VELIKA AKCIJA

Drama na najvišem vrhu Velebita: HGSS se probio do planinara koji je pao niz padinu od 150 metara

Oko ponoći je HGSS izvijestio kako su ‘prvi timovi došli do unesrećenog planinara‘. Muškarac je, prema prvim informacijama, teško ozlijeđen
 HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je u subotu navečer da je u tijeku vrlo zahtjevna akcija spašavanja teško ozlijeđenog planinara s Vaganskog vrha na Velebitu.

- Zaprimljena je dojava o planinaru koji je skliznuo na Vaganskom vrhu (najviši vrh Velebita) niz padinu od 150 metara. Prema informacijama kojim raspolažemo radi se o teškim tjelesnim ozlijedama. Na teren je upućeno 25 spašavatelja HGSS-a iz stanica Zadar i Gospić - priopćili su iz HGSS-a.

Tijekom večeri su na Twitteru dodali: - Tri ekipe kreću se prema unesrećenom: prva iz doma Paklenica, druga preko Rujna, a treća s ličke strane. Odroni i stabla priječe spašavateljima pristup pojedinim šumskim putevima.

Oko ponoći su spasioci napokon stigli do ozlijeđenog muškarca.

Naime, iz HGSS-a su izvijestili kako su prvi timovi došli do unesrećenog planinara i kako je transport krenuo.

- Prema procjeni, transport će biti težak i dugotrajan - dodali su.

Podsjetimo, splitski HGSS spasio je na Silvestrovo oca s dvoje djece koji su zalutali na Mosoru, tako da je srećom sve dobro završilo.

Kako se doznaje od Stipe Božića, posljednjeg dana 2021. godine popodne na dežurni telefon Stanice HGSS-a Split stigao je poziv u pomoć na Mosoru.

Otac s dvoje djece izgubio se na povratku s najvišeg vrha Mosora Veliki Kabl (1339 m). Skrenuli su s puta, zalutali i noć ih je zatekla u nepoznatoj vrtači.

"Ekipa od šest gorskih spasioca pronašla ih je u 19.15. Bili su neozlijeđeni pa su ih spasioci dopratili do vozila."

Spasioci su poručili kako prilikom planiranja uspona treba računati da je u ovo doba godine kratki dan pa se zato u planinu ne smije krenuti kasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24