KRAĐA CRKVENIH MILIJUNA

DRAMA U SUDNICI Fra Šime bankaricu napao da ga je prevarila, ona se u šoku triput prekrižila

'Obrana Jasmine Bilonić mi je šokantna i lažna. Nisam bio s Jasminom njom u Luganu'
Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac (u krugu)
 / CROPIX

Presudu fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić optuženima za zlouporabu kojom su se domogli crkvenih 9,8 milijuna kuna objavit će sudac Slavko Lozina u petak u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu, doznaje Slobodna Dalmacija. Na ročištu u srijedu optuženi Nimac nadopunio je svoju obranu tijekom koje je nabrojio gdje su sve završili milijuni nakon čega je sudsko vijeće imalo priliku čuti završne riječi svih stranki u postupku.

Kako tijekom suđenja ni fra Šime Nimac ni Jasmina Bilonić ne žele odgovarati jedno drugome na pitanja, nakon što je ona u utorak iznjela svoju obranu optuženi fratar iznio je svoju repliku na njene navode.

- Obrana Jasmine Bilonić mi je šokantna i lažna. Moja odvjetnica Nela Pedišić našla se u Sloveniji na graničnom prijelazu Bregana sa Švicarcem Paolom Banfijem i Damirom Tvrdićem koji je tom prilikom bio prevoditelj. Banfi joj je tada rekao kako ga je Jasmina Bilonić zatražila potvrde i ugovore za veće količine novca što joj on nije dao jer nije imao povjerenja u nju. Moja odvjetnica se vratila i rekla mi:"Fra Šime ti si prevaren!". Ja osobno nikada nisam upoznao Banfija i nisam bio s Jasminom u Luganu kako ona tvrdi - naveo je optuženik i nakon toga nabrojio gdje je 9,8 milijuna.

Tijekom fratrovog izlaganja optužena Jasmina Bilonić se u jednom trenutku tri puta prekrižila i s nevjericom gledala po sudnici, nakon čega je otpila gutljaj vode i donekle se smirila. Nije željela više nadopunjavati svoju obranu unatoč svemu izrečenom od strane fra Šime Nimca. Uslijedile su završne riječi te je Rene Laura, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu odmah krenula s teškom artiljerijom.

- Smatram kako je nesporno dokazano da su optuženici počinili sve što im se stavlja na teret. Njihova krivnja vidljiva je iz verbalnih i materijalnih dokaza iznesenih tijekom ovog postupka. Za oboje tražim osuđujuću presudu i kaznu bezuvjetnog zatvora - izjasnila se tužiteljica.

Za zlouporabu položaja i ovlasti za što odgovara optuženi Nimac propisana je od jedne do 10 godina zatvora, a ista kazna je i za poticanje na navedeno kazneno djelo za što se tereti optužena Bilonić. Odvjetnik Željko Ćapin koji zastupa interese Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj vodi također nije štedio okrivljenike.

- Sa suglasnošću Župskog pastoralnog i Župskog ekonomskog vijeća fra Šime nije mogao prodati ni polovni stojadin, a kamoli crkveno zemljište tolike vrijednosti. Za valjanu prodaju nekretnina u vlasništvu pravnih osoba katoličke crkve potrebito je izričito pisano odobrenje nadležnih i nadređenih Crkvenih vlasti što fra Nimac nije imao. Što se tiče optužene Bilonić i njene izjave o predaji novca mislim kako je Paolo Banfi lik iz bajke. S obzirom na navedeno predlažem da sud proglasi optuženike krivim - rekao je odvjetnik Ćapin.

S druge strane odvjetnica Nela Pedišić i odvjetnik Joško Čeh koji zastupaju optuženike uvjereni su u nedužnost svojih klijenata.

- Zakonik kanonskog prava propisuje kako za prodaju crkvenog zemljišta treba odobrenje nadležnih, ali ne navodi izrjekom da treba pisano odobrenje. Svaki biskup na svom teritoriju posebnom odlukom određuje način kupoprodaje. Upravo zato je nama najvažniji svjedok bio nadbiskup Marin Barišić koji nije pozvan na ovo suđenje - kazala je odvjetnica Pedišić.

- Jasmina Bilonić na ovom suđenju ima četiri tužitelja, službenu tužiteljicu, zastupnika župe iz Baške Vode, fra Šimu i njegovu odvjetnicu koja čak iznosi osobne opservacije. To je degutantno. Tvrdim kako fra Šime prilikom prvog podizanja novca iz banke nije iznio papir od printera u papirnatoj vrećici već novac koji je preuzeo - izjasnio se odvjetnik Čeh.

Oboje optuženika suglasili su se sa završnim riječima svojih odvjetnika, piše Slobodna Dalmacija.

Fra Šime Nimac taksativno je nabrojio gdje je novac:

- 2,5 milijuna kuna u Partner banci na računu Jasmine Bilonić;

- 3,5 milijuna kuna (468.000 eura) preuzela je Bilonić u Jokera od njega;

- 1,5 milijun kuna pozajmio je fra Nimac prijatelju;

- 410.000 kuna plaćen je brod;

- 300.000 kuna vratila je Jasmina rodici;

- 130.000 kuna koštao je projekt za proširenje crkve u Baškoj Vodi;

- 50.000 kuna uplaćeno je na osobni račun Jasmine Bilonić šta je ona i predigla;

- 8.390.000 kuna-ukupno;

- preostalih 1,5 milijun potrošila ili još uvijek troši Jasmina Bilonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:18