AUTOM NA POLICAJCA

Doznajemo gdje se bjegunac Božić skrivao dva dana, jedan detalj posebno je otežao potragu

Određen je istražni zatvor za Ivana Božića, prijeti mu od 10 do 40 godina zatvora

Ivan Božić

 Policija/MUP

Kao što se i očekivalo, 29-godišnji Ivan Božić iz Solina, kojeg su pripadnici Specijalne i Interventne splitske policije uhitili u četvrtak oko 16.40 sati u jednoj privatnoj kući nedaleko od trgovačkog centra Solin Građa, ispitan je tijekom petka u splitskoj policiji u prisutnosti svog odvjetnika Vinka Gulišije.

Nakon toga je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za pokušaj teškog ubojstva 20-godišnjeg policajca kojeg je teško ozlijedio vozeći Golf sedmicu 30. studenoga nešto prije jedan sat u noći.

U petak poslijepodne sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je jednomjesečni istražni zatvor za Ivana Božića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Prijeti mu od 10 do 40 godina zatvora.

Obrana šutnjom

Božić se, barem u policiji, po savjetu svog poznatog iskusnog odvjetnika Gulišije branio šutnjom, a sigurno će tako biti dok se ne razjasne sve okolnosti ovog događaja. Naravno, puno je pitanja zbog čega bi Božić vozilom, čija je vlasnica jedna ženska osoba, udario policajca. Je li to bilo namjerno ili nije? Zašto je bježao, možda jer je vozio bez vozačke dozvole i to neregistrirani auto, a nekoliko mjeseci prije kažnjen je s više od 20 tisuća kuna zbog bijega policiji u Solinu i prolaska kroz čak tri crvena svjetla na raskrižjima? Je li u vozilu bio netko s njim? Je li bio pijan ili drogiran? Je li prevozio neku ilegalnu robu? Zašto nije vozio lijevim kolničkim trakom ako je htio izbjeći policijsko zaustavljanje? Je li možda policajac izašao previše ne cestu pa ga ovaj nije uspio izbjeći? Zašto se nakon udara nije zaustavio? Zašto je nastavio bježati prema Solinu ugasivši svjetla na Golfu? Sve su to pitanja na koje bi odgovore trebala dati istraga nakon njegova ispitivanja, raznih vještačenja te saslušanja svjedoka.

image

Ivan Božić priveden je u Solinu

Vladimir Dugandzic/CROPIX

Osim Božića, policija je uhitila i 31-godišnjeg Ivana V. u čijoj se kući skrivao Božić te 26-godišnjeg Filipa V. i M. A. J. koji su se nalazili u kući. Ivan i Filip bit će kazneno prijavljeni zbog pomaganja i skrivanja Božića. Naime, Kazneni zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora za onoga "tko krije ili zbrinjava počinitelja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od pet godina ili teža kazna...".

No njima će se baviti Općinsko državno odvjetništvo koje će otvoriti i provesti istragu.

Prijatelj s motorom

Kako je dosad utvrđeno, Božić se prvi dan bijega skrivao po "bespućima" naselja Ninčevići u Solinu koje je svojom konfiguracijom i neplanskom gradnjom idealno za takvo nešto, a u četvrtak tijekom jutra navodno ga je Filip V. motociklom prevezao do Ivanove kuće.

Policiji je potragu dodatno otežavala i činjenica da je Božić u krugu onih s kojima ima kontakt poznat kao osoba koja ne nosi i nema svoj mobitel te da će, kad zatreba, onoga koga želi dobiti nazvati s tko zna čijeg broja mobitela. Zbog toga se nisu mogli osloniti na praćenje signala i utvrđivanja lokacije bjegunca po baznim stanicama.

image

Ivan Božić

Policija

Osim Božića koji je, kako smo već pisali, kazneno i prekršajno osuđivan i ima aktivne optužnice zbog teških krađa, i Ivan i Filip imali su u svojoj prošlosti posla s policijom i sudovima i to zbog droge i prometnih prekršaja. Nakon uhićenja u četvrtak popodne u kući je pronađeno i nešto više od sto grama marihuane, a prekršajnu je prijavu zbog remećenja javnog reda i mira zaradila i supruga Ivana V. koja je vikala i psovala policajce koji su došli na intervenciju.

image

Privođenje Ivana Božića

Screenshot/MUP

U dvorištu obiteljske kuće u kojoj je Božić uhićen, vezani na lancima, nalazila su se dva psa od kojih je jedan pasmine staford. Policajci su pse koji su uznemireno lajali pošpricali sprejom kako bi ih utišali i u tome su i uspjeli sve dok, nakon petnaestak minuta, iz kuće nije izašao njihov vlasnik s lisičinama na rukama. Psi su očito osjetili da nešto nije u redu s njihovim vlasnikom te je staford ugrizao jednog od pripadnika Interventne policije za nogu lakše ga ozlijedivši.

Kako smo neslužbeno doznali, nakon bijega imao je još jednu prometnu nezgodu i to na području Klisa gdje se Golfom zabio u zid pa je prednji dio vozila poprilično oštećen. Tad je preko mobitela jednog člana obitelji navodno zvao vučnu službu da auto dotegle blizu njegove kuće. Nakon pronalaska vozila policija ga je prebacila na forenzičku obradu u krug splitske policije te je smješteno pod posebni šator kako kiša i vremenske neprilike ne bi uništile tragove.

Policajac i dalje kritično

Policijski vježbenik na kojega je Božić naletio zadobio je teške i po život opasne ozljede u vidu nagnječenja desnog bubrega, loma svih rebara s desne strane, krvarenja u prsima, loma desne lopatice i rana na glavi. Prema riječima Slobodana Marendića, načelnika splitske policije, mladi se službenik dobro oporavlja nakon liječničkog zahvata, no i dalje je u životnoj opasnosti.

image

Slobodan Marendić

Bozidar Vukicevic/CROPIX

- Vrlo je teško podijeliti trenutak kad se priča prelomila. Dinamika događanja je svima pokazala u ova dva dana kako se radilo o organiziranom postupanju - od situacije kad nemate gotovo ništa osim činjenice da je policijski službenik s teškim ozljedama završio na cesti, a onda ustrajnim radom i pregledom snimki dođete do vozila, pa nađete tko je sve bio u kontaktu s vozilom u zadnje vrijeme, onda na takav način širite broj ljudi koji bi bili korisni u procesu izvida, zatvarali krug indicija i na kraju došli do počinitelja... - rekao je Marendić dodajući da je policija tijekom potrage pregledala tridesetak objekata na splitskom i solinskom području.

Božić se sumnjiči za teško ubojstvo u pokušaju

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju (čl.111 st.6 u svezi čl.34 KZ-a), a za kojeg se osnovano sumnja da je osobnim vozilom udario i teško ozlijedio policijskog službenika dana 30. studenoga 2022. Zbog osnovane sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.

Također je kriminalističkim istraživanjem potvrđena osnovana sumnja da su 31-godišnjak i 22-godišnjak ostvarili obilježja kaznenog djela Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog dijela (čl.303 st.1 KZ-a). Naime, potvrđena je osnovana sumnja da su 31-godišnjak i 22-godišnjak gore spomenutom 29-godišnjaku pomagali u sakrivanju nakon počinjenog kaznenog djela.

Zbog osnovane sumnje u počinjene spomenutog kaznenog djela 31-godišnjak i 22-godišnjak su također predani pritvorskom nadzorniku. Za jednu osobu nisu utvrđeni elementi kaznenog djela te je puštena na slobodu - priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:19