BUKTINJA

DRAMATIČNI PRIZORI POŽARA KOD TRIBUNJA Vatrogasci i mještani cijelu noć se borili sa stihijom, razmatrala se i evakuacija, konačno je stigao kanader

 
 Ivan Skočić, Aljoša Zanze

>>> NOVO 12:12 Nakon 24 sata borbe s vatrenom stihijom, u nedjelju od 11:45 sati veliki požar kod Tribunja gasi jedan kanader koji je doletio sa zadarskog aerodroma.

- Lakše se diše. Bura je oslabila, temperatura se podigla, pa napokon možemo računati na zračne snage. Za sada vatru gasi jedan kanader, a uskoro će mu se pridružiti još jedan kanader i dva air-traktora - kazao nam je s požarišta županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, u čijem je glasu bilo primjetno olakšanje.

Na brdima Orlov krug, Križine i Mrzanac i dalje gori gusta borova šuma, a stambeni objekti nisu ugroženi. Na terenu je i dalje 50-ak vatrogasaca iz JVP-a Vodica i Šibenika, te pripadnici DVD-ova. U gašenju pomažu mještani i lovci iz Tribunja i Sovlje. Za sada je opožareno preko 150 hektara površine.

--------------------

U nedjelju ujutro i dalje je aktivan veliki požar nadomak Tribunja, koji je u subotu oko 11 sati krenuo s brda Orlov krug u predjelu Vitrenica između Vodica i Tribunja, a koji se nošen olujnom burom s orkanskim udarim brzo širio u smjeru jugozapada.

Cijelu noć bitku s vatrenom stihijom vodilo je 60 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila i stotinjak mještana Tribunja i Sovlja. Inače, u subotu poslijepodne vatrena stihija zaprijetila je u jednom trenutku kućama na ulazu u Tribunj iz pravca Vodica pa su vlasnici kućanstava zalijevali preventivno vodom okućnice. No, vatra je zaustavljena oko 300 metara od stambenih objekata. Općinski stožer za civilnu zaštitu bio je spreman i za evakuaciju stanovištva ulica Pod Križinom i Put Sovlja, ali za to, na sreću nije bilo potrebe.

Ivan Skočić

- Sve vatrogasne snage i dalje su na terenu. S vatrom se borimo neprekidno više od 20 sati. Trenutno i dalje gori gusta borova šuma na više lokacija, od Vitrenica, dijelova brda Križine i Mrzanac i paralelno uz cestu Tribunj-Sovlja. Za sada je opožareno oko 150 hektara površine. Svi objekti su obranjeni i nema ozlijeđenih. Nadamo se da će do podneva bura oslabiti i omogućiti kanaderima da polete sa zadarskog aerodroma i uključe se u gašenje požara. Bez zračnih snaga teško ćemo uspjeti staviti pod kontrolu ovaj požar - kazao nam je s požarišta Ivica Begić, zapovjednik JVP-a grada Vodica.

Aljoša Zanze

- Ogromno i najveće hvala svim ljudima koji su danas pomagali u gašenju požara u Općini Tribunj! Tisuću puta hvala vatrogascima iz cijele županije, našim Tribunjcima i Sovljanima koji su hrabro ulazili u opožarena područja s brentačama na leđima gasili vatru, ženama koje su nosile vodu, sokove i hranu za gasitelje... Neću nikoga nabrajati poimenice, da ne bih nekoga zaboravio. Danas je nova borba, da pomognemo vatrogascima sanirati rubne dijelove opožarenih područja - napisao je na svojoj Facebook stranici mladi načelnik općine Tribunj Marko Grubelić.

Ivan Skočić

Neslužbeno doznajemo da je uzrok požara spaljivanje korova za sada nepoznate osobe u predjelu Vitrenica. Do spaljivanja korova navodno je došlo prije četiri-pet dana. Neugasli žar razbuktala je u subotu oko 11 sati jaka bura i izazvala ovaj katastrofalan požar s velikom materijalnom štetom.

Fotografije snimili: vodički vatrogasac Ivan Skočić i Aljoša Zanze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:05