SKANDAL ŠEFA VLADINA UREDA

Doznajemo kako se Dalibor Šemper branio: ‘Znam da sam sletio s ceste i udario znak, ali...‘

Šefu ureda potpredsjednice Vlade određen je istražni zatvor nakon što je pod utjecajem alkohola udario dijete pa pokušao pobjeći

Dalibor Šemper u pratnji policije

 Robert Fajt/Cropix

- Sjeo sam za volan pod utjecajam alkohola i prouzročio prometnu nesreću. Znam da sam sletio s ceste i da sam udario u prometni znak, te nastavio vožnju. Nisam vidio dijete i nisam znao da sam ga udario. Žao mi je zbog svega - ovo je dio iskaza Dalibora Šempera, predstojnika Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, kojim se branio od policijskih kaznenih prijava da je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću u Štikadi kraj Gračaca u petak oko 20.40 sati, u kojoj je svojim Suzukijem teško ozlijedio 10-godišnje dijete, a potom pobjegao s mjesta nesreće ne pruživši mu pomoć, neslužbeno doznaje Jutarnji.

- Držali smo ga u naručju. Pričali smo s njim samo da ga održimo pri svijesti do dolaska hitne. On je ponavljao: Boli, boli, boli. Ja sam samo molila Boga da preživi - ovako su izgledali trenuci nakon stradavanja, koje nam je prepričala djetetova majka.

Kasnije će ga, nakon kilometra vožnje, presresti automobilom mladići iz Sinja i zadržati do dolaska policije. Šemper je odveden u policijske prostorije te je prvu noć proveo na triježnjenju. U krvi je imao 1,04, odnosno nakon vađenja krvi 0,94 promila alkohola. U subotu je i formalno uhićen, predan pritvorskom nadzorniku u Gospiću, da bi u nedjelju u 9.05 bio doveden na ispitivanje u karlovačko općinsko tužiteljstvo. Tamo su predložili istražni zatvor sutkinji istrage Elmi Kaleb Mamić, koja je tu mjeru i prihvatila.

Majka nam govori da se maleni igrao sa svojom sestrom i sestričnom na odvojku lokalne prometnice s glavne ceste Gračac - Gospić.

- Možda pedesetak metara od naše kuće. Kći mi je ispričala da je auto doletio, da je presjekao traku, udario u prometni znak i pokupio maloga. Sve troje su bili jedno pored drugoga, njih dvije su se valjda nekako izmaknule, on nije uspio. Vozač je zavrludao i samo nastavio prema Gospiću. Kaže kći da je vikala za njim da stane, ali je samo ubrzao prema Gospiću. Čula sam da su ga zaustavili neki dečki, nadam se da ću im uspjeti zahvaliti - govori nam majka.

Čula je i da je vozač predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, koja ju je nazvala.

- Ona se ispričala, ali nije ona vozila, nije ona ništa kriva. I on je čovjek od krvi i mesa, i ja sam vozač, takve stvari se događaju, ali nikako nije trebao pobjeći. Ostaviti dijete da na livadi leži i uteći stvarno je dno - dodaje.

Nakon udara začuo se snažan dječji vrisak. Toliko užasan da su se oni i susjedi za svih strana zaletjeli prema cesti i mjestu događaja.

- Više ne znam kuda sam prošla, to su se preskakale ograde. Našli smo ga da leži na livadi, bio je pri svijesti. Hitna je iz Gračaca došla jako brzo, odvezli su ga u bolnicu u Gospić, onda ga prebacili u Zagreb. Ima slomljene obje noge i desnu ruku. Bio je svjestan svega, ali u velikom šoku - očajna je majka, dodajući da ne može ni zamisliti kako mu je.

- Kada sam vidjela sve ono, samo sam si ponavljala neka je živ. Kad sam se probudila ujutro, govorim si neka je ovo samo neki ružan san, ali nije - kaže.

- Ne sudim čovjeku, ali svatko mora odgovarati za ono što učini, bio dobro pozicioniran ili ne - zaključuje dječakova majka.

Prije stupnja na dužnost u Uredu potpredsjednika Vlade 2020. Šemper je bio savjetnik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom te savjetnik za informacijsku sigurnost u Glavnom tajništvu Vlade Republike Hrvatske. Prije toga bio je tajnik ravnatelja Ureda Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje. Šemper je u politiku ušao 2009. s mjesta savjetnika na Visokom prekršajnom sudu, postavši tajnik predstojnika Ureda Koordinacije za unutarnju politiku.

- Čim smo saznali te informacije, kontaktirali smo dječakovu obitelj kako bismo izrazili žaljenje jer za ovaj nedopustiv čin nema nikakva opravdanja. Najbitnije je u ovom trenutku da je dječakovo stanje stabilno i želimo mu brz oporavak. Zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima u KBC-u Zagreb koji vode brigu o stanju dječaka - rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga te najavila da će pokrenuti Šeperovo razrješenje.

Zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela ODO Karlovac je od sutkinje istrage Elme Kaleb Mamić zatražilo istražni zatvor za osumnjičenika Dalibora Šempera, što je ona i potvrdila. Kažu kako postoji osnovana sumnja da je upravljao osobnim automobilom Suzuki Vitara pod utjecajem alkohola, s koncentracijom od barem 0,94 promila, te u stanju u kojem nije bio sposoban sudjelovati u prometu.

- Sletio je izvan kolnika te je prednjim lijevim dijelom automobila naletio na pješaka (dijete, 2012.) koje se kretalo u suprotnom smjeru izvan kolnika. Dijete je uslijed udarca zadobilo višestruke teške tjelesne ozljede. Nakon nesreće propustio je djetetu pružiti pomoć, iako je to bio u mogućnosti, već se vozilom udaljio s mjesta nesreće. Osumnjičenika su, u namjeri napuštanja šireg mjesta nesreće, zaustavili građani - kažu u karlovačkom tužiteljstvu.

Nešto poslije 15 sati gospićki policajci odveli su osumnjičenoga Šempera maricom kojom su ga i dovezli. Ni u dolasku ni u odlasku nije bio vezan lisicama.

Dijete operirano na Rebru

Nakon što su iz KBC-a Zagreb u subotu izvijestili javnost da je 10-godišnji dječak, stradao u prometnoj nesreći kad je na njega automobilom kod Gračaca naletio pijani šef kabineta potpredsjednice Vlade Dalibor Šemper, operiran i da je stabilno, u interesu djeteta novih izjava neće biti, saznajemo u bolnici.

Naime, valja podsjetiti da je dječak zbog težine ozljeda iz OB Gospić prebačen u KBC Zagreb gdje je operiran zbog višestrukih prijeloma noge i ruke.

Srećom, pretrage su pokazale da nije stradala glava, odnosno da nema ozljeda mozga, pa su liječnici optimistični glede dječakova oporavka. (G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:04