‘NAPIT ĆU TI SE KRVI‘

Drama poznatog zagrebačkog ugostitelja: ‘Ivana G. život mi je pretvorila u pakao. Prijeti da će me zaklati, skida gaće...‘

‘Progoni me na dnevnoj osnovi, bilo da me zove telefonom, bilo da mi dolazi pred lokal‘

Ilustracija, uhićenje

 Massimo Dallaglio/Alamy/Alamy/Profimedia/Massimo Dallaglio/alamy/alamy/profimedia

Hoće li jedna uvjetna kazna i dvije bezuvjetne od po 10 mjeseci zatvora uz obveznu mjeru liječenja od alkoholizma, kad postanu pravomoćne, biti dovoljna lekcija Zagrepčanki Ivani G. (43) da konačno prestane maltretirati jednog poznatog zagrebačkog ugostitelja s lokalom u srcu metropole, pokazat će vrijeme.

Naime, dotična dama pretvorila je život u pravi pakao ugostitelju kojeg zapravo jedva poznaje, a sve je krenulo kad mu je, po dolasku prvi puta u njegov lokal, u toaletu napravila rusvaj pa je zvao policiju. Nakon tog prekršajnog grijeha zaredalo se niz ozbiljnih prijava radi kojih se ona trenutno nalazi u pritvoru u Remetincu te je nepravomoćno osuđena za dvije prijetnje smrću i nametljivo ponašanje.

‘Čisti pakao‘

"Moj život pretvorila je u čisti pakao. To njezino ponašanje traje učestalo od prošle zime. Progoni me po dnevnoj osnovi, bilo da me zove telefonom bilo da mi dolazi pred lokal pa stoji pred vratima i pokušava uspostaviti komunikaciju. Kad zove nije pristojna i korektna već mi govori da će me ubiti, zaklati i napiti mi se krvi. Dok mi psuje uživo, reklamu ispred lokala mi polijeva pivom. Kad dolazi pred kafić u pola bijela dana, zna si skinuti gaće, često bude i pijana te istrčava iz ulaza, nasrće i viče za mnom po cesti. To njezino ponašanje je predigra i ja mogu očekivati samo gore od nje.

Osjećam se ugroženo i nesigurno – ispričao je vrlo potreseno u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu ugostitelj osjećajući nemoć jer je svjestan da ju dosadašnje osude nisu zaustavile u njezinom protupravnom ponašanju. Prijetnje smrću smatra ozbiljnima i ostvarivima jer je "agresivna, uporna i ustrajna u činjenju kaznenih djela unatoč sudskim zabranama i jer na njega ima potpunu fiksaciju iz nepoznatog razloga".

Na upit branitelja osumnjičene kako zna da je baš ona zvala fiksni broj lokala s nekog mobitela kao i nepoznatog broja jer je izjavio da se javljao nije, očajni čovjek kaže da se njezin broj vrti već godinu dana i da se povremeno javi, a kad mu je zaprijetila da će ga zaklati, prestao se javljati. No pozivi s njezine strane nisu prestajali.

- Telefon lokala je do njezina uhićenja bio stišan do maksimuma upravo zato što je to bila konstantna zvonjava pa smo telefon na kraju prekrili i krpama. Ma prestrašno – dodao je ugostitelj.

Tri kaznena djela

Riječ je o tri kaznena djela od kojih su dvije prijetnje smrću a jedna nametljivo ponašanje. Prvo je osuđena zbog grijeha od 7.prosinca 2021. kada je oko 10 sati ujutro sa svog mobitela nazvala fiksni telefon kafića na koji se javio vlasnik. Tom mu je prilikom rekla: ‘Ubit ću te, zaklat ću te, zapalit ću ti lokal‘, pa je prestravljeni čovjek potražio pomoć policije.

Zatim je, prema drugoj presudi, od 1. travnja 2022. do 26. svibnja 2022. iako joj je po prethodnom krimenu zagrebački Županijski sud bio odredio mjere opreza zabrane posjećivanja "pikiranog" lokala kao i zabranu kontaktiranja ugostitelja, do kafića svejedno odlazila. Uznemiravala je čovjeka i presretala ga na cesti, psovala mu i vrijeđala ga, a u jednom trenutku se 30. travnja s njim čak i sukobila pred lokalom pa ju je Hitna odvezla u PB Vrapče odakle je, pak, s bolničke postelje nonšalantno od 18. do 26. svibnja njegov broj okrenula preko 500 puta.

Nakon što je otpuštena iz bolnice nedugo zatim se 29. kolovoza oko 11 sati ponovno ukazala pred lokalom. Prišla je s leđa ugostitelju te mu povišenim tonom zaprijetila: ‘Je*o ti bog mater retardiranu. Ubit ću te, zaklat ću te i napiti ti se krvi‘.

- Ja bih se željela ispričati gospodinu jer je moguće da sam ja nešto krivo povezala. Nisam opasna osoba iako puno pričam. To znaju i u zatvoru, a u jednom sukobu gospodin mi je slučajno slomio nogu pa je to u meni izazvalo revolt. To bi bilo to. I ne želim odgovarati na pitanja jer se sve zna – branila se u prvom postupku optužena kojoj ugostitelj jednostavno nije simpatičan. U drugoj obrani je priznala da je "malo naporniji gost pa samim time valjda i nepoželjna u njegovu lokalu".

Sve negira

A u trećem postupku je negirala krivnju i optužila ugostitelja za nedolično ponašanje.

- Nisam mu prijetila, ali sam otišla do njegova kafića gdje sam bila stalni gost. No gazda me često vrijeđao i tjerao van te bio bahat i bezobrazan. Tog kolovoza sam samo psovala i dijelom skinula hlače i majicu, a to su čuli i vidjeli policajci koji su bili tamo. Bilo je to nedugo nakon izlaska iz istražnog zatvora – rekla je još okrivljena optužujući usput ugostitelja da joj je svojedobno slomio nogu, ali da za to nije odgovarao.

Vještaci su zaključili da ona ima dugogodišnji problem s alkoholom, da je prosječnih mentalnih sposobnosti s lošom koncentracijom u radnom pamćenju. Smatraju i da je izmijenjene ličnosti i nezrela te nestrpljiva, napeta i nagla uz pretjeranu sumnjičavost. Iza nje je neuspješna prošlost i nejasni ciljevi budućnosti. Čeka li mirna budućnost izmaltretiranog ugostitelja s obzirom na to da ona iz pritvora izlazi kroz dva tjedna, a tri osuđujuće presude do tada neće postati pravomoćne, teško je predvidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 19:44