TEŠKO UBOJSTVO U SAVSKOJ

DORH PREINAČIO DJELO ZA KOJE JE POLICIJA PRIJAVILA TROJAC KOJI JE ZATUKAO ZAGREPČANINA Doznali smo što je jedini uhićeni ispričao istražiteljima

Privođenje osumnjičenog Todorovića koji je uhićen na graničnom prijelazu Macelj
 CROPIX

Više od sat vremena dvojica kriminalaca iz Srbije u ožujku ove godine brutalno su mlatila 80-godišnjega Aleksandra K. u njegovu stanu u Savskoj ulici ne bi li im otkrio gdje drži novac.

Slomili su mu lubanju, više rebara, od čega je nakon tri i pol mjeseca preminuo u bolnici. Da se de facto u središtu Zagreba dogodilo brutalno ubojstvo, do četvrtka se uopće nije znalo jer je policija dan nakon događaja izvijestila da je “78-godišnjak u kući pronašao 80-godišnjeg brata koji je ozlijeđen ležao na podu” i da se “sve okolnosti događaja utvrđuju”.

Znali da ima novac

Međutim, u četvrtak je policija objavila da je nasilni događaj imao puno dublju pozadinu, odnosno da su trojica kriminalaca iz Srbije došla do stana u Savskoj gdje su, znajući da 80-godišnjak posjeduje novac, krenula u brutalnu pljačku. Razlog zbog kojega je policija u četvrtak odlučila otkriti da se u ožujku u centru Zagreba dogodilo brutalno kazneno djelo, leži u činjenici da su počinitelji, koje su policajci u međuvremenu uspjeli identificirati, sve do srijede bili nedostupni hrvatskome pravosuđu. U srijedu je pak na graničnom prijelazu na Macelju prilikom izlaska iz Hrvatske zaustavljen 53-godišnji Slavko Todorović.

Ni ne znajući da je na tjeralici zbog pljačke, Todorović je ušao legalno iz Srbije u Hrvatsku preko Bajakova te se kroz Hrvatsku uputio prema Austriji, gdje inače živi već godinama. Međutim, umjesto u Beču završio je u Heinzelovoj, a izvjesno je da će se njegov boravak u Hrvatskoj produžiti pritvorom u Remetincu.

Todorovića policija tereti da je čuvao stražu dok su njegova dvojica kompanjona, koja su još u bijegu, u ožujku premlaćivala pokojnoga Aleksandra K. Naime, kako je policija priopćila, trojica razbojnika došla su u dvojni objekt gdje je u jednom stanu stanovao pokojni 80-godišnjak, a u drugom njegov dvije godine mlađi brat M. K.

“Tom je prilikom osumnjičeni 53-godišnjak, prema ranijem dogovoru s ostalom dvojicom, ostao u dijelu kuće u kojem stanuje 78-godišnjak zadržavajući ga u tom prostoru kako ne bi mogao upozoriti brata o tome što se događa. Za to vrijeme druga dvojica osumnjičenih otišla su do stana starijeg brata, pozvonila i ušla s namjerom da se domognu njegovog novca.

Po ulasku u stan zadali su mu više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom u potrazi za novcem ispremetali stvari po kući. Unutar jednog sata, od ponoći do jedan ujutro, osim što su ga tjelesno ozljeđivali, ujedno su ga i vezali, uporni u namjeri da pronađu novac, u čemu su, na kraju, i uspjeli.

Za sada se još uvijek radi o neutvrđenoj količini novca. Odmah potom njih su se dvojica vratila u dio kuće, odnosno stambeni prostor gdje ih je čekao treći osumnjičeni, koji je cijelo vrijeme zadržavao 78-godišnjaka, mlađeg brata oštećenog, da ne bi izašao i pomogao bratu, ostavivši oštećenog u teškom stanju.

Tada su se sva trojica udaljila s mjesta događaja odnoseći sa sobom za sada neutvrđen iznos novca, dok se mlađi brat odmah uputio do stambenog prostora svog starijeg brata, kojeg je pronašao ga na podu bez svijesti, zavezanog i teško ozlijeđenog, zbog čega je odmah pozvao policiju”, priopćila je u četvrtak zagrebačka policija.

Dvojica osumnjičenika koje policija traži jesu Slobodan Brauer (31) i Ivan Todorović (48), a svi su osumnjičenici do sada poznati po čestim promjenama identiteta.

Htjeli kockati u Beču

Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni je Todorović pak u četvrtak na ispitivanju tvrdio da nije znao za razbojstvo, već da je samo vozio dvojicu muškaraca do stana, gdje su mu rekli da su došli posuditi novac za kockanje u jednom casinu u Beču. Nakon što su se Ivan Todorović i Brauer vratili iz susjednoga stana, rekli su mu samo da brzo moraju ići te ih je on prevezao nazad u Srbiju.

Todorović je u četvrtak pod kaznenom prijavom za razbojništvo sa smrtnom posljedicom oko podne doveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u prisustvu odvjetnika Dragana Baltića, koji nije želio komentirati slučaj. DORH je u međuvremenu kazneno djelo iz policijske prijave prekvalificirao te se sada sva trojica osumnjičenika terete za teško ubojstvo iz koristoljublja, osobito zbog toga što je žrtva radi svoje životne dobi bila posebno ranjiva. Riječ je o najtežem kaznenom djelu koje poznaje hrvatski zakon, a za koje može biti izrečena zatvorska kazna u trajanju od 40 godina.

Za svu trojicu osumnjičenih određen je istražni zatvor, a s obzirom da su dvojica nedostupna pravosudnim organima, za njima se raspisuje tjeralica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:30