PRIJAVLJEN ZA PRIJEVARE

Doznajemo tko je mladi odvjetnik koji je uhićen u Zagrebu: Riječ je o gradskom vijećniku iz Samobora

Prvoprijavljeni je odvjetnik (31) iz Zagreba i još 18 osoba, a u subotu je pušten nakon ispitivanja

Policija ilustracija

 Goran Mehkek/cropix

Odvjetnik iz Samobora D.M. (31), inače i vijećnik gradskog vijeća iz stranke Fokus, na slobodi je nakon što je Oliver Mittermayer, sudac istrage, odbio prijedlog tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor, jer je neosuđivan i prošlo je godinu i pol od posljednjeg kaznenog djela koje mu stavljaju na teret.

Policija ga je prijavila da je s još 18 osoba sudjelovao u prijevarama na štetu Croatia osiguranja. Modus operandi već je viđen, samo što se u ovom slučaju nije radilo o fingiranju prometnih nesreća, nego ozljeda na zagrebačkim pločnicima zbog neodržavanja od strane ovlaštenog i obveznog trgovačkog društva.

Policija navodi da je odvjetnik na neutvrđeni način pribavljao krivotvorenu liječničku dokumentaciju s izmijenjenim mjestom i načinom nastanka ozljede te je tu dokumentaciju prilagao uz odštetne zahtjeve upućivane oštećenom trgovačkom društvu.

Nakon što je ono provelo postupak naknade štete te isplaćivalo strankama naknadu za ozljede, on je dio te naknade zadržavao za sebe. Sve to događalo se tijekom 2019. i 2020. godine, a odvjetnik je bio punomoćnik oštećenih, a radi se o njih 18 u dobi od 22 do 88 godina.

Na teret mu se stavlja da je za sebe i opunomoćene stranke pribavio imovinsku korist koja se u pojedinačnim iznosima kreće od 14.000 do 47.600 kuna, odnosno ukupno 316.500 kuna.

Odvjenik je uhićen u petak, a temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu pretražen mu je stan, odvjetnički ured i automobil, te je u petak predan pritvorskom nadzorniku.

Policija ga je u subotu u 10.30 sati privela sucu istrage na ročište o određivanju istražnog zatvora na kojem je bila i njegova braniteljica, odvjetnica Vesna Rogulj. Tužiteljica je tražila da mu se odredi pritvor, ali je nakon istražnog ročišta sudac Mittermayer odbio taj prijedlog i odvjetnik je pušten na slobodu.

Policija u priopćenju nije otkrila kako je razotkrila još jednu skupinu koja je varala na osiguranju i štetama, ali ostaje vidjeti hoće li istraga otkriti i kako se dolazilo do krivotvorene dokumentacije o ozljedama na pločinicima, za što su navodno bili odgovorni u Zagrebačkom holdingu, odnosno Zagrebačkim cestama.

Gradonačelnica Samobora: 'Zatečena sam i šokirana. Neće moći biti član Fokusa i vijećnik'

Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora javila nam se večeras i prokomentirala vijest da je vijećnik u samoborskom gradskom vijeću iz redova njihove stranke, odvjetnik D.M., uhićen i prijavljen za dva kaznena djela, prijevaru i krivotvorenje isprave.

- Zatečena sam i šokirana i vijest sam doznala od Vas. Pokušala sam stupiti u kontakt s gospodinom D.M-om, ali nije odgovarao na moje pozive. Fokus kao stranka to najoštrije osuđuje i mi ćemo hitno sazvati tijela stranke i on neće moći biti više član stranke, a tražit ćemo ga da vrati mandat - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:50