MLATILI MIGRANTE

Doznali smo za koje kazneno djelo bi se mogli teretiti interventni policajci, evo kakva im kazna prijeti

Ukoliko bi im se dokazala krivnja interventni policajci mogli bi biti kažnjeni sa bezuvjetnom zatvorskom kaznom od jedne do deset godina
 Jl Urednici

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu povodom saznanja o snimci koja je objavljena u emisiji RTL „Potraga“ zatražio je provođenje izvida zbog naznaka sumnje na kazneno djelo iz članka 104. Kaznenog zakona, odgovorila je na upit "Jutarnjeg lista", Vera Magdić-Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu.

Riječ je o kaznenom djelu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanje ili kažnjavanje.

U tom članku zakona piše da "Službena osoba ili osoba koja na poticaj ili s izričitim ili prešutnim pristankom službene osobe ili druge osobe koja djeluje u svojstvu službene osobe prouzroči drugome tešku tjelesnu ili duševnu bol ili patnju da bi od njega ili druge osobe dobila obavijest ili priznanje, ili da bi ga kaznila za djelo što ga je počinio ili je osumnjičen da ga je počinio on ili neka druga osoba, ili da bi se on ili druga osoba zastrašila ili da bi se na njega ili drugu osobu izvršio pritisak, ili zbog bilo kojeg razloga utemeljenog na bilo kojem obliku diskriminacije, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina".

Dakle, ukoliko bi im se dokazala krivnja interventni policajci mogli bi biti kažnjeni sa bezuvjetnom zatvorskom kaznom od jedne do deset godina, ali u tom članku piše da bi za takvo postupanje morali imati poticaj, odnosno ili izričit ili prešutni prestanak službene ili neke druge osobe koja u svemu tome sudjeluje. Iz odgovora tužiteljstva ne može se zaključiti imaju li i konkretna saznanja da je policajcima netko dao zapovijed da tako postupaju.

Ono što bi moglo biti ključno u istrazi je ustanoviti jesu li obzirom da je nedvojbeno da su primjenjivali silu, o tome sastavili izvješće na što su obavezni i po zakonu i po pravilima službe. Policajci, čak i ako primjenjuju silu prema nepoznatim osobama to moraju napisati u izvještaju nakon što im završi smjena.

Kako smo pak neslužbeno doznali, kad je riječ o disciplinskoj odgovornosti, moglo bi se raditi o nesavjesnom obavljanju posla, prekomjernoj i nesrazmjernoj uporabi sile i ponižavanju dostojanstva osobe prema kojoj se postupa. Neki naši sugovornici kažu kako bi obzirom na sve okolnosti i medijsku, ali i političku pozornost cijelog slučaja policajci, ako im se utvrdi odgovornost u disciplinskom postupku, mogli biti kažnjeni uvjetnim prestankom radnog odnosa u trajanju od godine dana i biti sklonjeni na neko manje vidljivo i izloženo radno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42