da je odmah istrčala van iz kućice jer se prestrašila. Bila je u šoku te se sklonila u zgradu, a što se sve odvijalo potom nije željela gledati.

Podsjetimo, na udaru Mlinarićeve nekontrolirane vožnje, tijekom koje je bio smanjeno ubrojiv jer je bio pod utjecajem amfetamina, GHB-a i diazepama, našao se Daniel Dobrenov (40), bivši teniski trener Petre Martić, sa suprugom Anom i sedmogodišnjim sinčićem. Dobrenovi su u teškom stanju završili u bolnici, a dječak je bio čak i životno ugrožen.

Na početku suđenja Mlinarić je rekao da se ne smatra krivim, a u tužiteljstvu je tijekom istrage, podsjetimo, ispričao da je večer prije popio za smirenje Normabel i Fluzepam.

- Bio sam potpuno priseban, natočio sam gorivo, platio i uopće ne mogu objasniti razlog zbog kojeg je došlo do nesreće. Nakon nesreće do mene je došla žena iz naplatne kućice i pitala me jesam li dobro. Otišao sam do oštećenika i počeo histerizirati. Ove bih sekunde zamijenio mjesta s tim ljudima. Prije same nesreće vraćao sam se s Raba, gdje sam se liječio od ovisnosti, a na liječenje sam otišao svojevoljno - ispričao je tužiteljima Mlinarić, koji je nakon svega obitelji Dobrenov napisao pismo isprike. Dan nakon nesreće 12. srpnja 2019., pak, dok je po medijima pratio posljedice užasa koji je skrivio jer je objavljena i snimka naleta na kolonu vozila, Mlinarić je prijatelju poslao poruku na WhatsApp: "Jako sam loše. Imao sam saobraćajku jučer na naplatnim kod Zagreba. Neprilagođena brzina i drkao sam po sicu, i sa 100 sam se zaletio u auto na naplatnoj. Zasad su svi živi, al se još jedna osoba bori za život. Ne gine mi zatvor i neka... van sebe sam u šoku."

Svojom nepromišljenom vožnjom i izazivanjem nesreće koju je počinio s neizravnom namjerom pokvario je ljetovanje Dobrenovima koji su se kobnog dana dovezli u Hrvatsku iz Budimpešte, gdje su sletjeli iz daleke Australije. Planirali su se naći s prijateljem i potom otići na ljetovanje na Dugi otok. Umjesto toga završili su u bolnici, s višestrukim prijelomima, oguljotinama, nagnječenjima, ranama, krvarenjima...

Tužiteljstvo smatra da je Mlinarić vozio brzinom od najmanje 125 km/h na mjestu gdje je trebao već biti zaustavljen. Prethodno je ignorirao četiri prometna znaka ograničenja brzine - od 100, 80, 60 i 50 km/h - i znak obaveznog zaustavljanja.

Vještak psihijatar je u svojem inicijalnom nalazu i mišljenju zaključio da je optuženi bio apsolutno nesposoban za sigurnu vožnju jer je dominantno bio u stanju intoksikacije tekućim ecstasyjem, s oštećenjima procjene opasnosti, percepcije i mentalnog procesuiranja, te da je vjerojatno nakratko zaspao za volanom. Iz medicinske se dokumentacije iščitava da se od 29. svibnja do 5. lipnja liječio u čakovečkoj bolnici od psihotičnog poremećaja i sindroma ovisnosti o psihoaktivnim tvarima te od 5. lipnja do 5. srpnja 2019. u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Svi ti pokušaji liječenja, kako će se otkriti šest dana poslije, bili su uzaludni.

Na idućem ročištu bit će saslušana dvojica policajaca koji su prvi stigli na mjesto nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2022 20:54