PUŠTEN NA SLOBODU

Doznali smo tko su uhićeni muškarci u današnjoj akciji: ‘Pokojni je to trebao prepustiti meni...‘

Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni muškarac u Kutini je rizničar HSP-a Kutina, Đuro Čehulić, inače prijatelj obitelji Bezuk
Ilustracija
 Zeljko Puhovski/Cropix

Zbog prijetnji predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, policija je jučer uhitila dvije osobe u dva sasvim različita slučaja. U Zagrebu je zbog prijetnji objavljenih na društvenim mrežama uhićen S. M. (48).

Riječ je o umirovljenom branitelju, koji je inače prije nekoliko godina prosvjedovao zbog nepisanja medija o lažnim vojnim invalidima.

U okolici Kutine je pak uhićen 63-godišnjak, a policija je navela da se taj događaj povezuje s napadom Danijela Bezuka ispred zgrade Vlade. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o rizničaru HSP-a Kutina, Đuri Čehuliću, inače prijatelju obitelji Bezuk koji je prema policijskom priopćenju nakon napada u ponedjeljak javno naveo i da je "pokojni (Bezuk) to trebao prepustiti njemu i svom ocu" te je naveo da osobno mašta o ubojstvu Andreja Plenkovića.

U Čehulićevoj kući pronađeno je ilegalno oružje i streljivo, tako da je, uz prijetnju predsjedniku Vlade, prijavljen i za ilegalno posjedovanje oružja.

Pušten na slobodu

Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora 63-godišnjaku iz Kletišta kod Kutine koji je je osumnjičen da je izrekao ozbiljne prijetnje hrvatskom premijeru te su mu određene mjere opreza, izvijestilo je u subotu Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Sisku.

On je nakon pucnjave na Markovu trgu izjavljivao da je pokojni Danijel Bezuk htio ubiti premijera, ali da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu, te naveo kako osobno o tome mašta, izvijestila je prije policija, koja mu je pri pretrazi doma i drugih prostorija te vozila pronašla i oduzela više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

ODO je izvijestio kako postoji osnovana sumnja da je 63-godišnjak 12. i 13. listopada 2020. na svojoj adresi prebivališta u okolici Kutine, tijekom razgovora s predstavnicima sredstava javnog priopćavanja, potaknut nedavnim napadom 22-godišnjaka na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade Republike Hrvatske, izrekao ozbiljne prijetnje predsjedniku Vlade.

Osnovano se sumnja i da je osumnjičenik u svojoj kući i vikend kući u okolici Kutine, neovlašteno držao pušku ručne izrade, zračnu pušku, više komada ručnih bombi i granata te više od dvjesto komada raznog streljiva.

Osumnjičenik je ispitan u sisačkome državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i opasnosti da će počiniti teže kazneno djelo kojim prijeti.

Sudac istrage je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora te osumnjičeniku rješenjem odredio mjere opreza zabranom napuštanja boravišta i obvezom redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku i najavilo da će podnijeti žalbu na navedenu odluku.

Zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću na društvenoj mreži zagrebačka policija u subotu je uhitila i kazneno prijavila 48-godišnjaka koji je završio u policijskom pritvoru.

Iz HDZ-a su u subotu izvijestili da je predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković na adresu središnjice stranke primio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću.

"Nakon što su djelatnici HDZ-a pozvali policiju, ona je zbog očevida izuzela omotnicu sa sumnjivim sadržajem te je u tijeku kriminalističko istraživanje", ističu u stranci.

Hina neslužbeno doznaje da tekst poruke upućene premijeru, koja je bila u omotnici, završava s riječima "a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 11:23