USPON I PAD TEMPA

Domaći div građevine nekad je zapošljavao 5000 ljudi, a sad se spominje u aferi ‘stečaj‘

U više od 50 godina postojanja izgradio je više od 35.000 stanova, industrijskih pogona, hotela, javnih zgrada, hotela, škola...
Sjedište Tempa nekad je bilo u samom centru Zagreba, danas je tu Porezna uprava
 Tomislav Krišto/Cropix

Tempo, hrvatska građevinska tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, osnovan je 1948. Pretvorbom iz 1992. postao je dioničko društvo u većinskom državnom vlasništvu.

U više od 50 godina postojanja i bavljenja visokogradnjom, uglavnom stambenih zgrada u Hrvatskoj i inozemstvu, izgradio je više od 35.000 stanova, industrijskih pogona, hotela, javnih zgrada, od hotela do škola, bolnica i dječjih vrtića. Od 2013. gubici u poslovanju doveli su do stečaja tu nekoć renomiranu građevinsku tvrtku koja je imala sjedište u središtu Zagreba, u Boškovićevoj ulici. Dugovi Tempa i tvrtki u njegovu sastavu narasli su na nekoliko stotina milijuna kuna.

Sporna zamjena

O toj tvrtki koja je nekad zapošljavala 5000 ljudi pisalo se i prije pet godina zbog zamjene zemljišta u kolovozu 2008., kad je gradonačelnik Milan Bandić sa Zvonimirom Pogačićem, direktorom Tempa, postigao nagodbu o zamjeni zemljišta, uz obrazloženje kako treba riješiti imovinskopravne odnose za odvojak Strojarske ulice koji je tada već bio napravljen.

Samo dva dana prije uhićenja, stečajni sudac Mihael Kovačić, sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, u ponedjeljak je donio zaključak kojim nalaže Financijskoj agenciji da ponuditeljima u elektroničkoj javnoj dražbi vrati uplaćene jamčevine, i to za nadmetanje ID 26182 u iznosu od 75.320 kuna tvrtki Caki Trans d. o. o. iz Kokoševca.

Kad je riječ o stečaju Tempa, postupak je pokrenuo sudac Trgovačkog suda Ante Galić 24. siječnja 2019., a na dan 1. rujna 2015. imali su neizvršenih obveza u neprekinutom trajanju od 512 dana i u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Tempo ima i vrijedne nekretnine, ali mnoge od njih opterećene su sudskim sporovima s pojedincima i drugim tvrtkama.

Prodaja

Prošle je godine samo nekretnina u Strojarskoj, koja je oglašena za prodaju, procijenjena na 6,8 milijuna kuna, a u vlasništvu Tempa su deseci tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta.

Najveći vjerovnik Tempa bila je država, odnosno Ministarstvo financija, koje je bilo tražilo povrat 50 milijuna kuna duga. Ali, osim što se od Tempa potražuju veliki iznosi, i Tempo ima velika potraživanja. Jedno od njih je potraživanje od Grada Zagreba za 2,3 milijuna kuna za radove izvedene na nathodniku i pothodniku Savski gaj.

Jedan od Tempovih dužnika bio je i popularni pjevač Zlatko Pejaković, kojeg je Tempo tužio za 1,6 milijuna kuna za izvođenje radova na Pejakovićevoj stambenoj zgradi u Selskoj. Tužbe su bile obostrane i sve je riješeno nagodbom, tako da su i Pejaković i tvrtka Tempo povukli tužbe, ali postoji niz otvorenih sporova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:52