OPTUŽILI BASU

DORH otkrio detalje likvidacije bankara u Zagrebu 1999.: ‘Dedića su izrešetali s 20 metaka...‘

Tužitelji su podignuli optužnicu protiv Tomislava Viktora Base za ubojstvo kontroverznog bankara
Ibrahim Dedić
 Ivan Posavec

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Tomislava Viktora Base tereteći ga za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića, počinjeno u Zagrebu 1999. godine.

Ne navodeći identitet okrivljenika ni žrtve, zagrebački ŽDO u priopćenju objavljenom u četvrtak navodi da je zbog počinjenja ubojstva podigao optužnicu protiv 50-godišnjaka s hrvatskim, nizozemskim i švicarskim državljanstvom.

U optužnici se okrivljeniku stavlja na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru, a u nakani da liše života oštećenika, pričekao oštećenikov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici broj 17 u kojoj je stanovao.

Nakon što je oštećenik ušao u zgradu, tereti ih se da su ispalili u oštećenika dvadesetak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja.

Oštećenik je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela koje su dovele do smrtnog ishoda.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

image
Tomislav Basa
Marko Todorov/Cropix

Basu je policija uhitila 30. siječnja ove godine, a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. Basa je uhićen par dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 22:34