VRHOVNI SUD

DONESENA PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA SMRT KRISTINE KRUPLJAN Doznali smo koliko će godina David Komšić provesti iza rešetaka za 88 zvjerskih uboda nožem

Kristina Krupljan, David Komšić
 CROPIX

Davidu Komšiću (22) potvrđena je kazna od 25 godina zatvora odlukom vijeća Vrhovnog suda u trećem stupnju, doznaje Jutarnji list.

Pravomoćna presuda za ubojstvo 18-godišnje Kristine Krupljan s Vrhovnog suda još nije otpremljena strankama jer tek mora proći sve interne procedure, ali doznajemo je da je odluka donesena istog dana kada se održala i sjednica trećestupanjskog vijeća, 9. prosinca.

Vijeće je, doznajemo, smatralo da je kazna od 25 godina zatvora dovoljna za 22-godišnjeg Komšića koji je svojoj bivšoj djevojci nožem zadao ukupno 88 ubodno-reznih rana u Opelu Astri 17. veljače 2017. godine na parkiralištu u Ulici svetog Josipa Radnika 16 na zagrebačkoj Volovčici oko 21.30 sati, praktički pred zgradom u kojoj je živjela s majkom i bakom. Tako velik broj ubodno-reznih rana zadao joj je nakon što su se vratili iz zajedničkog izlaska i kad mu je Kristina priopćila da prekida vezu s njim jer je zatrudnjela s drugim muškarcem. Zatim je odbacio nož, presvukao se, otišao najprije kući, a onda s ocem otišao na policiju.

Osveta

“Nikada nisam namjeravao Kristini oduzeti život. Ja se cijelog događaja i ne sjećam, a nakon tog tragičnog događaja poduzeo sam sve kako bi joj se pokušalo pomoći. Sada će, evo, biti tri godine i sa svakim mi se danom sve teže nositi s tim što sam Kristini oduzeo život. Djevojci koju sam volio i koja mi je bila sve u životu. Svjestan sam da sam uništio i živote dviju obitelji, njezine i svoje, kajem se i kajat ću se dok sam živ”, rekao je Komšić u obraćanju sudskom vijeću putem videolinka iz kaznionice u Lepoglavi.

Smatrajući da je kazna od 25 godina zatvora neprimjerena djelu te da je Komšić Kristinu Krupljan ubio iz bezobzirne osvete, zastupnica tužiteljstva Mirta Kuharić zatražila je da sud to ubojstvo tako i tretira te da mu odmjeri adekvatnu kaznu.

- Kazna koja mu je izrečena nije dostatna ni za specijalnu ni za generalnu prevenciju. Otklanjamo mogućnost primjene Zakona o sudovima za mladež, kao i da se radi o kaznenom djelu usmrćenja, jer sve okolnosti ukazuju na to da se radi o ubojstvu iz bezobzirne osvete - zaključila je tužiteljica.

Sud za mladež

Komšićev odvjetnik Veljko Miljević iznio je niz argumenata koje je naveo u žalbi, a u kojima je tvrdio da je tijekom postupka došlo do povrede Zakona o kaznenom postupku, pa je, među ostalim, naveo i da je izreka presude proturječna obrazloženju, uz niz drugih. Obrana i dalje smatra da ubojstvo treba blaže tretirati, i to kao kazneno djelo za koje je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora, a ne dugotrajni zatvor, te da se na njegova branjenika treba primijeniti Zakon o sudovima za mladež.

Kad mu je u svibnju prošle godine Vrhovni sud smanjio kaznu sa 30 na 25 godina zatvora, u drugostupanjskoj je presudi, među ostalim, bilo navedeno da “izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve nego i društvu u cjelini.”

Incidenti

I u trećestupanjskoj presudi, kojom je potvrđena drugostupanjska, u odnosu na visinu kazne očito je da su suci smatrali da je izrečena kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu. Njegova obitelj bila je šokirana i prvostupanjskom presudom, a smatrali su i da je kazna od 25 godina zatvora previsoka i da je donesena pod pritiskom medija. Kad je pak riječ o obitelji ubijene djevojke, njezina majka bila je šokirana smanjenjem kazne, a očekivala je da će mu se u trećem stupnju vratiti kazna od 30 godina ili možda čak i povećati. Međutim, to se nije dogodilo, ali nisu se ispunile ni strepnje majke ubijene Kristine da bi Komšiću kazna mogla biti smanjena.

David Komšić presudu prema kojoj bi još skoro 23 godine morao odslužiti za ubojstvo Kristine Krupljan još nije primio u Lepoglavi gdje već služi zatvorsku kaznu. Slučaj su obilježile brojne kontroverze i incidentne situacije, kako u sudnici tako i izvan nje, a David Komšić već je bio na stranicama crne kronike jer je pregazio i usmrtio pješaka na Vukovarskoj u travnju 2016., za što je i osuđen, kao i za oštećenje Kristinina auta s prijateljima.

Tijekom boravka u pritvoru kod njega su nađeni mobiteli, a u pritvoru je u jednom trenutku završio i njegov otac zbog dojave o sumnjivu ponašanju ispred zgrade zagrebačkog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:00