TRAŽE ISTRAŽNI ZATVOR

DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora

Sucu istrage protiv vozača autobusa smrti podnijet će prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega
Privođenje vozača autobusa na Sud
 Danijel Soldo, Vlado Kos/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu danas poslijepodne se oglasilo priopćenjem u kojem je rečeno da su istražitelji ispitali 52-godišnjeg vozača autobusa koji je skrivio stravičnu nesreću kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo deset osoba.

Postoji osnovana sumnja, kažu iz ŽDO-a, da je počinjeno kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. Stavak 1. Kaznenog zakona kaže: "Sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Stavak 4. Kaznenog zakona kaže: "Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina zatvora".

Dodaju kako postoji osnovana sumnja da se vozač tijekom vožnje "u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane" te je tom prilikom sletio s kolnika, a autobus se prevrnuo na desnu bočnu stranu.

Otkrivaju i da će sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu podnijeti prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.

Priopćenje ŽDO-a u Slavonskom Brodu prenosimo u cijelosti.

- U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu je 26. srpnja 2021. provedena dokazna radnja prvog ispitivanja 52-godišnjeg državljanina Republike Kosova zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona/11. (26. 7. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 52-godišnjak 25. srpnja 2021. oko 6,15 sati, protivno članku 47. stavak 2. i članku 198. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao autobusom južnom kolničkom trakom autoceste A3 kod mjesta Sibinj (211. kilometar i 200 metara), te da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika pa je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu s južne strane. Tom je prilikom došlo do izlijetanja autobusa i prevrtanja na desnu bočnu stranu pri čemu je smrtno stradalo deset osoba, a još je deset osoba zadobilo tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede ili teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ispitivanja okrivljenika slijedi donošenje rješenja o provođenju istrage, a državno odvjetništvo će podnijeti sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu prijedlog za određivanje istražnog zatvora sukladno članku 123. stavak 1. točka 1. ZKP/08, stoji u priopćenju.

Kako smo ranije izvijestili, vozač je policiji priznao je da je zaspao za volanom, no u tužiteljstvu se odlučio braniti šutnjom.

- Osumnjičeni se branio šutnjom, te nismo dobili njegovu obranu. Bit će doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela, te će biti predložen istražni zatvor o kojemu će sudac istrage odlučivati sutra u 9 sati. Nakon ispitivanja, vozač je vraćen pritvorskom nadzorniku - rekao je Franjo Kopunić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 10:12