ZBOG KVARA DOŠLO DO CURENJA PLINA

DRAMA U VARAŽDINU Završile u bolnici: Devet radnica Koke otrovalo se amonijakom

Varazdin, 080812.U varazdinskoj Koki doslo je do curenja amonijaka u pogonu, prilikom cega je 9 djelatnika zatrazilo lijecnicku pomoc.Koka je najveci hrvatski proizvodjac pileceg mesa te jedan od vecih izvoznika u prehrambenoj industriji.Na slici Koka Varazdin.Foto: Andrej Svoger / Cropix
 Andrej Švoger / CROPIX

VARAŽDIN - Devet žena, zaposlenica industrije mesa Koka, zbrinuto je u srijedu prijepodne u varaždinskoj bolnici zbog trovanja amonijakom. Žene su imale lakše simptome trovanja i izvan su životne opasnosti, ali su ipak zadržane na promatranju na Odjelu interne. Tehnički kvar koji je uzrokovao istjecanje amonijaka u pogonu Koke u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu sanirala je služba za održavanje kompanije.

U varaždinskoj bolnici potvrdili su da su zaprimili devet zaposlenica Koke sa simptomima trovanja amonijakom.

- Žene imaju lakše simptome kao što su nadraženost očiju i grla, hunjavica i kašalj. Amonijak može biti vrlo štetan plin ali su radnice srećom brzo zatražile pomoć tako da su izvan bilo kakve opasnosti. Zadržane su na promatranju i ako sve bude u redu ubrzo će biti puštene kući - rekli su nam u varaždinskoj bolnici.

Prava drama odvijala se u srijedu prijepodne u varaždinskoj Hitnoj pomoći. U vrlo kratkom vremenu šest zaposlenica Koke, koje su to isto jutro radile u pogonu u Jalkovečkoj ulici, zatražilo je pomoć zbog simptoma trovanja amonijakom. Liječnici Hitne odmah su alarmirali policiju i vatrogasce, a pripadnici Javne vatrogasne postrojbe reagirali su instiktivno.

Bez puno razmišljanja i provjeravanja uputili su se u pogon u Jalkovečkoj ulici sa specijalnim vozilom za akcidentne situacije, spremni u slučaju da se radi o većem istjecanju. Tamo su ih međutim dočekali ljudi iz službe za održavanje koji su im priznali da je došlo do istjecanja amonijaka ali i da su tehnički kvar koji je uzrokovao istjecanje već sanirali. Vatrogasci su tako samo provjerili koncentraciju amonijaka i kad su se uvjerili da ona pada, vratili su se u postrojbu.

U međuvremenu, još tri radnice Koke zatražile su liječničku pomoć u varaždinskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom tako da se ukupni broj otrovanih radnica popeo na devet.

Varaždinski vatrogasci u srijedu prijepodne dobili su dojavu iz varaždinske Hitne pomoći da su u vrlo kratkom roku zaprimili nekoliko zaposlenika Koke sa simptomima trovanja amonijakom. Na teren je odmah upućena vatrogasna ekipa sa specijalnim vozilom za akcidentne situacije koje je opremljeno za postupanje u uvjetima istjecanja opasnih plinova i kemikalija. Uskoro su potvrđene sumnje da je u pogonu došlo do istjecanja amonijaka. No, tehnički kvar koji je uzrokovao istjecanje amonijaka brzo je saniran, a popravili su ga sami djelatnici Koke tako da nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca. Radnici Koke koji su se prije toga otrovali amonijakom zbrinuti su u varaždinskoj bolnici na odjelu interne. Izvan su opasnosti ali su ipak zadržani na liječenju, a brigu o njima vode liječnici specijalisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:20