ČESTO JE BILA PIJANA

DORH traži 16 mjeseci zatvora za majku koja je zanemarivala svoju djecu, detalji priče su mučni

Često je bila pod utjecajem alkohola, a u stan je dovodila muškarce te se s njima pred djecom ljubila i opisivala svoje fantazije

Ilustracija

 Jim Varney/Sciencephoto/Profimedia/Jim Varney/sciencephoto/profimedia

Jesu li procjene Centra za socijalnu skrb, a potom i odluke suda uvijek ispravne kad odluče s kojim roditeljem će dijete živjeti a koji će ga posjećivati, pitanje je koje se sasvim opravdano nameće nakon što stravični detalji iz ‘razorene‘ obitelji dospiju u fokus tužiteljstva.

Uvjerili su se u to, slobodno možemo reći, krajem prošle godine iz jednog Općinskog državnog odvjetništva iz Dalmacije kada su optužili jednu državljanku Rusije za povredu djetetovih prava pa za nju sad traže 16 mjeseci zatvora.

Uznemirujuće ponašanje te majke četvero djece itekako je ugrozilo, smatraju tužitelji, razvoj najmlađih članova obitelji. Osim što je punih pet godina, nakon razvoda braka, djeci negativno govorila o njihovu ocu pa su ista izbjegavala kontakte s njime, njezina svakodnevica u četiri zida stana u kojem su živjeli, nakon što su se djeca povjerila institucijama, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Osim što je često bila pod utjecajem alkohola, optužena žena je u stan dovodila muškarce te se s njima pred djecom ljubila i opisivala fantazije. Njezine spolne odnose djeca su slušala u drugoj sobi, a najstarije dijete je na kraju preuzelo majčinu ulogu tako što se brinulo o braći, o školi i zadaćama, te im je kuhalo, vodilo liječniku... Jedno od djece je i ponižavala zbog svoje orijentacije te odbijala voditi psihijatru da bi sve na kraju rezultiralo i pokušajem suicida.

- Želim ići psihijatru - želja je koju je izreklo najstarije dijete kad ga je majka pitala što želi za Božić. No umjesto da usliši vapaje djeteta koje očajnički treba pomoć liječnika jer se osjećalo tužno, loše i depresivno, optužena ga je izbacila iz stana i rekla da ide k ocu. Na kraju je i sama napustila taj stan s novim odabranikom te odselila u inozemstvo i prekinula svaki kontakt s djecom.

- Kad je majka saznala da je podnesena kaznena prijava, tražila je da se ne govori kako se ponašala prema nama. Mislim da je naša mama u krizi srednjih godina, misli da je još uvijek mlada, željela je tako živjeti, a nije mogla ili nije htjela biti majka - iskreno se povjerilo jedno od djece optužene žene smatrajući da je majka sve ‘što je krivo napravila, napravila svjesno‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:42