AKCIJA 'PASOŠ'

DOZNAJEMO NOVE NEVJEROJATNE DETALJE O EKIPI KOJA JE SREĐIVALA PAPIRE MAFIJAŠIMA 'Otkrili su ga! Bježite u šumu i spalite sve!'

Radi se o Senki Staroveški (51), službenici za odnose s javnošću PU karlovačke, Krešimiru Kalaici iz PU zagrebačke te upravnim referentima Željku Kovačeviću (65), Ivanki Bojničić (59) i Dubravki Nikolić (48)
Senka Staroveški (lijevo), Angie Demirović (u sredini) i Nusret Seferović (desno)
 CROPIX

Policijski istražitelji u suradnji s USKOK-om mjesecima su tajno nadzirali dvije organizirane skupine krivotvoritelja, koji su ishodili lažne hrvatske osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole uglavnom pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja.

Kao organizatora jedne 19-eročlane grupe osumnjičili su Nusreta Seferovića (49), dugogodišnjeg predsjednika Unije Roma Hrvatske, a šefovska pozicija u drugoj skupini pripisana je 46-godišnjem Nikoli Veinu, koji je 2006. u Zadru uhićen pod optužbom za terorizam, ali je na kraju oslobođen.

Istražitelji su slušali telefone potencijalnih sumnjivaca, organizirana je i fizička tajna pratnja, a ujedno su korišteni i svi dostupni materijali o njihovim kontaktima i postupcima, poput izlista telefonskih kontakata, snimki videonadzora s raznih lokacija, kao i informacije o njihovu kretanju po baznim stanicama u čijem su se dometu našli njihovi mobilni uređaji.

Skupe provjere

Istražitelji su tako otkrili da su te dvije skupine samo u proteklih godinu, dvije omogućile ishođenje najmanje 137 hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica. U svim slučajevima otkriveni su dokumenti s lažnim identitetima, a djelomično i identiteti samih naručitelja koji su koristili te krivotvorene dokumente.

Istražitelji su detektirali da je Seferoviću i njegovoj ekipi aktivno pomagalo petero osumnjičenika koji su radili u MUP-u RH, dvoje policijskih službenika i troje upravnih referenata zaposlenih na šalterima za izdavanje dokumenta. Radi se o Senki Staroveški (51), službenici za odnose s javnošću PU karlovačke, Krešimiru Kalaici, policijskom službeniku VI. policijske postaje PU zagrebačke, te referentima, u međuvremenu umirovljenom Željku Kovačeviću (65), koji je radio u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, Ivanki Bojničić (59), koja je radila u PP-u Sesvete, i Dubravki Nikolić (48) iz PP-a Vojnić.

Senku Staroveški tereti se da je za Seferovića, uz posredovanje suosumnjičenih Romea i Ankice Demirović, obavljala provjere u Informacijskom sustavu MUP-a za ciljane osobe te da je tu “uslugu” naplaćivala najmanje 200 eura po provjeri. Navodno je takve provjere obavljala uz pomoć kolega u PU karlovačkoj, pravdajući im to potrebama njezinih redovnih zadataka u svojstvu službenice za odnose s javnošću Ureda načelnika PU karlovačke.

Usto, Staroveški je, prema optužbi, bila važna karika i u postupku ishođenja lažnih dokumenata, preuzevši brigu da ne dođe do komplikacija, zajedno sa spomenutom referenticom u PP-u Vojnić. Za nadzor nad procesom odobrenja zahtjeva predanih u PP Sesvete Seferović je zadužio tamošnju referenticu Bojničić, koju je također, kako ih se tereti, novčano nagrađivao, a glavna je karika u “centrali” u Petrinjskoj ulici u Zagrebu do odlaska u mirovinu bio Željko Kovačević.

