ZATOČENI U KONOBI

Došli s Himalaja u potrazi za boljim životom, završili na dalmatinskom otoku kao - robovi!

58-godišnjak ih je prisiljavao da za njega rede bez da im je isplaćivao ikakvu novčanu naknadu
Vis
 Tom Dubravec/ Cropix

Splitska policija uhitila je i pritvorskom nadzorniku privela 58-godišnjaka s prebivalištem na otoku Visu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovine ljudima, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, policajci Službe organiziranog kriminaliteta utvrdili su kriminalističkim istraživanjem postojanje osnovane sumnje da je muškarac u vremenskom periodu od prosinca 2020. godine do 20. lipnja 2021.godine iskoristio četvoricu državljana Nepala tako što je iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status u Hrvatskoj, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, te ih je vrbovao za zapošljavanje.

Odveo ih je na Vis, točnije u mjesto Žena-Glava te ih je tamo držao smještene u nekakvoj konobi. Prisiljavao ih je da za njega rede bez da im je isplaćivao ikakvu novčanu naknadu, držao ih je, utvrdila je policija, u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumente, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on ishoduje radnu dozvolu i pomogne im u reguliranju njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenje gore navedenog kaznenog djela, 58-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku - izvjestila je policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 04:39