UŽAS KOD VRGORCA

Dramatična akcija spašavanja: ‘Halo, sletjela sam autom u vodu! On je potonuo, a ja sam na stablu‘

Ženu su pronašli uz pomoć GPS signala njenog mobitela i na vrijeme stigli do nje

Akcija spašavanja

 Vatrogasci Grada Vrgorca/

Deset dana od nesvakidašnje akcije spašavanja na području Vrgorca, splitska policija odlučila je otkriti detalje postupanja svojih hrabrih djelatnika nedaleko od mosta u selu Milošići-Lukavac, a svoj obol u spašavanju dali su vrgorački vatrogasci te lokalni lovci.

Naime, u 5.20 sati ujutro tog 26. studenog policija je od pripadnika DVD Vrgorac zaprimila informaciju o pozivu nepoznate ženske osobe koja je na nepoznatom području vozilom sletjela s ceste u vodu, i da se nalazi doslovno na stablu.

- Šefica smjene u policijskoj postaji Vrgorac zaprimila je informaciju u mogućoj lokaciji mobitela i to je bio početni trag. Odmah su na teren u polje Jezero upućene dvije policijske ophodnje kako bi pokušali locirati ženu. Zbog velikih oborina navedeno područje bilo je poplavljeno i pristup otežan, a također je u tom trenutku bio i mrak što je uveliko odmagalo u pokušaju lociranja žene koja je trebala pomoć. Šefica smjene je stupila je u kontakt sa ženskom osobom koja je bila u panici i strahu. Kako bi je umirila i dovela u stanje da može od nje dobiti konkretne informacije, rekla joj je da su već na terenu policijski službenici koji pokušavaju doći do nje - kažu iz splitske policije navodeći i da je policajka iz operativnog dežurstva, analizirajući lokaciju i dobivene informacije, uputila dodatne policijske snage na moguću lokaciju.

Uz pomoć svjetlosnih signala na mobitelu, megafona, bljeskalica na mobitelu te ulaskom u hladnu vodu splitski policajci, među kojima je bilo i dubrovačkih kolega koji su pristigli kao ispomoć, dali su sve od sebe da pronađu gospođu u nevolji.

- Ženska osoba je locirana na stablu, okružena dubokom vodom, na udaljenosti oko 300 metara nizvodno od mjesta gdje je vozilo upalo u vodu. Kako bi što prije pomogli pothlađenoj osobi, policijski službenici su u blizini pronašli čamac bez vesla te su koristeći ruke i komade dasaka, doveslali se do gospođe. Pomogli su joj ući u čamac te sa sebe dali dijelove odore kako bi je utoplili. Osoba je čamcem prevezena na sigurno i predana djelatnicima Hitne pomoći koji su je zbog pothlađenosti prevezli u Dom zdravlja Vrgorac na dalji pregled - zaključuju iz PU splitsko-dalmatinske naglašavajući kako su na "ovaj način policijski službenici pokazali da su u svakoj situaciji spremni pomoći građanima u opasnosti i obaviti svoju zadaću, a to je spašavanje života".

Vrgorački vatrogasci, pak, kažu da su u 5.09 sati dobili dojavu od Vatrogasnog operativnog centra o potonuću osobnog automobila na nepoznatoj lokaciji u blizini Vrgorca.

- Razlog tomu je bilo nepoznavanje vrgorskog kraja od strane vozačice koja nije znala reći točnu lokaciju, ali se uz pomoć GPS signala njenog mobitela ipak na vrijeme ustanovilo da se unesrećena nalazi pokraj mosta u selu Milošići-Lukavac. Vozačica je srećom na vrijeme izašla iz tonućeg auta, a probleme je stvarala činjenica da se zbog velike razine vode nije moglo sigurno doći do unesrećene koja je čekala pomoć na obližnjem stablu. Vatrogasci DVD-a Vrgorac uz pomoć službenika policijske postaje Vrgorac i lokalnih lovaca koji su odmah svoj čamac s pentom dali na raspolaganje, ipak vrlo brzo uspijevaju doći do unesrećene osobe te ju vratiti na sigurni dio ceste - otkrivaju vrgorački vatrogasci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:05