Kovačević je, prema tvrdnjama istražitelja, išao na ruku Seferovićevim klijentima do te mjere da je umjesto njih ispunjavao potrebne obrasce, potpisivao se, pa čak i stavljao vlastite otiske prstiju. Kako doznajemo, istražitelji raspolažu i videosnimkama zaprimanja određenih spornih zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica na kojima se jasno vidi kako referent Kovačević umjesto naručitelja lažnih dokumenata stavlja otiske svojih prstiju na traženo mjesto. Istražitelji su također zabilježili kako Kovačević izrađene osobne iskaznice za neke klijente osobno predaje Seferoviću i suosumnjičenom Marku Perkoviću u blizini policije.

Policajac Krešimir Kalaica posebna je priča. On je, prema kaznenoj prijavi, za Seferovića odrađivao provjere podataka o raznim osobama u Informacijskom sustavu MUP-a, ali je i neposredno sudjelovao u ilegalnom prebacivanju određenih “klijenata” preko granice. “Profesor”, kako su ga nazivali članovi ove skupine, usluge provjeravanja podataka naplaćivao je 500 kuna po provjeri, a sigurno prebacivanje preko državne granice klijenti su plaćali 1400 eura. Seferović je naručiteljima lažnih dokumenata naplaćivao 3500 eura po kompletu.

“Puna usluga”

Kalaica je za sigurno prebacivanje osoba preko granice, bez ikakve kontrole, koristio i svoju tadašnju funkciju ophodnika u PP-u Samobor te je uvijek unaprijed tražio svoje podređene kolege, uglavnom na malograničnom prijelazu Novo Selo Žumberačko u Samoboru, da ne kontroliraju ni njega ni osobe koje će s njim, odnosno u vozilu iza njega doći na granični prijelaz.

Tako je, primjerice, Crnogorac Krsto Vujić zvan Terminator, koji je preživio niz mafijaških pokušaja likvidacija, posljednji put u rujnu prošle godine dobio “punu uslugu”. Seferović i njegova skupina organizirali su u travnju ove godine njegov nesmetani ulazak u RH preko prijelaza Novo Selo Žumberačko, potom su ga smjestili u jedan zagrebački hotel, a ishodili su mu osobne dokumente na ime Gordan Kelebude u PP-u Vojnić uz pomoć suosumnjičenih službenika i zaposlenika policije.

U samoj ovotjednoj akciji razbijanja ove dvije kriminalne skupine sudjelovalo je ukupno 150 policajaca, priopćio je MUP, pri čemu je u srijedu, od ukupno 30 obuhvaćenih osoba, uhićeno 23 osumnjičenih.

Komične scene

Za razliku od grupe kojoj je bio na čelu Nusret Seferović, policajci su grupu kojoj je na čelu bio Vein identificirali i počeli tajno snimati tek u kolovozu ove godine. Policajci su tako uspjeli snimiti i neke komične epizode. Naime, u rujnu ove godine policija je snimila kako su Veinovi suradnici Mile Rađenović i Milan Stjepanović pokušali u policiji u Požegi ishoditi putovnicu za nepoznatog muškarca u Srbiji na ime Radenko Vrljanović. Međutim, Stjepanović, koji se predstavljao kao Vrljanović, donio je lošu fotografiju. Službenica ih je vratila natrag, rekavši im da je fotografija neodgovarajuća jer nije slikana na bijeloj pozadini. Rađenović je zatim nazvao Veina, koji je svojoj suradnici rekao da osobi koju zovu “Zetilj” napiše poruku da fotografija mora imati bijelu pozadinu, odnosno biti svjetlija.

