SVE EKIPE NA TERENU

Drama u Samoboru: Urušilo se tlo u dvorištu stambene zgrade, rupa se širi, stanari napustili objekt

"U zgradi živi 11 stanara, koji su napustili zgradu i pronašli privremeni smještaj", navode u Civilnoj zaštiti.

Arhivska fotografija

 Darko Tomas/Cropix

Tlo površine pet puta četiri metra urušilo se u subotu navečer u dvorištu stambene zgrade u Samoboru, zbog čega su tri obitelji s 11 stanara napustile zgradu i pronašli privremeni smještaj, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na zgradi nema vidljivih napuknuća, ali je kod rupe duboke oko 2,7 metra napukao zid ograde pored zgrade i vidljivo je oštećenje kanalizacijskih cijevi.

Zgrada je sagrađena prije otprilike pet godina, a na urušavanje su upozorili stanari oko ponoći nakon što su osjetili podrhtavanje tla.

Obaviještene su nadležne službe i mjesto događaja osigurava policija. Osim njih, ondje su i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Samobor, gradonačelnica Samobora i njezin zamjenik - načelnik Stožera civilne zaštite te djelatnici Vodovoda, Plinare i HEP-a.

Na teren će izaći i građevinska inspekcija i policijska ekipa za očevide.

Urušavanje počinje kad podzemne vode isperu i odnesu stijene i tlo pa površinski sloj ostane bez potpore. Više od 140 urušnih vrtača pojavilo se na području Mečenčana kod Siska, od kojih veći broj nakon potresa koji je ubrzao podzemne procese.

Pojava urušnih vrtača jedna je najopasnijih katastrofa u nekim dijelovima svijeta poput Floride u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:54