JUTARNJI S IRANCIMA

Doznajemo kako se obitelj migranata našla u vlaku smrti: ‘Ukrcali smo se u namjeri da napustimo Hrvatsku...‘

U Hrvatsku su ušli preko Save iz BiH, te ih je uhvatila policija u Slavonskom Brodu. Uhićeni su, te su dobili tzv. rješenje o povratku

Obitelj stradalih migranata pred bolnicom u Novoj Gradiški

 Nenad Opacak/Cropix

Iranski migranti koji su se našli u vlaku smrti broj 2506, u kompoziciju su ušli u Slavonskom Brodu u 19.37 sati, odnosno koju minutu kasnije, jer je vlak bio u kašnjenju. Nisu bili slijepi putnici u teretnom vlaku, već su uredno ušli u putnički s kupljenim kartama.

U Republiku Hrvatsku ušli su preko Save iz BiH, te ih je uhvatila policija u Slavonskom Brodu. Uhićeni su, te su dobili tzv. rješenje o povratku, dokument kojim im se nalaže napustiti Republiku Hrvatsku u roku od sedam dana. Ukrcali su se na vlak u namjeri da je napuste. U tome nisu uspjeli, samo sati i pol kasnije došlo je do tragedije.

Sve ovo ispričali su nam migranti iz druge skupine, njihovi rođaci koji zajedno s njima putuju iz Irana, i sada čekaju informacije o njihovom stanju ispred bolnice u Novoj Gradiški. Oni su također ušli ilegalno u RH, te su prošli postupak kao njihovi rođaci, odnosno, također su dobili policijsko rješenje o napuštanju RH u roku od sedam dana.

Razdvojili su se u četvrtak, kada su putovali iz Srbije u BiH. Da nisu, i oni bi upali u vlak. U bolnici u Novoj Gradiški su majka i otac dvoje djece koja su završila u bolnici u Slavonskom Brodu. Srećom, svi su prošli s lakšim ozljedama, te bi se obitelj uskoro trebala spojiti.

Djeca su im lakše ozlijeđena, te su puštena iz bolnice u Slavonskom Brodu. U ovom trenutku su djeca na putu iz Slavonskog Broda u Novu Gradišku gdje će se spojiti s obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:07