OKRUTNA STELA

Drogiranog šogora izbacila iz stana i pustila da umre, njezin razgovor s Hitnom ledi krv u žilama!

Sud je Stelu P. (49) nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora i mora se liječiti od ovisnosti

Ilustrativna fotografija 

 Damir Krajac/Cropix

Serijski pljačkaš kladionica i trgovina Dario P. (35) pronađen je mrtav na stubištu 5. kata zgrade u Baštijanovoj ulici u Zagrebu prije sedam godina. Ležao je na podu u dugim gaćama, preko njega su bile prebačene hlače, a kraj njega jakna i kapa. Obdukcija je pokazala da se predozirao.

Otrovao se metadonom te lijekovima tramadolom i diazepamom. Zbog omogućavanja trošenja droge u njihovu stanu, kao i nepružanja pomoći jer su ga bešćutno izbacili iz stana glumeći inicijalno da ga ne poznaju, na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu završili su Stela P. (47) i njezin partner K.K.

I dok je za njega tužiteljstvo tražilo dvije godine zatvora, za nju su tražili dvije i pol godine jer su oboje bili svjesni da je njezinom šogoru "život ugrožen zbog općeg stanja i predoziranosti". Za razliku od optuženog K.K., koji je u međuvremenu preminuo pa je protiv njega postupak obustavljen, Stelu P. je nedavno nepravomoćno zagrebački sud osudio na godinu dana zatvora zbog nepružanja pomoći i omogućavanja trošenja droga te joj je ujedno izrečena sigurnosna mjera liječenja od ovisnosti.

Optužnica ju tereti da je 18. siječnja 2017. u svome stanu omogućila Dariju P. da konzumira metadon, a nakon što se predozirao u toaletu i udario čelom u pločice, izbacila ga je sa, sad već pokojnim partnerom, na stubište zgrade gdje su ga ostavili da umre. Stela je nazvala 194 i rekla da je tamo slučajno naišla na njoj nepoznatog muškarca koji je umirao.

image

ilustrativna fotografija

Darko Tomas/Cropix

Ona i partner odmah su negirali krivnju. K.K. je priznao da je Dario bio s njima u stanu i prespavao, ali i da je jutro poslije otišao u trgovinu.

- On nije pao kod nas u stanu. Nisam vidio ni da konzumira drogu, a znam da je bio pijan. Pio je pivu. Stela ga je našla u stubištu i bio je pri svijesti. Bio sam s njom - pravdao se bio K.K. istražiteljima. Krivnju je u više navrata negirala i Stela.

- Dario nas je posjetio na izlasku iz zatvora, gdje je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu. Prethodnu večer pretjerao je s pivom. Govorila sam mu da prestane. Djelovao je izrazito pijano. Kad je ujutro otišao u dućan, nije se više vratio. Nakon toga sam ga našla u zabačenom dijelu haustora na našem katu. U haustoru je uzeo drogu. Prestrašila sam se pa sam njegovu špricu i pribor bacila u smeće. Dečko i ja smo podigli Darija i pitali ga: ‘Jesi li dobro?‘ Bio je još pri svijesti, ali se vidjelo da je alkoholiziran i urokan. Nisam zvala Hitnu pomoć jer sam mislila da će doći k sebi. Zvala sam mu prijatelja. I ne, u našem stanu nije se udario - pravdala se Stela P. u tužiteljstvu.

Dok je na raspravi dodala da stan iz optužnice nije njezin te da su njezina šogora upozoravali na rječnik koji je stekao u zatvoru jer nije htjela da to sluša njezino dijete.

- On je taj dan krenuo svojoj doktorici, radio je kod ujaka, pa bio u svom kvartu u Travnom i onda došao u Voltino kod nas. Bio je to njegov drugi posjet otkad je izašao iz zatvora. Kako je posao s ujakom bio vezan za kokain, rekla sam mu da bude oprezan i pri sebi. Pokazao mi je bočicu metadona koju je kupio i bila je poluprazna. Vjerojatno ga je već ranije konzumirao. Tad mi je spomenuo da je ponovno počeo konzumirati kokain i valjda mu je metadon toliko naštetio. On je govorio da mu je dobro i da je na uvjetnom otpustu, ali ja sam odlučila zvati Hitnu. No, nisam rekla svoje podatke jer je to bilo gubljenje vremena. Na stubište je valjda otišao konzumirati metadon. Zašto je zatečen bez hlača? Valjda si je injektirao metadon u preponu – branila se Stela P. u sudnici.

