NESRETAN SLUČAJ

Doznali smo kako je došlo do tragedije u Marofu: ‘Čistačicu je u sobi zatekao grozan prizor‘

Odmah nakon događaja, osoblje je ispraznilo pravi kat bolnice, na kojemu je došlo do zapaljenja
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Bolnica u Novom Marofu u petak je doživjela još nezapamćenu tragediju. Aparat za kisik na koji je bio spojen pacijent se zapalio i nesretni je čovjek izgorio u požaru. O cijelom su događaju iz Opće bolnice Varaždin, kojoj pripada i Specijalna bolnica Novi Marof, tek šturo izvijestili.

U priopćenju između ostaloga piše da je u „tragičnom događaju smrtno stradao pacijent na produženom liječenju u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Policija je u izvanrednoj vijesti dodatno izvijestila da je dojava o požaru na aparatu za kisik stigla u 12.29 sati, odmah nakon ručka.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, u požaru je izgorio S.S. (49) iz Orehovca, mjesta pokraj Novog Marofa.

- U jednom trenutku je došao u sobu i sestra ga je spojila na kisik, da ga bi dvije minute kasnije, kad je ušla u sobu, čistačica zatekla već izgorenog - saznaje Jutarnji iz dobro upućenog izvora.

Policija tek treba istražiti što se dogodilo, ali kako neslužbeno doznajemo u sobi gdje se dogodila tragedija pronađene su šibice i cigarete i pretpostavlja se da je pacijent sam izazvao tragediju kada je zapalio šibicu.

Odmah nakon događaja, osoblje je ispraznilo pravi kat bolnice, na kojemu je došlo do zapaljenja.

Rano poslijepodne, netom nakon nesreće, u bolnici i oko nje, u parku bogatom raslinjem, čija je centralna zgrada nekoć bila dvorac, dominirala je tišina. Tek tihi razgovor policije s liječnicima u prizemlju muškog, preuređenog odjela bolnice. Pola sata kasnije, počeli su se sakupljati novinari, ali službenih izjava do 15.30 nije bilo.

Beroš zatražio očitovanje i utvrđivanje činjenica tragičnog događaja u Novom Marofu

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je u petak sućut obitelji preminuloga u tragediji koja se dogodila u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin te zatražio žurno očitovanje ravnatelja kako bi se rasvijetlile okolnosti nesretnog događaja.

"Po dobivanju informacija o ovoj tragediji, odmah sam stupio u kontakt s bolnicom, županom i kolegama iz zdravstvene inspekcije kako bismo utvrdili sve činjenice i odredili daljnje korake. Nažalost, to neće vratiti preminulog pacijenta, ali će rasvijetliti okolnosti ovog događaja. Iako to ne može nadomjestiti gubitak obitelji u ovom teškom trenutku, bit će učinjeno sve da se utvrde činjenice', izjavio je ministar Beroš.

Od ravnatelja Opće Bolnice Varaždin Nenada Kudelića ministar Beroš zatražio je žurno očitovanje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti nesretnog događaja, navodi Ministarstvo zdravstva u priopćenju.

U tragediji koja se u petak dogodila u Novom Marofu smrtno je stradao pacijent nakon što je došlo do požara na aparatu za kisik na koji je bio priključen. (Hina)

Pročelnica bolnice: 'Ne mogu reći o čemu se radi'

Pročelnica novomarofske bolnice Tatjana Jurkin Vnučec izjavila je u petak nakon tragedije u kojoj je u toj ustanovi smrtno stradao pacijent kako trenutno može potvrditi da se radilo o požaru u bolesničkoj sobi te nije mogla potvrditi da se radilo o požaru aparata za kisik.

"Ne mogu reći o čemu se radi. U tijeku su izvidi koji će onda utvrditi koji su bili uzroci. To je svima nama u interesu, da vidimo o čemu se radi", rekla je pročelnica. Upitana je li eksplodirao aparat za kisik ili je riječ o običnom požaru odgovorila je da su to u ovom trenutku nagađanja.

Policija je ranije izvijestila da je došlo do požara na aparatu za kisik, no Jurkin Vnučec kaže da ne zna što je policija objavila. "Mi dojavljujemo o čemu se radi, a radilo se o požaru", rekla je, dodavši da su nakon tragedije svi pacijenti smješteni na sigurno.

"Mi smo svi profesionalci, znamo koja su pravila, koji su postupci, u tom trenutku su svi pacijenti smješteni na sigurno", naglasila je Jurkin Vnučec.

Istaknula je i da su u koordinaciju odmah uključeni ravnatelj bolnice Nenad Kudelić i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te da su u kontaktu i s ministrom zdravstva.

Dodala je da je osobno obavijestila obitelj o tragičnom događaju te joj je još jednom izrazila sućut, napomenuvši da su na raspolaganju za svaku pomoć i podršku.

Novinarima je rekla da su odmah angažirane sve nadležne službe, bolničke i izvanbolničke te da je učinjeno sve kako bi ostali pacijenti bili sigurni.

Uzrok požara u kojem je u petak u službi za palijativnu skrb u Novom Marofu smrtno stradao pacijent bit će utvrđen daljnjim izvidima i dokaznim radnjama, uključujući i vještačenje, doznaje se nakon očevida u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu.

Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu koje je provelo očevid izjavio je Hini kako je zasad utvrđeno da je u bolesničkoj sobi došlo do požara u kojem je jedan pacijent smrtno stradao.

"Slijedi poduzimanje daljnjih izvida, potrebnih dokaznih radnji i naravno vještačenja kojima će se utvrditi prvenstveno uzrok zbog kojeg je požar nastao", rekao je Galić. Upitan može li se u ovom trenutku govoriti o nečijoj odgovornosti, rekao je da zasad nema osnova za takve zaključke.

Policija je u petak u 12,29 sati dobila dojavu iz Županijskog centra 112 da je u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin došlo do požara na aparatu za kisik na koji je bio priključen pacijent te da je pacijent od od zadobivenih ozljeda u požaru umro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:05