DETALJI AKCIJE USKOK-a

Doznajemo imena uhićenih: Šef državne agencije namjestio posao HDZ-ovoj vijećnici

Policija je pretražila dom i druge prostorije, prijevozna sredstva i poslovni prostor kojima se koriste osumnjičene osobe

Emica Elvedji/Cropix; Davor Mikulić (u krugu)

 Emica Elvedji/Cropix

Zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje jedne djelatnice policijski službenici PU osječko-baranjske priveli su Davora Mikulića (59), ravnatelja Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije te još troje zaposlenika ove Agencije.

Osim Mikulića, privedeni su viša stručna savjetnica za turizam i projekte Renata Forjan (43), viši savjetnik za pravne poslove Tomislav Kordi (42) te stručni referent za rad na projektima Zdravko Peko (63). Iz priopćenja PU osječko-baranjske i USKOK-a, koji navode samo godišta uhićenih, može se iščitati da je Forjan poticala Mikulića da ju nezakonito zaposli u Agenciji, u čemu su, kao članovi natječajnog povjerenstva, pomogli Kordi i Peko.

Iz policije su izvijestili kako se "osnovano sumnja da je od početka rujna 2021. do početka veljače 2022. Mikulić, na poticaj Forjan da ju zaposli, to i učinio, tako da je objavio natječaj za radno mjesto te dogovorio s članovima povjerenstva da ona bude odabrana kao najbolji kandidat". USKOK, koji je temeljem policijske kaznene prijave otvorio istragu nad osumnjičenima, donosi i još nekoliko detalja.

Sve dogovorili

''Osnovano se sumnja da je 43-godišnjakinja u razdoblju od rujna 2021. do veljače 2022. zatražila od I. okr., svog bliskog prijatelja i ravnatelja Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je I. okr. pristao", naveli su iz USKOK-a.

Također su istaknuli kako je Mikulić ''najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira do tada nepostojeće novo radno mjesto s uvjetima prilagođenim isključivo kvalifikacijama II. okr., nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost za navedene izmjene. Potom je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., 17. siječnja 2022. raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je III. i IV. okr., od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu II. okr. bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali.''

Svoj su naum potom i realizirali te je Mikulić 31. siječnja 2022. donio odluku o njezinu zapošljavanju, a sljedeći dan s njom u je ime Agencije sklopio ugovor o radu.

Pretresi

Policijski službenici pretražili su dom i druge prostorije, prijevozna sredstva i poslovni prostor kojima se koriste osumnjičene osobe te su oduzeli poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stickove. Njih četvero je predano policijskom nadzorniku, a USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Davor Mikulić već je nekoliko godina na čelu ove Agencije, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, a prethodno je bio v.d. ravnatelja JU Park prirode Kopački rit.

Forjan je, pak, u Agenciju stigla s funkcije ravnateljice Turističke zajednice Općine Bilje, a inače je članica HDZ-a i njihova vijećnica u Skupštini Osječko-baranjske županije. Na izborima 2017. bila je i njihov kandidat za načelnicu Općine Bilje, ali nije uspjela pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:21