Zetilj mailom šalje novu fotografiju i ponovno pokušavaju napraviti ispravu. Međutim, nastaju novi problemi. Policijska službenica ovaj put prigovara da Stjepanović, koji za sebe tvrdi da je Vrljanović, a donosi sliku nepoznate osobe, ne nalikuje osobi s fotografije. Nastaje panika, a Stjepanović se spašava tako da službenici u policiji kaže da su mu ostali dokumenti u autu te da ide po njih te doslovce bježi iz zgrade PU požeško-slavonske. “Otkrili su ga”, telefonom ubrzo javlja Rađenović, koji je Stjepanovića čekao ispred policije. Nakon toga ih naziva Vein, koji ih upućuje da napuste zemlju, odnosno odu u Srbiju, te da im je najbolje da granicu prijeđu na Erdutu, ali i da obavezno stanu negdje u šumu i spale sve “papire i putovnicu”.

Mjesec dana kasnije, ispred zgrade zagrebačke policije, umjesto Veinova suradnika Marina Mrđena u policiju je po vlastitu putovnicu ušao izvjesni Hamza Tsvetanov. U snimljenim razgovorima Vein se ljuti na Mrđena jer je pustio “Turčina”, kako su nazivali Tsvetanova, da se sam izlaže riziku i osobno podiže isprave. Mrđen je, pak, u telefonskim razgovorima spočitavao Veinu da ga požuruje i da ne može on sam odjednom doći u policiju i podići po pet setova dokumenata za različite osobe. Prema izračunima policije i USKOK-a, ova je skupina puno bolje zarađivala od one Seferovićeve jer je dokumente naplaćivala i četiri puta skuplje - do 15.000 eura po putovnici. Sumnja se da su zaradili više od pola milijuna eura.

Kojim je kriminalcima uhićena skupina sredila lažne dokumente?

- Srđan Jezdimir uhićen je 2011. u Peruu kada je iz zemlje pokušao iznijeti deset kilograma kokaina. Imao je hrvatsku putovnicu na ime Milenko Šeatović.

- Gligorije Peljević, koji je u Madridu 2015. uhićen kao član grupe koja je krijumčarila 2,4 tone kokaina za narkobosa Vinetua Čokovića, imao je hrvatsku putovnicu na ime Dušan Stjepanović.

- Jovan Vukotić, Kotoranin kojega se u policijskim evidencijama označava kao vođu škaljarskog klana i za kojim je Crna Gora u veljači ove godine raspisala tjeralicu, koristio je identitet Đorđe Radojčić.

- Jovan Jovanović, pripadnik škaljarskog klana koji je 2016. spektakularno pobjegao iz policijske postaje u Kotoru, imao je hrvatsku putovnicu na ime Nenad Kleuta.

- Srđan Stojanović Srki (41) iz Novog Sada, koji je u Španjolskoj 2016. uhićen zbog posjedovanja nekoliko laboratorija za uzgoj marihuane, a kojemu se sudilo zbog jednog ubojstva u Pragu, imao je putovnicu na ime Vlado Milinović.

- Benedikt Pindrić zvani Beco (34), koji je 2009. uhićen u Slavonskom Brodu zbog sudjelovanja u preprodaji 2,5 kilograma heroina, imao je putovnicu na ime Darko Maljković.

- Slovenac Klemen Kadivec, osumnjičen da je prije 15 dana u Ankaranu pokraj Kopra sudjelovao u premlaćivanju Danijela Božića koji je od ozljeda preminuo, također je imao hrvatsku putovnicu na ime Marko Agbaba.

- Igor Dedović, koji slovi kao jedan od glavnih ljudi škaljarskog klana i povezivalo ga se i sa švercom kokaina, ishodio je dokumente na ime Dragan Popović.

- Dragan Pečurica, bliski suradnik Jovana Vukotića, dobio je hrvatske dokumente na ime Saša Budimir.

- Damir Meljović uhićen je 9. svibnja 2018. u Parizu sa 69 kilograma kokaina, a imao je više lažnih identiteta. Ishodio je hrvatske dokumente na ime Dejan Poštić.

- Krsto Vujić Terminator iz Herceg Novog bio je meta više pokušaja atentata. Ove je godine ishodio hrvatske dokumente na ime Gordan Kelebuda. (Ž. Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:37