ISTRAGA SUDARA

DOMINISTAR JEDAN OD KRIVACA ZA NESREĆU U TUNELUPLASINA Grčićev zamjenik službenim autom izazvao sudar

U naletu Passata Ministarstva na mađarski BMW teške je ozljede zadobio sin 7-godišnji sin Jakše Puljiza
 Dnevnik.hr

Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja u prošlu subotu u službenom automobu Ministarstva prouzročio je tešku prometnu nesreću u tunelu Plasina.

Kaznena prijava

U nesreći je teško ozlijeđen Puljizov 7-godišnji sin. Zamjenik Branka Grčića jedan je od tri sudionika tri prometne nesreće koje su se u razmaku od nekoliko minuta dogodile u tom tunelu na autocesti A1, u smjeru juga.

Policija će protiv Puljiza podnijeti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće s teškim tjelesnim ozljedama. S Puljizem i ozlijeđenim sinom u službenom automobilu Ministarstva bila je i supruga. Od nesreće je prošlo pet dana, ali iz Ministarstva nisu izvijestili javnost da je zamjenik ministra, u službenom automobilu, vozio prebrzo i izazvao prometnu nesreću. Na naš upit Ljubica Vuko, glasnogovornica Ministarstva regionalnog razvoja, jučer nam je potvrdila da je VW Passat, vlasništvu Ministarstva, registarskih oznaka ZG 5363 DR, teško oštećen u prometnoj nesreći te da zamjenik ministra ima pravo na korištenje službenog automobila 24 sata dnevno.

Udario u BMW

Prema policijskom izvješću, Puljiz je prebrzo vozio te je ušavši u tunel Plasina udario u BMW mađarskih oznaka čija je vozačica malo prije toga izazvala prometnu nesreću. U Ministarstvu kažu da Puljiz ni Ministarstvo ne mogu komentirati prometnu nesreću dok traje istraga. Prema njihovim navodima, rezultati alkotesta su bili negativni.

Sigurnosni pojas

S obzirom na teške ozljede koje je zadobio sedmogodišnji sin Jakše Puljiza spekuliralo se je li dječak bio vezan sigurnosnim pojasom. Glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević kaže da dijete do 12 godina, prema zakonu, na zadnjem sjedalu mora biti u posebnoj stolici ili vezano sigurnosnim pojasom. U svom odgovoru, pak, glasnogovornica Ministarstva regionalnog razvoja navodi kako u posebnoj sjedalici mora biti dijete mlađe od pet godina, a sin Jakše Puljiza ima 7,5 godina. Brozičević nam je otkrila kako su policijskim službenicima tijekom očevida svjedoci tvrdili da je teško ozlijeđeni 7-godišnji dječak bio vezan sigurnosnim pojasem te protiv Jakše Puljiza neće biti podnijeta i prekršajna prijava. Puljiz je u trenutku nesreće vozio lijevim pretjecajnim trakom pa po zakonu nije počinio prekršaj, već se smatra da je bio u dopuštenom postupku pretjecanja.

Zbog te činjenice prekršajno neće odgovarati ni preostali sudionici triju nesreća koje su se u razmaku od tri minute dogodile u tunelu Plasina, uključujući vozačicu Toyote Yaris s čijom je nesrećom počeo niz teških automobilskih sudara.

Sporni šaht

Glasnogovornica PU ličko-senjske rekla nam je da policija nakon svih provedenih izvidnih radnji i nadalje stoji kod zaključka da je vozačica svojim prednjim kotačem naletjela na poklopac šahta. Nakon toga automobil se zanio i udario u betonsku oplatu tunela, te da je krivnja na Hrvatskim autocestama.

Jučer smo kratko razgovarali s ocem vozačice Yarisa koji nam je rekao da je na automobilu po cijeloj dužini pukla guma, a uzrok je udarac o tvrd predmet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 04:14