SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU

Đurekovićeva ljubavnica ne želi svjedočiti ni videolinkom

Zbog tehničkih problema s videovezom odgođeno je ispitivanje svjedoka iz Splita
 Bruno Konjević/CROPIX

Prošlo je točno 11 mjeseci od početka suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine kod Münchena.

Nekadašnji šefovi Službe državne sigurnosti u Jugoslaviji sve vrijeme nalaze se iza rešetaka zatvora Stadelheim: Perković već 20 mjeseci, a Mustač tri mjeseca kraće.

Osip po obrazima

Na Visokom zemaljskom sudu jučer je održana 60. po redu rasprava u ovom postupku i prvi put Josip Perković izgledao je više kao da se nalazi negdje na godišnjem odmoru nego u sudnici najvišeg bavarskog suda. Na dosadašnjih 59 rasprava uvijek je dolazio u elegantnom izdanju, svjež i uredno obrijan. Jučer je bilo drukčije. Sijeda brada od barem nekoliko dana odavala je dojam da se radi o posve drugoj osobi. Tome je pridonio i osmijeh pri kojemu se vidjelo da mu nedostaje jedan prednji zub. Što se to događa s Perkovićem, je li se posve opustio ili mu se nešto dogodilo, pitali smo njegova njemačkog odvjetnika Petera Wagnera.

- Ne, ne. Josip Perković je dobro. Nije se potukao i nitko mu nije izbio zub. Zub je jednostavno morao van i uskoro će to zubar srediti. A bradu nije obrijao zbog preporuke liječnika. Imao je neku vrstu osipa po obrazima pa mu je liječnik uz odgovarajuću kremu preporučio i da se ne brije neko vrijeme - objasnio je odvjetnik Wagner.

Na samom suđenju jučer se gotovo ništa nije događalo. Ispitan je samo jedan umirovljeni njemački policajac koji se 80-ih bavio hrvatskom emigracijom. Drugi predviđeni svjedok iz Hrvatske, Đorđe Višnjić, obavijestio je sud da se ne namjerava pojaviti u Münchenu, a predviđeno ispitivanje svjedokinje putem videolinka sa Županijskog sud a u Splitu odgođeno je za danas zbog tehničkih problema s videovezom. Zanimljivo je da je svjedokinja Snježana Brkić, koja je danas trebala svjedočiti, izvijestila sud da neće doći te da na temu ubojstva Đurekovića ne želi svjedočiti ni videolinkom. Međutim, sudac dr. Manfred Dauster najavio je da će svjedokinju ipak nastojati dobiti putem videolinka iz Zagreba. Radi se o nekadašnjoj ljubavnici Stjepana Đurekovića, tada se zvala Snježana Jakšić, koja je bila s Đurekovićem kada je 1982. pobjegao iz Jugoslavije.

Ljubovala i sa šefom CK

Ona se potom vratila u Jugoslaviju i zbog svojih odnosa s Đurekovićem bila je na više ispitivanja u SDS-u. U spisu postoje zapisnici o njezinim ispitivanjima u kojima je navela niz detalja o Đurekoviću u njegovu “protudržavnom” radu. Međutim, ništa manje zanimljivi nisu ni podaci SDS-a iz kojih proizlazi da je ta svjedokinja istovremeno bila i ljubavnica tadašnjeg predsjednika predsjedništva CK SKH Jure Bilića. Zbog svega i ne čudi da će se njemački sud potruditi, ako je već ne može prisiliti da dođe u Njemačku, dobiti njezin iskaz putem videolinka. Snježana Brkić inače je svjedokinja koju je predložila obrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:44