A kad joj je predočen zapisnik o očevidu iz kojeg proizlazi da su hlače bile pokraj oštećenog, pojasnila je da mu ih je ona skinula jer mu je stavljala hladne obloge. Ujedno je negodovala da je u medijima izašla informacija da su ona i partner oštećenog pozvali kući na drogiranje.

image

ilustrativna fotografija

Ivana Nobilo/Copix/Cropix

- Možda je bilo prekasno kad sam zvala Hitnu. Nisam mogla pretpostaviti da netko može izdahnuti u tako kratkom vremenu. Ja sam nakon Daria krenula u dućan. Kad sam se vratila zatekla sam ga u stubištu. Izgledao je kao da mu nije dobro, no vraćao se k sebi i zato u tim trenucima nisam zvala hitnu. On nije pao u WC-u. Policija je mogla pregledati moju kupaonicu, ali nije. On očito nije krenuo u dućan nego je zastao na stubištu da uzme svoje heptanone – pojasnila je još optužena, čiji je iskaz za sud u konačnici pun proturječnosti. Sud, među ostalim, zaključuje da je ona bila svjesna drogiranja oštećenog u stanu i da mu je to dopustila iz ovisničke solidarnosti.

A majka preminulog muškarca N.K., prisjetila se posljednje komunikacije sa sinom za kojeg je kazala da se višekratno liječio zbog ovisnosti te da je u zatvoru proveo više od osam godina, odakle je prijevremeno pušten 25. studenoga 2016.

- Dario je poznavao Stelu jer je njezina sestra bila njegova bivša supruga. K.K.-a je počeo spominjati tek nakon izlaska iz zatvora jer je živio sa Stelom u stanu njegova brata. Uvjerena sam da se Dario drogirao na izlasku iz zatvora jer mi je čak i djelatnica Ureda za probaciju rekla da ga pokušam držati dalje od starog društva. Dario je pio tramadol za bolove, ali i diazepam dok mu nisu prepisali heptanon i metadon. Kobnog 18. siječnja oko 18 sati sin mi je poslao SMS poruku: ‘Majko, riješio sam doktora, ali ću po karton u Bednju, takva su pravila. Sad sam kod Stele, zamolila me da čuvam dijete jer je K. na terenu, a ona mora u dnevnu bolnicu. Ide na infuzije željeza zbog anemije, ne brini, javim se još‘ - prisjetila se majka preminulog.

Dodala je i da je vidjela poruke na sinovu mobitelu u kojem stoji Stelina poruka s istim datumom: "Uzmi terapiju, nemoj se mučiti, reci da si navučen još od bukse". No, tu Stela s porukama nije stala. Umjesto da je, dok gledala kako Dario P. umire od predoziranja, nazvala Hitnu pomoć, ona je njegovu prijatelju Kecu, koji je u zatvoru, slala poruke: "Pliz, javi se, Dario je pao, kaj da radim, zovi hitno, Stela tnx. Spava, ali ne mogu ga zbuditi. Murija bed, otišao na WC i pao".

Tek dva sata nakon slanja poruka prijateljima, Stela je okrenula broj 194. Operaterki je rekla da je u haustoru dečko pao na stubištu, da je sav plav i da ne diše, a na upit je li sigurna i diže li mu se prsni koš, odgovorila je da ima puls, ali da je on plav. Ono zbog čega se ledi krv u žilama je njezin daljnji odgovor na pitanje poznaje li muškarca.

- Ne, ne, ja sam slučajno prolazila, ono, ono - rekla je Stela o svom šogoru. Na to joj je djelatnica Hitne odgovorila "ako se slučajno bude nešto novo događalo s muškarcem, odnosno ako se digne ili mu postane bolje, da odmah nazove da ne jure nepotrebno".

- Ne može mu biti bolje - ustvrdila je Stela.

image

ilustrativna fotografija

Zeljko Puhovski/Cropix

Hitna je u svakom slučaju stigla prekasno. Dario P. nije pokazivao znakove života. Na njegovim podlakticama bilo je više ubodnih rana od igle. Na čelu je imao oguljotinu, ubodne rane na jamama laktova te na oba stopala gornje strane i po preponama.

Imao je edem oba pluća, zadebljanje klijetke srca, krvarenja srčanog mišića, aterosklerozu te opći krvni zastoj. I ono što ukazuje da su okrivljeni lagali - Dario P. u vrijeme smrti bio je trijezan. No, osim gore navedenog, u krvi i u mokraći otkrivena mu je prisutnost kokaina i njegovih metabolita koje je, pretpostavlja se, konzumirao najmanje dan prije smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:11