ISPITANI SVJEDOCI

Dragan Kovačević danas izlazi iz Remetinca, prijatelj bivšeg šefa Janafa jučer pušten na slobodu

Prema optužbi USKOK-a, Kovačević je omogućio Širiću da njegove tvrtke dobiju posao za Janaf, a Širić mu je zauzvrat dao mito
Dragan Kovačević
 Damjan Tadić/Cropix

Nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je bio pritvoren da na njih ne bi utjecao, jučer je iz Remetinca pušten poduzetnik Ivan Širić, jedan od četvorice osumnjičenih u USKOK-ovoj najnovijoj istrazi oko Janafa.

Dvojica ostalih pritvorenika, bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević te bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, iz Remetinca bi trebali biti pušteni danas, nakon što se sasluša posljednji svjedok za kojega postoji opasnost od utjecaja.

Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o jednome od zaposlenika Janafa zaduženom za poslove nabave. Kovačević i Zorić tako će na slobodu samo dan prije nego što bi po sili zakona morali biti pušteni, budući da im sutra istječe 20-dnevni pritvor koji im je, po USKOK-ovu prijedlogu, istražni sudac odredio 7. svibnja.

Četvrtoosumnjičeni u ovome najnovijem krugu istrage, poduzetnik Edo Seifried, već je ranije pušten na zahtjev USKOK-a nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je istražni zatvor bio određen za njega. Kovačević i ostala trojica su prije točno 50 dana uhićeni u sklopu novoga kruga USKOK-ove istrage, ovaj put zbog optužbi da su sudjelovali u namještanju poslova u Janafu Širićevim tvrtkama, a zbog čega je, tvrdi USKOK, Širić Kovačeviću darovao dva stana - jedan u luksuznom Ban centru u Zagrebu, a drugi na splitskom Žnjanu.

Iako ti stanovi i dalje glase na Širićevu tvrtku, USKOK sumnja da su oni ustvari u prikrivenome Kovačevićevu vlasništvu. Svoje optužbe temelje najviše na tajno snimljenim razgovorima te komunikaciji rekonstruiranoj iz Kovačevićevih mobitela. Iz te komunikacije proizlazi da je Kovačević, a ne Širić, zapravo birao stanove, namještaj za njih i slično, pa bi ih tek onda kupila Širićeva tvrtka na koju i danas glase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:03