NEOBIČAN SLUČAJ

Dragutin je Štefici (78) ukrao 700 kuna i ‘počistio‘ meso iz škrinje: ‘Što će ti moja sirotinja?!‘

Muškarac je sumještanku orobio dok je ova bila u posjeti kod susjede koja živi nedaleko od njezine kuće

Ilustrativna fotografija

 Cropix/

Štefica S. je na hladno jutro 5. siječnja 2019. godine zaključala kuću i otišla u posjet susjedi. Kad se vratila, shvatila je da joj je lopov ukrao 700 kuna i "očistio" cijeli zamrzivač, iako je 78-godišnjakinja cijelo vrijeme bila samo nekoliko kuća dalje.

Postala je sumnjičava već ranije tog dana, kada je primijetila da okrivljeni Dragutin C. ide cestom i gleda u nju. Poznavala ga je otprije jer on stanuje u istom selu dugi niz godina, pa su se tako već nebrojeno puta znali susresti i pozdraviti na cesti.

Kada je došla do susjede, sjele su do prozora koji gleda na ulicu. Odjednom je čula da laje pas i izašla na cestu kako bi vidjela što se događa. Shvatila je da se radi o njenom psu koji nije vezan i inače se slobodno kreće dvorištem. Stojeći tako na cesti, vidjela je mušku osobu kako kroz njeno dvorište prema cesti vuče dvije vreće na koje je pas skakao i trgao ih.

Točno ispred njene kuće stajao je jedan stari automobil koji nije prepoznala, ali kad je odlučila prići bliže prepoznala je optuženog Dragutina. Ubacio je vreće u bunker automobila i otišao. Odmah je ušla u kuću i shvatila da je 700 kuna koje je zataknula uz stranicu kredenca nestalo, pa je nazvala kćer i ispričala joj što se dogodilo. Sljedeći dan je trebala uzeti nešto iz škrinje za zamrzavanje nakon čega je uslijedio šok.

- Počela sam plakati i dozivati susjede jer sam u toj škrinji vidjela veliku prazninu - ispričala je sudu.

Uzeo meso

Pregledala je škrinju i shvatila da su ostale samo vrećice s grahom i šljivama, a da nedostaju sve vrećice s mesom. Radilo se o jednoj puri, dvije patke, četiri ili pet kokoši i dvije velike vreće sa otprilike 10 kilograma svinjetine koje su joj dale njena kćerka i snaha. Ranije je istog dan škrinju pokazala i susjedi koju je posjetila dok joj je lopov rovario kućom.

Auto koji je bio parkiran ispred kuće nije prethodno vidjela, a oko Dragutina kojeg je vidjela kako iznosi dvije vreće iz njenog dvorišta nije bilo drugih osoba. Okrivljeni joj se nakon krađe nije obraćao iako su se jednom sreli.

- Što će ti moja sirotinja - upitala ga je, no on joj nije ništa odgovorio.

Njena kći ispričala je kako ju je na spomenuti dan nakon svih događaja nazvala šokirana 78-godišnja majka.

- Opljačkana sam, dojdi - rekla joj je tijekom telefonskog poziva.

Već po toj kratkoj rečenici, kćer je bila u šoku i odmah sjela u automobil kako bi posjetila majku. Dolaskom u kuću, vidjela je da je na gornjem dijelu vrata savinut metalni dio kojim se ta vrata fiksiraju u zatvorenom položaju. Druga oštećenja nije vidjela, ali je poznavajući kuću znala da su se vrata mogla zaključati jer su brava i ključaonica bili u funkciji.

Porazgovarala je s majkom o svemu što se dogodilo, a o njoj skrbi uz brata i dobro zna s čime raspolaže, pa je tako znala gdje je držala novac kojeg nije bilo. Pregledala je i polupraznu škrinju za koju je također znala što se nalazi u njoj pošto joj donosi hranu, a ostalo je samo povrće. Sveukupno ukradeno meso vrijedilo je otprilike tisuću kuna i težilo oko 15 kila.

Neobična obrana

Dragutin C. je u obrani izjavio da nije počinio ono za što ga se tereti i ne osjeća se krivim jer nema automobil, ali da i već dvije godine ne vozi jer ima zabranu upravljanja vozilima u prometu od tri godine.

Rekao je i kako Štefica izmišlja sve što je izjavila, jer je prvo rekla da ne vidi dalje od 1 metra, a zatim da je njega vidjela na udaljenosti od 50 metara. Također ne zna razlog zašto ga je optužila i da je moguće da ga mrzi jer se ona protivi kada bilo tko ide po cesti, pa on zbog toga ide suprotnom stranom ceste.

Kasnije je izjavio da je iskaz dao "bezveze", da su mu u policiji dali da pije Zlatorog pivo i onda se svi smijali, pa je dao izjavu.

Navodi kako mu nisu ni rekli da se snima sve što se izjavljuje, a u kući Štefice je bio jednom kad joj je cijepao drva, nakon čega su ušli unutra jer im je dala nešto za popiti. Ipak, u cijelosti je priznao imovinskopravni zahtjev oštećene gospođe u iznosu od 2.700 kuna.

Njegovu obranu sud je odbio i opisao kao "očiti, krajnje pojednostavljen i neuvjerljiv pokušaj otklanjanja kaznene odgovornosti i izbjegavanja sankcije koje je potpuno svjestan u situaciji u kojoj se nalazi".

Općinski sud u Bjelovaru je 11. ožujka 2020. godine donio presudu kojom je Dragutin C. osuđen za počinjenje kaznenog djela teške krađe i izrečena mu je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci. Također u roku 30 dana od pravomoćnosti presude mora oštećenoj gospođi isplatiti iznos od 2.700 kuna i podmiriti troškove kaznenog postupka.

Kao otegotnu okolnost, sud je uzeo u obzir to što je okrivljenik iskazao odlučnost i drskost pri počinjenju ovog kaznenog djela, znajući za dob oštećene i činjenicu da je upoznat s njenim odlaskom od kuće bez imalo skrivanja u uvjetima dana pristupio provali kuće i krađi. Postojanje olakotnih okolnosti nije utvrđeno. Presuda je pravomoćna i na nju nije izjavljena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:58