KANDIDAT SE HVATA ZA GLAVU

DRUGA STRANA PREDIZBORNE AFERE KOJA JE SABLAZNILA ZEMLJU 'Uzeo sam 13.000 kn. Učinio sam glupost i sada ću ispaštati'

Pristao sam primiti donaciju na ruke koju mi je Vinko dao jer mu je sin član naše stranke. Bilo mu je nezgodno kao članu HDZ-a uplatiti donaciju, kaže Milić

- Izvlačio je novce, dao sam mu ukupno oko 45.000 kuna, ucjenjivao me mjesecima, a radio je protiv mene. Ne bih trpio nimalo da sam mogao otići na policiju. Kad je Milić shvatio da su mu pukla krila i da imam snimku, onda se htio nagoditi, nagovarao je i moga sina Jakova. Pao mi je mrak na oči kad sam vidio da je kandidat za gradonačelnika Trogira - energično tvrdi Vinko Brkan (67), Trogiranin, vlasnik Brkan Plano, tvrtke za pražnjenje septičkih jama, građenje i ekološku zaštitu, prikupljanje i otkup željeza i obojenih metala.

Teške optužbe

Tri dana prije izbora Brkan je, prvo u Slobodnoj Dalmaciji, iznio niz teških optužbi na račun Ive Milića, tehničkog direktora Trogir holdinga, dopredsjednika trogirskog Gradskog vijeća i kandidata za gradonačelnika Trogira Hrvatske konzervativne stranke. Tvrdi da je bio prisiljen u više navrata podmićivati Milića, prvo zato da mu sina Jakova vrati na posao na deponij - sin je šef deponija na kojemu njegova tvrtka odlaže otpad.

Svoje skandalozno iskustvo Brkan je potkrijepio fotografijom i snimkom svađe s Milićem. Snimka je nastala 20. travnja ove godine, poslije 14 sati, u kontejneru, Brkanovu uredu. Na njoj se vidi kako Milić prima novac od Brkana koji mu kaže da je to za ožujak. Milić se žali da je loše računao za prvi i drugi mjesec. “Točno je sve, imam spisak”, uzvraća mu Brkan i pokazuje papir.

“Nemoj da ti tko to nađe”, upozorava ga Milić.

Hvata se za glavu

Brkan mu se žali da nisu fer prema njemu i da konkurencija vozi otpad bez dozvole i podsjeća ga da mu je dao novac za sina Jakova te da su mu htjeli zabraniti da odvozi otpad na deponij. Milić uzvraća da to nije istina.

Na drugoj snimci vidi se kako Milić, pošto mu je Brkan priznao da ga je snimio, unezvereno hoda, hvata se za glavu i preklinje Brkana da se dogovore. “Zašto mi to radiš”, nije jasno Miliću. “Zato jer lažeš, ucijenio si me za deponij, jesi tražio 20, pa 30 tisuća eura? Gotovo ti je, nema ti popravnog, ići ćeš na USKOK”, prijeti Brkan Miliću. - Pa kako ne bih bio nervozan - prijetio mi je da ću završiti svoju političku karijeru. Valjda kad netko primi mito daje protuslugu, a ja je nisam dao - kaže novinarima Jutarnjeg lista Ivo Milić i tvrdi da se radi o čistoj režiji i Brkanovoj odmazdi.

- Ma kakvih 45.000 kuna! Nisam primio više od 13.000 kuna i to sam položio na račun za financiranje kampanje. Napravio sam glupost i sad ispaštam i snosim posljedice. Pristao sam primiti donaciju na ruke koju mi je Vinko dao jer mu je sin Jakov član naše stranke. Bilo mu je nezgodno kao članu HDZ-a uplatiti donaciju i inzistirao je da mi ovako da novce. Ja sam žrtva, a ne on. Vinko je očekivao da će mu sin biti visoko na listi, kad se to nije dogodilo, krenuo je s napadima i vidite kako je savršen tajming izabrao - brani se Milić koji je, kaže, nekoliko dana pošto je snimljen Brkana prijavio policiji i tužio zbog neistina, kleveta, ucjene i neovlaštenog snimanja.

Legalan ugovor

Brkan, pak, odbacuje tvrdnje o neovlaštenom snimanju jer prema zakonu mora imati kamere i postoji znak o videonadzoru.

Tvrdi da je Milić još u proljeće 2015. izravno od njega tražio deset tisuća kuna da vrati Jakova na posao te da je to učinio zato što Jakov ima troje djece i zato što je mislio da će biti mir. “Onda je došao opet i pitao tri tisuće kuna. Prošle godine čuo sam da je Milić rekao da mi treba zabraniti deponiranje, a ja bez njega ne mogu poslovati. Kad sam ga pitao zašto mi radi probleme, rekao je: ‘Ti dosta voziš, ako voziš, meni moraš davati novce i imaš zeleno’”, kaže Brkan i tvrdi da je u više navrata od lanjskog lipnja do ovogodišnjeg travnja Miliću na ruke isplaćivao reket samo zato da bi imao pravo koristiti gradsko odlagalište otpada, iako je imao legalan ugovor s Trogir holdingom.

Spor s gradom

Prvih 600 eura poslao mu je po sinu, kaže. A nakon toga plaćao je Miliću na ruke jednom mjesečno, nekad 400 eura, pa 300, pa 2000 kuna, 2500.... ukupno 45.000 kuna. Brkan dalje optužuje Milića da je tražio prvo 20, a potom i 30 tisuća eura kako bi pomogao u rješavanju njegova spora s Gradom i komunalnom firmom Dobrić, čiji je nasljednik Trogir holding, a koja mu je ostala dužna gotovo 2 mil. kuna. Milić, pak, sve to negira i optužbe pripisuje činjenici da Brkanu ugovor s Holdingom istječe 30. srpnja. A njega TH nije imao namjeru produljiti jer su, kaže Milić, otkrili nepravilnosti: od 2010. do 2013. Brkan je odradio poslove u vrijednosti 800.000 kuna, a od 2014. do 2017. 180.000 kuna. Usto, uhvatili su Brkana kako ne proknjižuje sav otpad.

TKO JE TKO

Ivo Milić mladi je tehnički direktor Trogir holdinga, a posljednje četiri godine i dopredsjednik trogirskog Gradskog vijeća u koje je ušao kao član HSP-a AS, ali je stranku napustio i priključio se Hrvatskoj konzervativnoj stranci koja ga je sada istaknula kao gradonačelničkog kandidata. Dobar je s HDZ-om, koji na njega računa kao koalicijskog partnera.

Vinko Brkan, vlasnik tvrtke Brkan Plano, HDZ-ovac, nekoć i gradski vijećnik, prije pet godina prodao je antifašistički spomenik partizana s puškom na ramenu, odnosno poslao ga je “u Italiju na rehabilitaciju”. Zbgo toga je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora. Rođak je istoimenog Brksija čiji je govor na obljetnici trogirskog HDZ-a izazvao dosta zgražanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:46