CURE DETALJI

Doznajemo prve rezultate inspekcije iz ‘slučaja Matijanić‘: Napravljena su dva propusta

Izvješće Hitne pokazuje da je pri prvom njihovu posjetu Vladimir Matijanić bio stabilno, a savjetovano mu je da dođe u bolnicu ako se stanje pogorša

Konačni zaključak Stručnog povjerenstva o slučaju Vladimira Matijanića još se čeka

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Početkom sljedećeg tjedna Stručno povjerenstvo osnovano za provjeru svih činjenica vezanih za smrt novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 5. kolovoza u 51. godini života, donijet će konačni zaključak. Iako Stručno povjerenstvo još nije napisalo izvješće, Jutarnji neslužbeno doznaje, od izvora uključenih u slučaj, da su utvrđeni određeni propusti. Oni se, doznajemo, ne tiču obiteljske liječnice, koja je Matijaniću bila potpuno dostupna te ga je savjetovala da ode u bolnicu. Također, doznajemo da mu je savjetovala cijepljenje te da ga je naručila na cijepljenje još u proljeće prošle godine, no pokojni Matijanić nije otišao na zakazani termin. Izuzimanjem dokumentacije, doznajemo, utvrđeno je da Matijanić nije uzimao terapiju koja mu je bila propisana zbog osnovnih bolesti, a u razgovoru s imunologinjom, koja mu je navodno sugerirala da se ne cijepi, ona je to demantirala. Odnosno, tvrdi da se takvi pacijenti trebaju cijepiti, no da se ne sjeća da su ikada razgovarali o toj temi.

Ono što još treba utvrditi vezano je za Hitnu pomoć koja je dvaput dolazila u Matijanićev stan. Prvi put kada su zaključili da nema potrebe za hospitalizacijom i drugi put kada je preminuo. Također, provjerava se i KBC Split. Liječnica koja je oba puta došla mlada je liječnica te je zaposlena tek u svibnju ove godine.

Izvješće sastavljeno tijekom prvog posjeta Hitne, kažu upućeni, ne ukazuje da su vitalne Matijanićeve funkcije tada bile ugrožene te sadrži uputu da se javi na hitni infektološki prijem ako dođe do pogoršanja.

Utvrđeni su, navodno, i neki proceduralni propusti oko obdukcije.

Stručno povjerenstvo sastoji se od specijalista za svako pojedino područje relevantno za navedeni slučaj, a to su specijalist obiteljske medicine, specijalist hitne medicine, specijalist infektologije, specijalist imunologije, specijalist kardiologije, specijalist sudske medicine i specijalist patologije. Na temelju cjelokupne dokumentacije, razgovora sa svim involviranima u okolnosti oko smrti Matijanića i preslušavanjem audiosnimki, donijet će zaključak, čime će se okončati inspekcijski nadzor.

Za sada je poznato kako je pokojni Matijanić bio pozitivan na covid te je bio imunokompromitiran zbog prijašnjih bolesti, a obdukcijom mu je utvrđena obostrana intersticijska upala pluća te akutne ozljede srca kao posljedica covid-infekcije. Zabilježen je i masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje, kao i generalizirani zastoj krvi.

Kod Matijanića su nađeni za covid-19 specifični ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom, odnosno kronična upala žlijezde slinovnice i kronična upala dušnika i bronha. No, detaljni razlozi smrti, odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znat će se kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva.

Imunologinja koja mu je navodno sugerirala da se ne cijepi, tu je tvrdnju opovrgnula i rekla da se ne sjeća tog razgovora

U BOLNICI

U KBC-u Split pregledala ga je specijalizantica

Što se tiče splitskog KBC-a, kažu nam involvirani u slučaj, Matijanić je 2. kolovoza bio na pregledu u KBC-u Split, no, prema informacijama koje su nam ustupljene, pregledala ga je specijalizantica i sada se treba provjeriti je li i na koji način komunicirala sa specijalistom. No, za sada je stav da u svakom slučaju to nije utjecao na odluku o prijemu, jer nalaz nije bio za prijem.

Čini se, kažu oni koji su radili na slučaju, da nije napravljen EKG, za koji se smatra da je bio potreban. Još se provjerava obdukcija, odnosno tko ju je trebao napraviti - patolog ili sudski medicinar. Također i to zašto je napravljena izvan radnog vremena. U svakom slučaju, riječ je o još neslužbenim informacijama i konkretan zaključak je li bilo pogreški i koje bi one bile znat će se sljedeći tjedan, kada Stručno povjerenstvo napiše nalaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 22:41