KORUMPIRANI LIJEČNIK

DOKTORU ZA SMRT SUDIT ĆE SE U KARLOVCU Šef riječke Patologije optužen je za primanje mita

 Vedran Karuza / NOVI LIST / CROPIX

Doktoru Alanu Bosnaru, predstojniku riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku kojeg USKOK tereti za primanje mita od podređenih suradnika i zloporabu položaja i ovlasti , sudit će se na Županijskom sudu u Karlovcu.

Potvrdio nam je to glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen, napominjući su oni zatražili delegiranje, a Vrhovni sud je to prihvatio, delegiravši karlovački sud. Razlog je to što je doktor Alan Bosnar, kao stalni sudski vještak, sudjelovao u brojnim procesima na riječkom Županijskom sudu.

Karlovačkom je Županijskom sudu podnesena te je zaprimljena optužnica protiv Alana Bosnara, a o njenom potvrđivanju odlučivat će sudsko optužno vijeće.

Optužnicu protiv doktora Bosnara USKOK je podigao u listopadu prošle godine na riječkom Županijskom sudu. Tereti ga se za tri slučaja primanja mita čime se okoristio za 349.040 kuna, kao i za zloporabu ovlasti, čime si je priskrbio 250.770 kuna. Za davanje mita Bosnaru optužen je jedan od njegovih podređenih suradnika, doktor Miran Čoklo, a obojica su se očitovala da se ne osjećaju krivima.

Prema optužnici, doktora Bosnara tereti se da je iznuđivao svoje suradnike od rujna 2007. do travnja 2013. godine, traživši od njih da mu svakog mjeseca daju dio svojih prihoda od dijela poslova koje su obavljali na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku te da je svojevoljno razdjeljivao novac s računa Zavoda.

Liječnici sa Zavoda su mu, navodno iz straha, godinama davali mita, a početkom godine policiji ga je prijavilo dvoje kolega. Doktor Bosnar uhićen je 10. travnja ove godine te mu je blokirana imovina zbog sumnje u njezino podrijetlo. Iz riječkog istražnog zatvora izašao je 29. travnja jer je na Županijskom sudu u Rijeci prihvaćen prijedlog branitelja da mu se istražni zatvor zamijeni jamstvom na nekretnini, koje je dala treća osoba.

Inače, doktor Bosnar jedan je od najuglednijih hrvatskih specijalista sudske medicine, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada. Zajedno s bivšim ministrom Draganom Primorcem 2007. godine je pristupio HDZ-u, Nakon što su pretprošle godine u riječkom u HDZ-u smijenjeni i marginalizirani Bojan Hlača i Alan Šustić, Bosnar se povukao s političke scene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:13