SLUČAJ INDEX

'DONESEŠ ODOJAK I POLOŽIŠ ISPIT NA FAKSU' Nove presude u skandaloznoj aferi prodaje ispita

OSIJEK - Novim nagodbama i presudama profesorima i studentima Ekonomskog fakulteta u Osijeku nastavljen je proces „Index“ koji se vodi na osječkom Županijskom sudu. U utorak je na pripremnom ročištu nagodbu s USKOK-om sklopilo troje profesora i četvero studenata koji su optuženi za kupoprodaju ispita na EFOS-u, a nakon što ih je USKOK neko vrijeme tajno pratio i snimao te suočio s neoborivim dokazima o primanju i davanju mita te nezakonitom posredovanju za prolazak na ispitima, pa su u konačnici priznali krivnju za navedena kaznena djela.

Tako je prvooptuženi, sada umirovljeni profesor Goran Marijanović kojeg se teretilo po najviše točaka optužnice osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godina i 11 mjeseci s time što se jedna godina odnosi na bezuvjetni zatvor, dok će preostalih godinu i 11 mjeseci provesti u zatvoru ukoliko u sljedećih pet godina ponovno počini kazneno djelo. Marijanoviću je izrečena i novčana kazna u iznosu od 100 tisuća kuna, a Republici Hrvatskoj mora vratiti i 13 tisuća kuna koliko mu je dokazano da je primio kao mito. On je ujedno i jedini koji je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, u ovom slučaju djelomičnu.

Umirovljena profesorica Anka Mašek Tonković osuđena je na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, Marijanovićev asistent Dražen Ćućić također se nagodio na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro u trajanju od 730 sati, dok je profesor Dražen Barković osuđen na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Osuđeno je i četvero studenata, od kojih njih trojica na zatvor od četiri mjeseca zamijenjen radom za opće dobro u trajanju od 40 radnih dana, dok je jedna studentica osuđena na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Novo pripremno ročište zakazano je za 10. ožujka kada će prigodu za nagodbu dobiti i ostali optuženi - njih devetero, među kojima su i dva preostala profesora Miljenko Crnjac i Luka Crnković, dok su ostali posrednici i studenti.

Podsjetimo, istragoma USKOK-a otkrivano je kako su profesori surađujući s posrednicima u zamjenu za novac, prepisivanje znanstvenih radova ili predmete poput automobilskih guma, pečenih prasaca i janjaca, skupih alkoholnih pića... studentima upisivali prolazne ocjene bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na pokazano znanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:35