NOVI DETALJI RATA NA A1

Dosad uhićeno više od 40 sudionika nereda: Sve krenulo ubacivanjem baklje u policijski kombi?

Jedna skupina navijača s maskama preko lica i palicama u rukama navodno je krenula na kombi u kojemu je bilo više policijskih službenika

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

 Ranko Suvar/Cropix

Policija je, kako neslužbeno doznajemo, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom do sada privela više od 40 navijača, pripadnika Torcide, zbog noćašnjeg brutalnog napada na policiju na autocesti A1 kod odmorišta Desinec.

Kriminalističko istraživanje nad njima provodi se zbog sumnje u kazneno djelo izazivanja nereda za što je zakonom zaprijećena zatvorska kazna do tri godine, odnosno, za teži oblik tog djela, do pet godina zatvora. No, nije isključeno da će pojedinci na koncu biti prijavljeni i za neka teža kaznena djela počinjena na štetu policijskih službenika.

Kako neslužbeno doznajemo, dvojica navijača koji su ranjeni u noćašnjim neredima, a koje zagrebačka policija spominje u svojem priopćenju, nisu u životnoj opasnosti te su zbrinuti u bolnici u Karlovcu. Jedan od njih navodno je zadobio ozljedu u predjelu trupa, a spominje se da ga je projektil okrznuo u predjelu rebara. Drugom ranjenom muškarcu propucano je koljeno.

No, oni nisu jedini navijači koji su ozlijeđeni u sukobu s policijom. Navodno je veći broj pripadnika Torcide tijekom noći i u jutarnjim satima zatražio pomoć u bolnicama u Splitu. Splitska policija o tome je dobila obavijest od medicinskog osoblja, ali za sada te slučajeve ne mogu izravno povezati s neredima kod Desinca, jer su se osobe različito izjašnjavale o načinu nastanka ozljeda.

Zagrebačka policija noćas je izvijestila da je ozljeđeno i desetak policajaca, ali o težini njihovih ozljeda za sada nema novih informacija.

Policija će više detalja o ovom nezapamćenom incidentu iznijeti na konferenciji za medije u 14 sati. No, neslužbeno doznajemo da je žestoki sukob navijača i policije započeo nakon što su navijači kod odmorišta Desinec zaustavili vozila, blokirali promet te izišli na cestu.

Jedna skupina navijača s maskama preko lica i palicama u rukama navodno je krenula na kombi u kojemu je bilo više policijskih službenika u pratnji. Spominje se i kako pritom, što za sada nije bilo moguće provjeriti, ubacili baklju u policijski kombi. Policajci su se u svakom slučaju od njihova napada počeli braniti upotrijebivši i vatreno oružje.

DORH utvrđuje sve relevantne činjenice

O neredima na autocesti A1 kratkim priopćenjem oglasilo se Državno odvjetništvo.

- Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima, proveo očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, povodom napada navijača HNK Hajduk na djelatnike MUP-a.

Prilikom navedenog sukoba policijski službenici uporabili su vatreno oružje te je došlo do ranjavanja dvojice navijača koji su zadobili prostrijelne rane.

Dežurni zamjenik izdao je potrebne naloge te se poduzimaju i druge mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica, navodi se u priopćenju. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 18:09