UHVATILI BOMBAŠA IZ ZAGREBA

DOZNAJEMO TKO JE ČOVJEK UHIĆEN ZBOG POSTAVLJANJA EKSPLOZIVA U AUTOMOBIL 'On je samo pijun. Bit ću miran kad padnu oni koji su to naručili'

 
Ivica Ivić (lijevo); Vedran B. (desno)
 Ranko Šuvar, Neja Markičević / CROPIX

Četiri dana od pronalaska 2,5 kilograma eksploziva u prtljažniku BMW tvrtke Ivić cars na zagrebačkoj Samoborskoj cesti, zagrebačka policija je riješila slučaj te kazneno prijavila Vedrana B. (31) zvanog Veki.

Vedran je prijavljen za prijetnje i nedozvoljeno držanje oružja, policajci su kod njega prilikom pretresa domova i auta na području Crikvenice i Zagreba pronašli pištolj marke Walther s pripadajućim spremnikom i streljivom te manju količinu kokaina i marihuane. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu osumnjičenom je na prijedlog tužiteljstva odredio jednomjesečni zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke i ponovio djelo.

Našli pištolj

Vedrana policija tereti da je tijekom srpnja htio izazvati uznemirenost i strah kod Ivice Ivića (37), višestrukog hrvatskog prvaka u kickboksu, pa je iskoristio priliku dok je Ivićev BMW bio na popravku kod mehaničara, i otišao do autoservisa u vlasništvu T.M. Ušetao je u dvorište i lako locirao Ivićev auto jer je na njemu bila oznaka tvrtke, nakon čega je otvorio nezaključani auto i u prtljažnik ispod tapecirane podloge, smatra policija, podmetnuo 2,5 kilograma plastičnog eksploziva.

Kako doznajemo, Vedran B. odbacuje povezanost s tim Ivićevim zastrašivanjem i podmetanjem eksploziva. Policiji i tužiteljstvu pokušavao je objasniti da na prijatelja Ivicu Ivića nikada ne bi mogao dignuti ruku jer se znaju cijeli život.

- Nije mi jasno odakle ja u cijeloj toj priči o dinamitu. Nemam s tim veze - začuđeno se pravdao Vedran B., uvjeren da njegovih tragova na paklenoj napravi niti igdje drugdje zasigurno nema. Što se, pak, tiče pištolja koji je od njega oduzet, objasnio je da ga nosi za samoobranu.

Ivica Ivić i dalje sumnja da na tu cijelu ideju Vedran B. nije došao sam već da iza njega stoji ista ekipa koja je naručila ubojstvo njegova brata Stipana prije dvije godine u Španskom, pretukla njegova rođaka Ivana Tolića, koja mu je slala prijeteće SMS poruke i ostavila mu metak na vjetrobranskom staklu.

Trenirao mu sina

- Ne znam što bih rekao nakon svega. Vedrana znam dugo. Njegov sin je dolazio kod mene na treninge i nikada mu nisam naplatio ni kune, a ponekad je on moju djecu nakon treninga vodio kući. Sad kad vrtim film, pa mogao je moju djecu oteti. Zadnji put sam ga sreo prije dva mjeseca u Crikvenici. Odsjeo sam s obitelji par dana u hotelu i sreli smo se na plaži. Inače, Vedran me negdje 2015. upoznao s tim mehaničarom kod kojeg je eksploziv podmetnut u auto i koji me nazvao nakon što je bio na policiji te tvrdi da ništa ne zna jer je bio na godišnjem.

Ja ne mogu u nikog uprijeti prstom, ali kako je moguće da netko samo tako hoda po tuđem salonu i ulazi u aute bez da to gazda vidi? Uhvatili su pijuna, a tek kad budu i nalogodavci iza rešetaka, onda ću mirno spavati - ispričao je za Jutarnji Ivica Ivić zadovoljan brzinom kojom je policija odradila posao.

Inače, protiv Vedrana B. se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vodi postupak za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Dragutinu P. (46) kojeg je 13. siječnja prošle godine na zagrebačkoj Sigečici iz vatrenog oružja ranio u nogu. Od samog početka u tom je slučaju vladao ulični ‘zakon šutnje’. Ranjeni muškarac kriminalistima nije “drukao” počinitelja jer da je to njihova međusobna stvar, pa su do počinitelja došli zahvaljujući detaljnoj istrazi, svjedocima, snimkama nadzornih kamera koje su snimile auto u kojem je pucač pobjegao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:58