KRIMINAL

Državno odvjetništvo otvorilo istragu: lažne zadužnice slali na naplatu i "uzeli" 500.000 kn

Informaciju o otvaranju istrage tužiteljstvo je objavilo na svojim web stranicama ne otkrivajući identitete osumnjičenika
 Bruno Konjević/Cropix

Zbog sumnji da su ovrhama uz pomoć krivotvorene dokumentacije 181 hrvatskog građana 2017. i 2018. oštetili za ukupno pola milijuna kuna, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv Bugarina Yordana Ivanova Yordanova (55), direktora zagrebačke tvrtke Abisal Faktor, te dvoje prokurista Abisala, Dine Šprema (28) i Sare Žderić (28), inače poznate po gostovanju u TV showu "Farma" prije nekoliko godina.

Informaciju o otvaranju istrage tužiteljstvo je objavilo na svojim web stranicama ne otkrivajući identitete osumnjičenika te sumnjiče Yordanova da je nabavio najmanje 1346 bjanko-zadužnica koje su još 2008. i 2009. bile korištene kao sredstvo osiguranja zajmova kod niza povezanih kreditnih ustanova. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o dokumentima koje su koristile kreditne ustanove koje su u Hrvatskoj prije 13 godina osnovali slovenski poduzetnici, Danijel Kociper i Alen Gradišnik, a čiju je čitavu navodnu organizaciju USKOK uhitio 2012. godine zbog sumnji da su se bavili lihvarenjem.

Sada su te bjanko-zadužnice, i to za osobe koje su već prije deset godina vratile zajmove, ponovno upotrijebljene te su ih, prema sumnjama tužitelja, Yordanov, Šprem i Žderić ispunili podacima svoje tvrtke Abisal te preko Fine ovršavali žrtve.

Osim navedenog iznosa koji su uspjeli ovršiti, policija je tijekom istraživanja otkrila kako je broj ovih zadužnica koje su trebale biti neosnovano naplaćene puno veći, odnosno sumnjaju da su osumnjičenici na ime svoje tvrtke Fini dali na naplatu takve krivotvorene zadužnice u iznosu od 5,68 milijuna kuna. No, do isplate čitavog iznosa nije došlo jer je policija u međuvremenu spriječila te transakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:01