UŽAS U MEĐIMURJU

Doznajemo detalje mučnog napada na djelatnice centra za socijalnu skrb: ‘To je sve češće, razvit ćemo PTSP‘

Dvije djelatnice čakovečkog Centra za socijalnu skrb napadnute su prilikom obavljanja svog posla u naselju Kuršanec

Policijsko vozilo, Ilustracija

 Ranko Šuvar/Cropix

Trude se pomoći najugroženijima, odlaze na teren, prioritet im je zaštita djece i nemoćnih, no umjesto pohvala za nesebičan rad dobivaju uvrede, prijetnje i razne napade zbog kojih su neke već razvile i PTSP.

Takvim riječima poziciju socijalnih radnica u Hrvatskoj opisuje ravnateljica čakovečkog CZSS-a čije su djelatnice, prilikom obavljanja svog posla u romskom naselju Kuršanec u Međimurju, verbalno napadnute od strane osobe koja uopće nije bila uključena u slučaj zbog kojeg su došle.

Radi se o, doznajemo, muškarcu starom 40 godina kojeg je žena nedavno ostavila zbog obiteljskog nasilja koje je trpjela godinama.

Iako socijalne radnice uopće nisu došle k njemu, već njegovim susjedima, on ih je uočio te ih počeo verbalno napadati, vrijeđati, omalovažavati i prijetiti im smrću. Ravnateljica CZSS Čakovec kaže kako su, nažalost, njihove djelatnice već upoznate s takvim situacijama te znaju što im je činiti. Susjedi su obuzdali rastrojenog muškarca u spomenutom naselju, dok su one mirno otišle iz naselja te slučaj prijavile policiji koja je 40-godišnjeg muškarca privela, obradila i pustila da se brani sa slobode.

- Nažalost, često smo suočeni s takvim napadima. Neke, blaže, recimo samo verbalne prirode, ni ne prijavljujemo jer nema smisla, no godišnje podnesemo desetak prijava policiji. Naše djelatnice profesionalne su, obučene za rad u tako teškim uvjetima, ali ipak im nije svejedno. Svaki takav slučaj je velik stres za njih, razvit ćemo PTSP ako se nešto ne promijeni - kaže nam zabrinuto ravnateljica čakovečkog Centra Ankica Bilić, dodavši kako ne može govoriti o konkretnom slučaju radi zaštite korisnika socijalnih prava.

No pohvaljuje rad policije koja u ovakvim slučajevima uvijek brzo reagira. Napadnute djelatnice već su jučer ponovno otišle na isti teren, tamo je bio i 40-godišnjak koji ih je napao, no drugi stanovnici naselja rekli su im da ništa ne brinu jer će ga oni savladati ako pokuša izvesti kakvu "glupost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:57