ODLUKA SUDA

Država ubojici Ive Pukanića mora platiti 6000 eura odštete: ‘Vozili su ga kao krumpir, ozlijedio se‘

‘Nisu baš pravosudni policajci Ayrton Senna. Pa gore se voze u ZET-ovom autobusu‘, rekao je glasnogovornik Sindikata pravosudne policije

Amir Mafalani

 Davor Pongracic/Cropix

Europski sud za ljudska prava presudio je da se Amiru Mafalaniju, zatvoreniku koji služi 16 godina zatvora zbog ubojstva Ive Pukanića, zbog ozljeda glave koje je zadobio dok ga je pravosudna policija sa suda vraćala u Remetinec treba isplatiti odšteta od gotovo 6000 eura, piše RTL Televizija.

Mafalanijeva odvjetnica Lidija Horvat rekla je kako se njezin klijent prilikom prijevoza, uslijed kočenja policijskog vozila, koje je udarilo u drugo policijsko vozilo, naprosto prevrnuo te nagnječio glavu i sljepoočnicu. "Pravosudni su ga policajci vozili kao krumpir", rekla je Horvat.

Ta je tvrdnja iznenadila Sindikat pravosudne policije, koji kaže da ozljeđivanja zatvorenika nisu česta. "Nisu baš pravosudni policajci Ayrton Senna da voze tristo na sat. Vidite svaki dan marice po cesti, moraju poštivati procese. Pa gore se voze u ZET-ovom autobusu jer im ljudi iskaču, čovjek mora zakočiti, a kad zakoči čovjek ide gore nego kod nas u marici", rekao je za RTL glasnogovornik Sindikata pravosudne policije Jelenko Krešo te dodao da samo u Remetincu bude 30-ak odvođenja na dan.

Glasnogovornik kaže da policija uvijek pazi na zatvorenike. "Mislim to kao krumpiri... Po tome bi svaki put kad ih dovodimo sucu morali od našeg transporta imati jedno dvije čvoruge, tri masnice jer ih vozimo k‘o krumpire", rekao je Krešo.

Hrvatski je sud Mafalaniju zbog ozljeda koje je zadobio tijekom transporta dodijelio odštetu od 1200 kuna te 800 kuna za plaćanje sudskih troškova. Zatvorenik se nakon toga žalio Europskom sudu za ljudska prava koji je dosudio da mu se ima isplatiti još gotovo 6000 eura, piše RTL Televizija.

"To bi se sada trebalo ispraviti i smatram da je vrlo važna poruka domaćim sudovima ida ovo nije presuda samo za podnositelja Mafalanija, nego za sve druge građane u parničnom postupku i svakako kao generalna mjera koja se treba postići presudom", rekla je odvjetnica Horvat.

Još se ne zna hoće li se zatvorenici u maricama u budućnosti vezati sigurnosnim pojasevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:53